[H-verkko] Arvosteltavaksi: Auditoriumin syksyn 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Marras 16 10:36:49 EEST 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Auditorium syksy 2014
 
Risto ja Ritva Lehmusoksa
Jean Sibeliuksen pöydässä
 
Sibeliuksen perikunnan erityisluvalla tekijöille ovat avautuneet ovet niin Ainolaan kuin
Kansallisarkiston yksityiskokoelmiin. Katja Hagelstamin upeat valokuvat täydentävät Sibeliuksen huikeaa elämäntarinaa.
”Mestarissa on paljon herkuttelijaa”, sihteeri Santeri Levas todisti.
Jean Sibelius oli ihastunut Englantiin, jossa hänen intohimonsa ostereihin
jälleen heräsi. Berliinissäkin hän kävi 31 kertaa. Helsingissä Sibelius useimmiten
hummaili ystäviensä seurassa Kämpissä. inolassa herkut olivat perin suomalaisia: riistaa,
kalaa, vihanneksia, kurkkuja ja omenoita sekä Ainolan mainiota vispipuuroa.
Sibelius matkusti vuonna 1914 Yhdysvaltoihin. Konserttimenestys oli suuri, ja
Sibelius nautti varauksettomasti ylellisestä elämästä. Sponsori-miljonääri tarjosi illallisen New Yorkin hienoimmassa ravintolassa Delmonicossa. Ruokalistalla oli kaviaaria, hiillostettua lohta, helmikananpoikaa ja
juustoa, ja äveriäs Stoeckel saattoi sanoa tavanneensa vertaisensa gastronomin.
Risto ja Ritva Lehmusoksan upea teos juhlistaa koko Sibeliuksen juhlavuotta 2015.
Teoksesta on tulossa eri kieliversioita. Ensimmäisenä julkaistaan englanninkielinen painos.
Jean Sibeliuksen pöydässä 232 sivua, lk 68.2, ISBN 978-952-7043-07-3
***
Risto Suviala
Velkaorjuudesta hyvään perintätapaan – Perinnän historia
 
Velan perinnällä on epämääräinen maine. Joskus se yhdistetään voimaperintään tai ainakin velallisen epäasialliseen kohteluun. Tosiasiassa perintää on säännelty jo Hammurabin lakikokoelmassa lähes 4 000 vuotta sitten.
Velan perinnällä on epämääräinen maine. Joskus se yhdistetään voimaperintään tai ainakin velallisen epäasialliseen kohteluun. Tosiasiassa perintää on säännelty jo Hammurabin lakikokoelmassa lähes 4 000 vuotta sitten.
Säännökset ottivat huomioon sekä velkojan että velallisen edun. Myöhemmin Raamattu ja islamilainen laki sharia
ovat kertoneet miten velkojan ja velallisen välinen tasapaino on mahdollista saavuttaa esimerkiksi puuttumalla
koronkiskontaan ja suosimalla velkojen anteeksiantoa.
Tämän kirjan tarkoituksena on hälventää perintään kohdistuvia epäluuloja ja ennakkoasenteita ja lisätä tietoa
siitä, miten saatavien perintämenetelmät ovat kehittyneet muinaisuudesta tähän päivään. Velallisen suoja on parantunut velkaorjuudesta ja velkavankeudesta kohti hyvää perintätapaa.
Osamaksukaupan ja muun luottokaupan voimistuessa 1950-luvulla alkoivat yritykset kiinnittää huomiota
myyntisaatavien kiertonopeuteen ja luottotappioriskiin. Sen myötä perintätoimistojen palveluiden käyttö yleistyi.
Perinnän kehitysvaiheista ei ole aiemmin julkaistu Suomessa eikä suomeksi yhtään teosta.
442 sivua, Sh 49,90, ISBN 978-952-7043-11-0
***
Heikki Haapavaara
Koillisväylä
 
Journalisti, tietokirjailija Heikki Haapavaara ja merten valokuvaaja Jarmo Vehkakoski seilasivat ainutlaatuisen matkan: he tulivat suomalaisella monitoimimurtajalla läpi hyytävän Koillisväylän – pohjoisen reitin Tyyneltä mereltä Atlantille. Tämä on ainutlaatuinen matkakirja maailman nopeimmin kehittyvältä alueelta. Ilmastonmuutoksen takia jää sulaa, ja Koillisväylä avautuu ihmiselle. Jäämeren ympäristöstä on tullut kiihkeän taloudellisen kilpailun alue.
Ilmaston lämpeneminen pelottaa, mutta jäistä vapautuva meri tuo arktiset rikkaudet ihmisen ulottuville.
Koillisväylä on suuri tarina kaikesta tästä.

