[H-verkko] Arvosteltavaksi: Docendon syksyn 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Syys 25 17:07:53 EEST 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Docendo syksy 2014


Eripuraa ja arvovaltaa – Mannerheimin ja kenraalien henkilösuhteet ja johtaminen
Lasse Laaksonen
 
 
Mittava teos käsittelee talvi- ja jatkosodan historian kannalta keskeistä aihetta. Siinä eritellään syvällisesti ristiriitoja, joita ilmeni sotilasylijohdon henkilösuhteissa, ja otetaan perustellen kantaa aiempaan tutkimukseen.
 
Kuinka ylipäällikkö Mannerheimin vahva johtamistapa ja hänen suhteensa kenraaleihin vaikuttivat talvi- ja jatkosodan kulkuun? Mitkä olivat marsalkan perusteet kenraalien nimityksille, siirroille, ylentämisille ja erottamisille? Miten kenraalien keskinäiset ristiriidat vaikuttivat tapahtumiin rintamalla?
 
Filosofian tohtori, dosentti Lasse Laaksonen on tunnettu ja palkittu sotahistorioitsija. Tästä teoksestaan hän sai vuonna 2006 Suomen marsalkka Mannerheimin perinnesäätiön ensimmäisen sotahistorian palkinnon, sen perusteluissa todettiin muun muassa seuraavasti:
 
"Henkilöiden luonteiden ja henkilösuhteiden analyysi on vaatelias tutkimustehtävä, mutta Laaksonen on onnistunut siinä uskottavasti. Perustana on laaja ja monipuolinen lähdeaineisto." "Tutkimuksessa tuodaan peittelemättä esiin kenraalien keskinäiset kiistat ja kilpailu mutta myös kenraalien ylipäällikköä ja hänen ratkaisujaan kohtaan esittämä arvostelu ja sen oikeutus."
 
Elävästi ja jännittävästi kirjoitettu teos julkaistaan nyt uudelleen: paranneltuna ja laajennettuna painoksena. Kirjaa voi lämpimästi suositella kaikille sotiemme historiasta kiinnostuneille.
 
 
****
Stalinin salainen jatkosota – Jatkosodan venäläiset dokumentit
Timo Vihavainen ja Ljudmila Kolodnikova (toim.)
 
Kirja antaa lukijalle mahdollisuuden katsella jatkosodan tapahtumia tuon ajan toimijoiden silmin. Harvinaiset dokumentit on koottu sekä Suomen että Venäjän arkistoista. Materiaali käsittää operatiivisia käskyjä, tiedusteluaineistoa ja mielipideraportteja.
 
Lukija pääsee katsomaan, millaista materiaalia Suomesta ja sen sotavalmiudesta lähetettiin Moskovaan keväällä ja alkukesällä 1941. Tietoa saatiin agenttien toimesta jopa Suomen hallituksen istunnoista. Dokumenteista käy myös ilmi, miten aikanaan tuoreeltaan selitettiin puolustustaistelun epäonnistumiset, miten Suomen miehittämällä alueella yritettiin järjestää vakoilua ja sabotaasia ja miten ns. partisaanit raportoivat toiminnastaan.
 
Kirja sisältää myös salaisen poliisin keräämää tietoa siitä, miten itäkarjalaiset vertasivat olojaan suomalaisten miehityskaudella ja bolševikkivallan alaisuudessa, miten suomalaisia tarkkailtiin ja miten suhtauduttiin sodan aikana suomalaisten propagandaan. Jotkin analyysit Suomen taloudellisesta ja sotilaallisesta tilanteesta menivät suoraan Stalinille ja Molotoville.
 
Tekijätiimissä parhaat suomalaiset ja venäläiset asiantuntijat:Suomesta mukana Venäjän tutkimuksen professori Timo VihavainenHelsingin yliopistosta, poliittisen historian professori Kimmo RentolaTurun yliopistosta ja emeritusprofessori Ohto Manninen. Venäjältä mukana Ljudmila Pavlovna Kolodnikova, Venäjän tiedeakatemian Venäjän historian instituutin johtava työntekijä, Vasili Stepanovitš Hristoforov, juridisten tieteiden tohtori, joka toimii FSB:n arkiston johtajana ja Tatjana Semjonovna Bušujeva, Venäjän Tiedeakatemian Venäjän historian instituutista.
 
