[H-verkko] Arvosteltavaksi: Ariès ja historian salaisuus, Historia mirabilis 10

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Mon Tammi 13 11:03:42 EET 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Ariès ja historian salaisuus, Historia mirabilis 10
Toim. Matti Peltonen
Turun Historiallinen Yhdistys 2013, 206 sivua
ISBN 978-952-7045-00-8, ISSN 1795-0759

Ariès ja historian salaisuus on Turun Historiallisen Yhdistyksen julkaiseman Historia mirabilis -sarjan kymmenes vertaisarvioitu artikkelikokoelma. Teoksessa joukko suomalaisia historiantutkijoita, jotka ovat tutkimuksessaan tai opetuksessaan huomanneet ranskalaisen Philippe Arièsin (1914–1984) ajatusten hedelmällisyyden, pohtivat eri suunnista hänen merkitystään tänään. Teos avaa Arièsin ajattelua ja mentaliteettien historiaa näkökulmana menneisyyteen. Teoksen artikkelit auttavat ymmärtämään Arièsin käsitteiden ja oivallusten syntyä sekä tarkastelevat kriittisesti hänen työnsä tulosten päätymistä osaksi nykyaikaista historiantutkimusta. Kirjan on toimittanut Helsingin yliopiston sosiaalihistorian professori Matti Peltonen. Muut kirjoittajat ovat dosentti Marjatta Rahikainen, yliopistotutkija Ilona Pajari, tutkijatohtori Johanna Ilmakunnas ja FT Jyrki Hakapää.
Philippe Ariès on tullut tunnetuksi klassikoiksi muodostuneista tutkimuksistaan lapsuuden ja kuoleman historiasta. Hän oli julkaissut useita omaperäisiä teoksia jo ennen lapsuuden historiaan keskittyvän läpimurtoteoksensa ilmestymistä vuonna 1960. Pääosan työurastaan hän kuitenkin teki trooppisten kasvien ja hedelmien kauppaa dokumentoivassa instituutissa. Arièsin työ sai jo varhain hyvän vastaanoton Yhdysvalloissa, mutta Ranskassa akateeminen maailma hyväksyi vasta 1970-luvulla tämän harrastelijahistorioitsijan, joka oli jättänyt akateemiset tutkinnot väliin. Temperamentikas ja mielipiteiltään varsin konservatiivinen Ariès ei tehnyt lähestymistä omaltakaan puoleltaan helpoksi. Maailmankuvan antimodernismi oli kuitenkin tärkeä lähtökohta hänen omaperäisille tutkimusideoilleen.

Philippe Arièsin tutkimukset ovat tänään perusteoksia, joiden pohjalta käsin mentaliteettien historian keskeisiä teemoja lähestytään. Hänen käynnistämänsä keskustelut lapsuuden, kuoleman tai yksityiselämän ja seksuaalisuuden historiasta jatkuvat yhä vilkkaina historiantutkijoiden ja yhteiskuntatieteilijöiden keskuudessa.


Sisällys
1. Matti Peltonen: Uudelleen ajankohtainen Ariès
2. Matti Peltonen: Ariès mentaliteettien historian pioneerina
3. Marjatta Rahikainen: Ariès lapsen ja perhe-elämän historiasta
4. Jyrki Hakapää: Ariès ja kuoleman historia
5. Ilona Pajari: Ariès ja nykyisyyden paino
6. Johanna Ilmakunnas: Ariès ja yksityiselämän historia
7. Matti Peltonen: Ariès, Foucault ja seksuaalisuuden historia
8. Valikoitu bibliografia Philippe Arièsin tuotannosta
9. Kirjoittajat
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.