[H-verkko] Arvosteltavaksi: Elämää sotavuosien Turussa 1939–1945

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Mon Syys 22 14:29:00 EEST 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Elämää sotavuosien Turussa 1939–1945
Toim. Pertti Groönholm, Pirkko Kanervo, Olli Kleemola ja Antti Nyqvist
Turun Historiallinen Arkisto 64 Turun Historiallinen Yhdistys 280 sivua
ISBN 978-952-7045-01-5

Elämää sotavuosien Turussa 1939–1945 nostaa esiin sota-ajan vähemmän tunnetun puolen eli tavallisten ihmisten elämän ja arjen kotirintamalla. Laajaan alkuperäisaineistoon tukeutuen teoksen artikkelit luotaavat turkulaisten kokemuksia toisessa maailmansodassa. Kirjan teemoihin kuuluvat muun muassa kaupungin pommitukset, kotirintaman maanpuolustustyö, sotasensuuri ja propaganda, turkulaisten suhteet kaupungissa oleskelleisiin saksalaisiin ja neuvostoliittolaisiin, turkulaisten vasemmistolaisten kohtalot, lasten ja nuorten koulunkäynti, turkulaisperheiden toimeentulo ja avustustoiminta sekä teollisuuden rooli sota-aikana ja kaupunkilaisten ponnistukset työelämässä.

Teoksen keskeisenä ajatuksena on luoda laaja näköala sota-aikaan ymmärtäen sota koko yhteiskuntaa ja sen jäseniä syvästi koskettaneena ilmiönä. Teos sisältää runsaasti aiemmin julkaisematonta kuvamateriaalia yksityisistä ja julkisista kokoelmista. Teoksen ovat toimittaneet dosentti Pertti Grönholm, FT Pirkko Kanervo, VTM Olli Kleemola ja FM Antti Nyqvist. Heidän lisäkseen teoksen laajaan kirjoittajajoukkoon kuuluu tunnettuja Turun ja Suomen historian ammattitutkijoita ja asiantuntijoita. Teos perustuu osittain vuosina 2009 ja 2010 järjestettyihin ja suuren suosion saavuttaneisiin Turun Historiallisen Yhdistyksen järjestämiin luentosarjoihin sota- ajan arjesta Turussa.

Kirjan julkistamistilaisuus keskiviikkona 1.10.2014, klo 14.15
 Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos
Janus-salin aula, Sirkkalan kampus, Kaivokatu 12, Turku.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.