 
****
Kari Selén
 
Suojeluskuntien rahat – Suojeluskuntaomaisuuden mutkikkaat järjestelyt 1944 –1958
 
Syksy 1944 merkitsi nopeita syvällisiä muutoksia Suomelle: ensin aselepo, sitten välirauhansopimus. Suojeluskuntien lakkauttamislaki säädettiin 3.11.1944. Lotta Svärdin ja monien muiden yhdistysten vuoro tuli myöhemmin marraskuussa.
 
Suojeluskuntien lakkauttaminen kävi hetkessä, mutta niiden omaisuuden pesänselvitys kesti toistakymmentä vuotta. Suojeluskuntien omaisuus, jonka ne olivat nopeasti siirtäneet uusille omistajille, kiinnosti monia. Saaliinjaolle pyrki monia. Vasta vankilasta päässeet kommunistit tarvitsivat toimitiloja, nuorisoseurat halusivat takaisin suojeluskunnille siirtyneitä entisiä nuorisoseurantaloja ja valtiolla ja kunnilla oli omat tavoitteensa.
 
Suojeluskuntien omaisuuden luovutukset tutkittiin pikkutarkasti, mikä johti useisiin muutoksiin. Valtaosa luovutuksista hyväksyttiin sellaisinaan, monia jouduttiin korjaamaan tai muuttamaan kokonaan toisenlaisiksi. Muutamia lahjoituksia perittiin valtiolle. Joitakin oikeudenkäyntejä jouduttiin käynnistämään lahjan saajien itsepäisyyden takia, ja kiistoja käsiteltiin aina korkeinta oikeutta myöden. Koko prosessi oli ohi vasta syksyllä 1958.
 
”Sarkatakkien maan” kirjoittaja filosofian tohtori Kari Selén antaa vankan lähdepohjan turvin kattavan kuvan tästä prosessista, jota ei ole aikaisemmin käsitelty kirjallisuudessa.
 
"Suojeluskuntarahan monimutkaista ja monipolvista kulkua muihin käsiin on selvitellyt fil.tri Kari Selén tänään julkaistavassa teoksessa Suojeluskuntien rahat – suojeluskuntaomaisuuden mutkikkaat järjestelyt 1944–1958 (Docendo). Prosessi todella oli mutkikas. Kiinnostavimmat piirteet siinä liittyvät rahan jakautumisen lisäksi ideologisiin painotuksiin ja pesänselvityskomitean omiin väitettyihin väärinkäytöksiin. "Keskisuomalainen 14.8.2014
***
Pentti Airio:
Aseveljeys – Saksalaiset ja suomalaiset Itä-Lapissa 1941–1944
 
Miten saksalaisten läsnäolo Itä-Lapissa koettiin jatkosodassa 1941–1944? Tämä kirja ja oheinen DVD-elokuva antavat lisävalaistusta aseveljien ihmissuhteista sekä väitetyn liittolaisuuden olemuksesta ja syvyydestä.
 
Neuvostoliitto painosti Suomea etsien uutta tilaisuutta väkivallan käyttöön. Talvisota oli osoittanut, että Suomen kansan rivit olivat liian harvat hoitamaan yksin pitkän itärajansa puolustamisen. Ruotsi halusi kuitenkin keskittyä oman turvallisuutensa takaamiseen. Ei ole siis ihme, että Suomen johto oli halukas kumppanuuteen Hitlerin kanssa loppukesällä 1940.
 
Itä-Lapin väestölle aseveljeys ei ollut vastenmielistä, sillä sodan aika olisi voinut sujua pohjoisessa paljon huonomminkin.
 
Ymmärrettävistä syistä syksyllä 1944 Suomen arkistoja putsattiin ja oltiin kovin muistamattomia kumppanuuden kehittymisestä kanssasotijaksi kesään 1941 mennessä. Ruotsin sotilasasiamies majuri Gösta von Stedingk seurasi kuitenkin Helsingissä tarkoin tapahtumien kulkua – hänen Tukholmaan arkistoidut raporttinsa ovat ainutlaatuisesti esillä kirjassa.
 