”Vaikka Koillisväylän purjehdus meni verrattomasti, näkymät ja ennusteet ihmiskunnan seuraavalle suurelle löytöretkelle ovat mustansävyiset…”
Yö on loputon ja revontulien kirkastama. Ikijää huutaa omia ääniään. Pohjoisnapa on vain kymmenen asteen päässä, ja yhteydet muuhun maailmaan ovat poikki. Lumipyry iskee kipeästi kasvoihin. Saako maapallolla enää olla näin yksin?
Journalisti, tietokirjailija Heikki Haapavaara ja merten valokuvaaja Jarmo Vehkakoski seilasivat ainutlaatuisen matkan: he tulivat suomalaisella monitoimimurtajalla läpi hyytävän Koillisväylän – pohjoisen reitin Tyyneltä mereltä Atlantille. Kädessänne, arvoisa lukija, on ainutlaatuinen matkakirjamaailman nopeimmin kehittyvältä alueelta. Ilmastonmuutoksen takia jää sulaa, ja Koillisväylä avautuu ihmiselle. Jäämeren ympäristöstä on tullut kiihkeän taloudellisen kilpailun alue. Ilmaston lämpeneminen pelottaa, mutta jäistä vapautuva meri tuo arktiset rikkaudet ihmisen ulottuville. Koillisväylä on suuri tarina kaikesta tästä. Itse Koillisväylä on suomalaisen A. E. Nordenskiöldin löytämä 1878–1879.
Koillisväylä 192 sivua, värikuvia ja karttoja, Sh 36 euroa ISBN 978-952-7043-08-0

***
Antero Raevuori
Pykälä 58.1 – Stalinin pitkä käsi
 
Pykälä 58.1 – Stalinin pitkä käsi on jännittävä draama jatkosodassa suomalaisten puolelle siirtyneen Neuvostoliiton puna-armeijan sotilaan kohtalosta.
Kirjan päähenkilöitä ovat hänen lisäkseen kolme vahvaa rajantakaista naista ja heidän kykynsä kestää, sietää ja sopeutua.
Kehyksinä ovat Stalinin vainot 1930-luvun Itä-Krjalassa ja Itä-Karjalan suomalaismiehitys jatkosodan vuosina 1941-1944, Suur-Suomi-aatteen luhistuminen kesällä 1944, Punaisen Valpon ihmisjahti vuoden 1945 Suomessa ja isänmaansa pettäneiden neuvostokansalaisten pakkokuljetus Suomesta kauas Siperiaan.
Antero Raevuoren kirja ravistelee myös silkkihansikkain käsiteltyjä Suomen sodanaikaisen lähihistorian kipukohtia.
280 sivua, Sh 34,00, ISBN 978-952-7043-18-9
***
Antti O. Arponen – Markku Kasila – Vesa-Matti Peltola – He antoivat kaikkensa
Viime sodissa menehtyneet suomalaiset mestariurheilijat
 
Vuosien 1939-45 sodissa menehtyi yli 360 suomalaista mestariurheilijaa. Joukossa oli kolme olympiavoittajaa, useita maailmanmestareita ja Euroopan mestareita sekä maailmanennätysmiehiä.
Kirjaan on otettu sodissa menehtyneiden kansainvälisten menestyjien lisäksi eri lajien SM-kisoissa mitalin saaneet. TUL:n mestarit, useita vuosia joukkuepelien pääsarjassa pelanneet sekä merkittävimmät urheilujohtajat, valmentajat ja urheilutoimittajat. Urheilijoista kerrotaan matrikkelitietojen lisäksi pääkohdat urheilu-urasta ja tietoja sota-ajalta, jos niitä on saatavilla.
Tässä suurteoksessa on useita mielenkiintoisia nimiä, värikkäitä tarinoita:
Mukana on kolme suomalaista olympiavoittajaa: hiihtäjä Kalle Jalkanen, juoksija Gunnar Höckert ja painija Lauri Koskela. Maailmanmestareita ovat pikaluistelija Birger Wasenius, mäkihyppääjä Paavo Vierto sekä hiihtäjät Eino Olkinuora, Martti Lappalainen ja Pauli Pitkänen. 30-luvun tähtiurheilijoita ovat myös hiihtäjä Olli Remes (sai Mannerheim-ristin sodassa), voimistelija Make Uosikkinen, kymmenottelija Aki Järvinen ja uimari Toivo Reingoldt.
Eri alojen suuruuksista ovat mukana kenraali Einar Vihma (olympiatason voimistelija), IKL:n kansanedustaja Arne Somersalo, Koripalloliiton puheenjohtaja Aaro Kiviperä, voimistelujohtaja Yrjö Nykänen, Italian hiihtäjien päävalmentaja Väinö Sares ja elokuvaohjaaja Nyrki Tapiovaara.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.