[H-verkko] Arvosteltavaksi: Nuorisotutkimusverkoston julkaisuja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Syys 23 12:53:50 EEST 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Nuoruuden sukupolvet. Monitieteisiä näkökulmia nuoruuteen eilen ja tänään
Toim. Kaisa Vehkalahti ja Leena Suurpää
Nuorisotutkimusverkoston/ Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 152, 281 sivua
ISBN: 978-952-5994-63-6

Mitä nuoruus on merkinnyt eri aikoina nuoruuttaan Suomessa eläneille? Miten nuoruuttaan muistavat ja siitä kirjoittavat 1900-luvun alussa syntyneet, joiden lapsuus- ja nuoruusvuosia leimasivat pula- ja sotavuodet? Entä toisen maailmansodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat, joita Suomessa usein pidetään ensimmäisenä varsinaisena nuorisosukupolvena? Miltä kuulostaa nuoruus 2010-luvun taloudellisen epävarmuuden aikana?

Nuoruuden sukupolvet -kirja tarjoaa vivahteikkaita näkökulmia suomalaisen nuoruuden historiaan ja nykypäivään. Kirjassa yhteiskuntatieteellisen nuorisotutkimuksen ja historian-tutkimuksen näkökulmat asettuvat elävään vuoropuheluun. Artikkelit valaisevat koulun ja muiden yhteiskunnan sopeuttavien instituutioiden ja yksilöiden välisiä törmäyksiä, sukupuolisuuksia eri vuosikymmeninä, musiikin merkityksiä sukupolvikokemuksena sekä ystävyyssuhteita ja työn arvoa nuorten elämässä. Kirjan taustalla on Nuorisotutkimusseuran, Nuoren Voiman Liiton ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhteistyössä järjestämä kirjoituskilpailu, jolla kerättiin suomalaisten omaelämäkerrallisia kirjoituksia nuoruudesta. Keruu tuotti kirjoituksia 376 eri-ikäiseltä vastaajalta, jotka ovat syntyneet vuosien 1917 ja 1998 välillä. Lisätietoja: http://www.nuorisotutkimusseura.fi/catalog/kirjat/nuoruuden-sukupolvet

***

Oi nuoruus. Omaelämäkerrallisia tekstejä nuoruudesta eilen ja tänään
Toim. Kaisa Vehkalahti ja Essi Jouhki
Nuorisotutkimusverkoston/Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 154, 207 sivua
ISBN: 978-952-5994-66-7

Oi nuoruus -antologian teksteistä muodostuu monikerroksinen ja moniääninen tarina siitä, miten nuoruuden merkitys ja nuorten paikka suomalaisessa yhteiskunnassa ovat muuttuneet 1900-luvun alkupuolelta 2010-luvulle tultaessa. Esiin piirtyy henkilökohtaiselta tasolta kerrottu kertomus siitä, kuinka agraarinen yhteiskunta, jossa työnteko ja niukkuus loivat nuoruuden puitteet, muuntautui lyhyessä ajassa vauraaksi teollisuus- ja tietoyhteiskunnaksi.

Nuorimman kirjoittajapolven teksteistä puolestaan avautuu puhutteleva näkökulma niihin paineisiin ja epävarmuuden ilmapiiriin, jossa tämän päivän nuoret tekevät valintojaan. Kokoelman tekstit ovat syntyneet Nuorisotutkimusseuran, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Nuoren Voiman Liiton
yhteistyönä järjestämän omaelämäkerrallisen kirjoituskilpailun tuloksena. 
Oi nuoruus on rinnakkaisjulkaisu Nuoruuden sukupolvet -artikkelikokoelmalle. 
Lisätietoja: http://www.nuorisotutkimusseura.fi/catalog/kirjat/oi-nuoruushttp://www.nuorisotutkimusseura.fi/catalog/kirjat/oi-nuoruus

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.