Pentti Airio on prikaatikenraali ja sotahistorian dosentti. Hän on käyttänyt aineistonaan aikaisempien tutkimusten lisäksi Suomen, Saksan ja Ruotsin arkistolähteitä sekä kuvituksessa ennen julkaisematonta kuva-aineistoa.
 
"Parasta kirjassa ovatkin leipätekstin ohessa vaihtuvat tietoiskut, joissa on monia mielenkiintoisia aseveljeyteen liittyviä nyansseja.. Kuvitus valokuvineen, karttoineen ja piirroksineen on ensiluokkaista."Keskisuomalainen 25.8.2014
***
Rauno Suhonen
Kovan kohtalon pommikone JK-254
Huikea tarina Suomen tunnetuimmasta pommikoneesta

Aikansa edistyksellisintä tekniikkaa edustanut Junkers Ju 88 A-4 -pommikone, JK-254, hankittiin Saksasta Suomen Ilmavoimille keväällä 1943. Heinäkuussa 1944 kone nousi kohtalokkaalle sotalennolle Onttolan lentokentältä tavoitteenaan Talin-Ihantalan-suunnan kovien taistelujen tukeminen.

Kohta nousun jälkeen Junkers syöksyi järveen Liperissä vieden mukanaan neljä nuorta sotalentäjää. Syksyllä 2008 koneyksilö sai laajaa julkisuutta, kun hylyn palaset nostettiin järven pohjasavesta, pommilasti räjäytettiin ja merkittävimmät osat museoitiin.

Kiehtova teos johdattaa lukijan osaksi monivaiheista ja koskettavaa tarinaa, jollaista ei ole millään muulla koneyksilöllä. Kirja on kiinnostavaa luettavaa myös sellaiselle, joka ei ole aikaisemmin perehtynyt ilmasotahistoriaan.

JK-254 nousi lopullisesti Suomen tunnetuimmaksi pommikoneeksi vuonna 2011, kun hylkyromusta valmistettujen Junkers-merkkien myyntikampanjalla kerättiin puoli miljoonaa euroa sotiemme veteraanien avustustyöhön.

Rauno Suhonen on osallistunut yksin tai erilaisten työryhmien jäsenenä historiateosten kirjoittamiseen, järjestänyt näyttelyitä ja näytöksiä, pitänyt satoja esitelmiä, sekä toiminut oppaana museoissa ja sotahistoriakohteissa. Omasta ja suvun taustasta johtuen ilmavoimaperinteen vaaliminen on ollut hänelle läheistä. Joensuun Ilmasillan puheenjohtajana vuodesta 2004 alkaen toiminut Suhonen on valtakunnallisesti tunnettu ja arvostettu alan harrastaja.
***
Rauhan utopia
Gustav Hägglund
 
Neuvostoliiton romahdettua olemme eläneet parikymmentä viime vuotta yksinapaisessa maailmassa, johon Yhdysvallat on säveltänyt nuotit. Sotilaspoliittisesti maailma on nyt muuttumassa Yhdysvaltain, Venäjän ja Kiinan kolmikentäksi. Irakin ja Afganistanin onnettomien sotaretkien uuvuttama USA vetäytyy kuoreensa ja siirtää päähuomion Aasiaan. Sieltä Kiina haastaa sen poliittisesti, taloudellisesti ja kohta myös sotilaallisesti. Venäjä pyrkii nousemaan takaisin Yhdysvaltain veroiseksi kansainväliseksi tekijäksi. Kaikki kolme ovat valmiita käyttämään sotilaallista voimaa tärkeinä pitämiensä tavoitteiden saavuttamiseksi.
 
Euroopassa eletään ikään kuin ikuinen rauha olisi puhjennut maailmaan tai vähintäänkin maanosaamme. Luovutaan yleisestä asevelvollisuudesta, ajetaan puolustus alas ja keskitytään kriisinhallintaan. Luotetaan omien arvojen ja normien voittokulkuun ja kansainvälisen yhteisön sääntöjen turvaan. Valitettavasti tämä on haavekuva. Eivät edes suurvallat anna eurooppalaisen moraalikäsityksen sitoa käsiään puhumattakaan lukemattomista häiriköistä ympäri maailmaa.
 
