[H-verkko] Arvosteltavaksi: Musiikki: Jaakko Salo

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe toukokuu 30 17:34:29 EEST 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Juha Henriksson: Musiikki: Jaakko Salo
236 sivua / valokuvia
Sidottu, pehmeäkantinen
Suomen Jazz & Pop Arkisto 2014

Miten Laila Kinnunen ja Kirka oppivat laulamaan suomeksi? Kuka johdatti Olavi Virran ja Juha Vainion takaisin parrasvaloihin? Miksi Spede-elokuvien musiikki toimii niin hyvin?
Jaakko Salo (1930–2002) oli suomalaisen musiikin pitkäaikainen vaikuttaja. Salo toi sovituksillaan Suomi-iskelmään kansainvälisen tuulahduksen 1950-luvun lopulla. Seuraavina vuosikymmeninä hän uudisti tangoa ja luotsasi tuottajana pop-artisteja tähteyteen. Salo kunnostautui myös elokuva-, televisio- ja näyttämömusiikin tekijänä.
Musiikki: Jaakko Salo kertoo, miten määrätietoinen herrasmies koulutti laulajatähtiä legendaaristen levy-yhtiöiden Scandian ja Fazerin leivissä. Studiotekniikasta otettiin pienellä budjetilla kaikki irti. Käännöshitit kuulostivat paremmilta kuin ulkomaiset alkuperäisesitykset. Teos valottaa tuottajan ja sovittajan keskeistä roolia musiikkituotannossa. Samalla se avaa uusia näkökulmia aikakauteen, jolloin suomalainen populaarimusiikki ja viihde etsivät tuoreita toimintatapoja. Musiikintutkija ja tietokirjailija Juha Henriksson on kirjoittanut aiemmin teokset Toivo Kärjestä, Erik Lindströmistä ja Rauno Lehtisestä.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.