Lähi-itä kuohuu arabikevään jäljiltä. Syyriassa soditaan jo kolmatta vuotta. Kiihkoislamilaiset tavoittelevat keinoja kaihtamatta valtaa monessa vakaana pidetyssä maassa. Pohjois-Korea ja Iran lisäävät pelkoa ydinaseiden leviämisestä. Jossain päin Afrikkaa soditaan joka päivä. Maahanmuuttajiin liittyvät mellakat lisääntyvät Euroopassa.
 
Sotilaspolitiikassa Euroopan Unioni on kääpiö. Voimavaroja sillä olisi nousta Yhdysvaltain veroiseksi suurvallaksi. Tullakseen varteenotettavaksi tekijäksi kansainvälisessä politiikassa EU:n olisi siirryttävä enemmistöpäätöksiin ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa sekä otettava johtoonsa Naton eurooppalaiset osat järjestön toisena itsenäisenä pilarina USA:n rinnalla.
 
"Kenraali Gustav Hägglundin sotilaspoliittista analyysiä ei pysty laskemaan kädestään, ennen kuin sen on lukenut kannesta kanteen. Sen verran vetävästi se on kirjoitettu... Rauhan utopiassa hahmottuu kokonaiskuva yli viimeaikaisen tunti- ja päiväkohtaisen kriisipäivystyksen" Mirja Niemitalo, Kaleva
****
Et muuten tätäkään usko – Ville Haapasalon 2000-luku Venäjällä
Kauko Röyhkä, Ville Haapasalo, Juha Metso
 
Ville Haapasalon muistelmat 1990-luvun Venäjältä Kauko Röyhkän muistiin kirjaamina ja Juha Metson kuvaamina oli viime syksyn ja tämän vuoden kevään myydyimpiä ja rakastetuimpia tietokirjoja.
 
1990-luvulla Ville koki kovia teatterikoulussa, kunnes onni potkaisi ja hänestä tuli suosittu. Mutta mitä Villelle tapahtui 2000-luvulla, kun hänestä tuli supertähti, Putin nousi valtaan ja Venäjä vaurastui? Mitä jäi kertomatta ja näyttämättä suosituissa 30 päivässä -televisiosarjoissa?
 
Menestyskirjan tekijätroikka matkasi Georgian Tbilisiin kirjaamaan kansiin tämän. Notkuvien herkkupöytien, asianmukaisten ruokajuomien ja pitkien iltojen tuloksena syntyi kirja, jonka tarinat ovat vielä uskomattomampia kuin edeltäjässään. Venäjällä raha ja valta eivät ole häpeilyn aiheita vaan niitä pitää käyttää. Tervetuloa uudelle huimalle matkalle!
***
Pohjolan onnelat - Karu totuus Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta (ja Islannistakin)
 
Pohjoismaat kiilaavat kärkisijoille aina kun jossain selvitetään maailman parhaita paikkoja asua ja elää. Pohjoismainen ruoka, televisiosarjat, hyvinvointivaltio ja neuleet ovat kuuminta hottia maailman mediassa. Tanskaan asettunut brittikirjailija ja pohjolafani Michael Booth päätti selvittää miksi.
 
Miksi tanskalaiset ovat maailman onnellisin kansa, vaikka veroaste on maailman huippua? Jos Suomen koulujärjestelmä tosiaan on maailman paras, miksi suomalaiset pitävät ruotsalaismiehiä homoina? Ovatko kaikki islantilaiset oikeasti villejä? Mihin norjalaiset tuhlaavat öljyrahansa? Ja miksi kaikki muut Pohjoismaissa vihaavat ruotsalaisia?
 
Booth kiersi Pohjoismaita ottaakseen selvää, millaisia kansoja niissä asuu, mikä on niiden menestyksen salaisuus ja – mikä kiehtovinta – mitä ne ajattelevat toisistaan. Tuloksena on piikikkään hauska mutta rakkaudella kirjoitettu matkakertomus, jossa listasijoitukset eivät kykene kätkemään onneloiden kaikkia pimeitä puolia.
 
”Oli kiinnostavaa huomata, miten eri maat reagoivat. Suomalaiset ottivat sen aika coolisti. Ruotsalaiset olivat pikkutarkkoja mutta myöntyväisiä. Tanskalaiset hieman hermostuivat. Islantilaisia ärsytti, ettei heitä huomioitu enempää. Mutta norjalaiset, hitto vieköön, eivät todellakaan ilahtuneet.” – Michael Booth kirjansa aiheuttamasta keskustelusta Pohjoismaissa
***
 
Kaiken takana onkin vesi - Tietokirja vedestä
Jouni Pursiainen, Lauri Lajunen, Esa Hohtola, Jari Peltomäki
 
Kirja esittelee luontokuvien ja kattavien, mielenkiintoisten tekstien kautta, miten veden ainutlaatuiset ominaisuudet näkyvät ympäristössä sekä kasvien, eläinten ja ihmisten elämässä. Veden omalaatuisuuden taustalta haetaan esiin molekyylitason erityispiirteet, joiden ansiosta merkillisyydetkin ovat johdonmukaisia. Miksi pisarat ovat pyöreitä, lumi on valkoista ja jää kelluu veden pinnalla? Miten sää ja ihmisten kulttuuri riippuvat vedestä? Miksi vesi on elämän perusedellytys?

Maapallon luonto ja ihminen ovat olemassa veden myötävaikutuksella ja toimivat veden määrittelemissä rajoissa. Vesi ei jää sivuosaan, vaan on pääroolissa ja välillä ohjaajanakin. Elämän kemiassa vesi on samanaikaisesti toimintaympäristö, rakennusaine ja säätelijä.

Asiantuntevan, mutta yleistajuisen johdatuksen veden maailmaan tarjoavat kemian professorit Jouni Pursiainen ja Lauri Lajunen, biologian professori Esa Hohtola sekä kansainvälisesti palkittu ammattiluontokuvaaja Jari Peltomäki.
***
Armanin maailma
Kauko Röyhkä, Arman Alizad
 
Arman Alizad tekee tv-sarjan maailman vaarallisimmista kamppailulajeista niiden syntysijoilla ja ottelee mestareita vastaan. Hän viettää viikkoja kamputsealaisslummin pullonkerääjänä, brasilialaisen huumejengin vieraana ja intialaisten ruumiinpolttajien luona ja melkein menehtyy suolistoinfektioon ja vuoristotautiin Nepalissa.
 
Miksi räätäli ja muotitoimittaja riskeeraa oman terveytensä ja henkensä menemällä paikkoihin, joihin kukaan muu toimittaja ei halua astua jalallaan?
 
Suositut tv-sarjat, Kill Arman ja Arman ja viimeinen ristiretki ovat nostaneet Alizadin huikeaan suosioon erityisesti nuorison keskuudessa. Luennoitsijana hän on pidetty vieras monissa kouluissa. Tammikuussa 2014 hänet palkittiin Kultainen Venla -gaalassa parhaana esiintyjänä ja Arman ja viimeinen ristiretki parhaana reality-ohjelmana. Hänen ohjelmiaan on esitetty peräti 109 maassa.
 
Arman Alizad on kiistatta yksi tämän hetken tunnetuimpia mediapersoonia – myös sosiaalisessa mediassa, jossa hänellä on useita kymmeniä tuhansia seuraajia. Uusin aluevaltaus on oma 10-osainen radio-ohjelma Yle Puheella. Alizadin uudet tv-tuotannot jatkuvat syksyllä.
***
Sosiaalisen median käsikirja
Harto Pönkä
 
Sosiaalisessa mediassa voi viestiä kuka tahansa, ja se tarjoaa helpon keskustelukanavan esimerkiksi yhteiskunnallisille toimijoille, yrityksille ja yksityisille henkilöille. Tyypillistä sosiaaliselle medialle on matala julkaisukynnys ja sen myötä muokkautuva henkilö- tai yrityskuva.

Sosiaalisen median käsikirjan tavoitteena on innostaa vielä harkitsevat mukaan sosiaalisen median käyttöön ja toisaalta opastaa jo mukana olevia hyödyntämään laajemmin palveluja ja ymmärtämään eri mahdollisuudet ja riskit. Yritysten näkökulmasta kirja opastaa yrittäjiä näkymään ja markkinoimaan tehokkaasti eri sosiaalisen median välineiden avulla.

Kirjassa käydään läpi kaikki yleisimmät palvelut kuten blogipalvelut, Facebook, Twitter, Instagram ja YouTube. Kirjassa käsitellään myös yksilön näkökulmasta tärkeitä asioita kuten tietoturvaa, verkkoidentiteettiä ja tekijänokeuksia sekä luodaan näkökulmia vanhemmille, jotka haluavat ymmärtää paremmin lasten ja nuorten toimintaa verkossa. Kirjan loppuosa on varattu sosiaalisen median tarkastelulle yrityksen näkökulmasta.

Kirjassa on mukana myös alan asiantuntijoiden ja vaikuttajien haastatteluja, joissa nostetaan esille yksittäisiä menestystarinoita tai ongelmatapauksia.
***
Raha tai henki
Pekka Puska
 
Terveys on meille kaikille tärkeä. Useimmat meistä sairastuvat jossakin elämän vaiheessa kansantautiin, jotka ovat pitkälle riippuvaisia elintavoistamme.

Terveelliset muutokset elintavoissa ovat tuoneet suomalaisille runsaasti lisää terveitä elinvuosia. Muutosten jatkuessa ne siirtäisivät edelleen sairastumistamme yhä myöhäisempään ikään.

Pekka Puskalla on vuosikymmenten kokemus terveyden edistämisestä. Pohjois-Karjalasta hänen tiensä on johtanut kansainvälisiin tehtäviin WHO:ssa ja eri puolilla maailmaa, jossa elintapasairauksien torjunta on yhä enemmän terveystyön kärkenä.

Puska kuvaa kirjassa havainnollisin esimerkein nykyajan kansanterveystyön kehitystä Pohjois-Karjalasta globaalille tasolle. Hän pohtii omien kokemusten pohjalta keskeisiä haasteita niin kansalaisten kuin kansanterveyden kannalta. Voittaako raha terveyden vai voidaanko hyvä kansanterveydellinen ja taloudellinen kehitys yhdistää?

Puska käsittelee myös yksilön ja yhteiskunnan vastuun rajoja sekä median roolia. Mitä on saatu aikaan valistuksella ja mitä lainsäädännöllä? Ja ennen kaikkea Puska pohtii, millä edellytyksillä myönteinen kehitys voi jatkua.

Kirja on tarkoitettu kaikille terveysasioista kiinnostuneille ja erityisesti terveyden edistämisen kanssa toimiville.
****
Kuumana kahviin – Kahviharrastajan käsikirja
Anette Moldvaer
 
Suomalaiset ovat maailman kovimpia kahvinjuojia. Viime vuosina meilläkin kahvikulttuuri on monipuolistunut hämmästyttävällä vauhdilla, ja perinteinen suodatinkahvi on saanut rinnalleen baristan taikomia mitä mielikuvituksellisimpia kahvijuomia.
 
Tämä kirja sukeltaa syvälle ja laajalle kahviin. Kuumana kahviin opastaa kotibaristan herkullisen kahvijuoman valmistamiseen vaihe vaiheelta, esittelee tuotantoalueet ja lajikkeet havainnollisin kartoin, avaa paahtamisen salat sekä tarjoaa yli 100 kahvireseptiä jokaiseen makuun.
 
Norjalainen Anette Moldvaer on paahtanut baristojen maailmanmestaruuskisan voittaneen espresson kolmena peräkkäisenä vuotena ja voittanut maistajien maailmanmestaruuden vuonna 2007. Hän on ollut perustamassa Square Mile Coffee Roasters -paahtimoa Lontooseen, tuomaroi kahvialan kilpailuja ja kiertää maailmaa etsimässä niitä parhaita kahveja.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.