[H-verkko] Arvosteltavaksi: Avaimen kevään 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Helmi 28 13:15:35 EET 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Louis Clerc ja Kimmo Elo
Aatteista instituutioksi. Euroopan integraation historia ja rakenteet
 
Toisen maailmansodan jälkeinen poliittinen ja taloudellinen kehitys on erottamattomasti sidoksissa nykyisen Euroopan unionin taustalla vaikuttavaan Euroopan integraatiokehitykseen. Aatteesta instituutioksi: Euroopan integraation historia ja rakenteet antaa lukijalle kattavan käsityksen integraatiohistorian avainkohdista sekä nyky-EU:n institutionaalisesta rakenteesta, EU-instituutioiden historiallisesta kehityksestä, tehtävistä ja toimintatavoista.
****
Heta Pyrhönen
Jane Austen
 
Aikalainen tarkastelee Jane Austenin tuotantoa romaani romaanilta.
Austenin uskottavat ja psykologisesti oivaltavat henkilöhahmot ovat kautta aikojen puhutelleet suurta lukijakuntaa. Kirjailijan romaaneja tarkastellaan päähenkilöiden kohtaamien haasteiden ja yhteisön ristiriitojen kautta. Teoksessa tarkastellaan myös Austenin asemaa oman aikamme populaarikulttuurissa sekä pohditaan Austenin teosten suhdetta nykyajan rakkauskäsityksiin. Näin päästään käsiksi Austenin merkitykseen omalle ajallemme.
****
Matti Kassila ja Niko Jutila
Härmän lumo ja voima. Etelä-Pohjanmaa elokuvissa
 
Tammikuussa 2014 tulee kuluneeksi 90 vuotta ensimmäisen pohjalaisaiheisen elokuvan, Konrad Tallrothin ohjaaman Suursalon häiden ensi-illasta. Elo- kuvaa ei kuvattu Etelä-Pohjanmaalla, mutta sittemmin pohjalaiselokuvat on myös  filmattu maakunnassa, mihin ne vahvasti liittyvätkin. 1920-luvulta lähtien pohjalaisaiheita on nähty valkokankaalla lähes jokaisella vuosikymmenellä ja niiden tekemiseen on lähes poikkeuksetta osallistunut Suomen elokuva-alan tunnetuimpia tekijöitä ja näyttelijöitä.
 
****
Ritva-Sini Merilampi
Mediakasvatuksen perusteet
 
Mediakasvatuksesta puhutaan paljon, mutta tiedetään vähän. Mediakasvatuksen perusteet -teos syväluotaa median ja kasvatuksen välisiä suhteita pohtimalla mediamaiseman muutoksia, niiden merkitystä kasvatukselle ja opetukselle. Mediaan liittyvät ilmiöt kuten tieto ja informaatio, estetiikka ja etiikka, vuorovaikutus sekä kulttuuri luovat kehystä erilaisille oppimiskäsityksille ja niiden uudistamistarpeille. Tämä kirja on hyvä käyttöliittymä mediamaa- ilmaan ja sen kasvatusvastauksiin.
****
Katri Karasma ja Pirjo Suvilehto
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden maailma
 
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden maailma -kirjassa käsitellään lastenkirjallisuuden klassikkoja, jotka puhuttelevat edelleen myös nykylukijoita ja joiden tuntemus kuuluu varhaiskasvattajan ja opettajan koulutukseen, yhtä hyvin kuin lasten vanhemmille ja kirjastonhoitajille. Mukana on runsaasti lukijaa aktivoivia tehtäviä.
****
Tommi Parkko et al.
Runon vapaus. Syventävä opas runon kirjoittamiseen ja lukemiseen
 
Runon vapaus on luovan kirjoittamisen artikkelikokoelma, joka tarjoaa työvälineitä runon kirjoittajalle ja lukijalle. Artikkeleiden kirjoittajat ovat runoilijoita ja luovan kirjoittamisen ohjaajia. Kristian Blomberg esittelee menetelmällistä kirjoittamista. Jukka Koskelainen tiivistää modernismin perinnön tämän päivän runoilijalle. Tiina Lehikoinen esittele visuaalista runoutta. Juha Kulmala pohtii runon kirjoittamista prosessina. Miia Toivio kiinnittää huomiota kirjoittamisen yhteisöllisyyteen.
****
Aino-Maria Savolainen ja Katja Jalkanen
Linnasta Humisevalle harjulle
 
Linnasta Humisevalle harjulle, 50 parasta kirjaa kertoo, mitkä kirjat jokaisen pitäisi lukea. Teos kokoaa lukijoiden
kaikkien aikojen lempikirjat samojen kansien sisälle. Kirja esittelee kirjojen parhaimmiston ja niiden kirjoittajat
sekä tarjoaa lukuvinkkejä aikuisille ja lapsille. Mukana on rakastettuja klassikoita ja raikkaita yllätyksiä: uutuuksia, realismia, spekulatiivista fiktiota ja kuvakirjoja. Teos on koostettu Kirjakantti-tapahtuman Kaikkien
aikojen parhaat kirjat -lukijaäänestyksen pohjalta.
****
Juri Nummelin
Ruutia, räminää ja rakkautta Suomalainen ajanvietekirjallisuus
 
Kioskikirjallisuus eli pulp on ollut myös suomalaisten rakastamaa kirjallisuutta. Erilaisia lukemistolehtiä ja pokkarisarjoja on Suomessakin ilmestynyt pilvin pimein, mutta aiheesta ei ole koskaan kirjoitettu yhtenäistä historiateosta. Ruutia, räminää ja rakkautta tarjoaa näkymiä unohdetun viihteen historiaan. Kirjassa käsitellään niin suomalaisten lukemistolehtien historia kuin seksilehtien hilpeät lukijakirjeetkin. Laajassa osiossa
esitellään myös noin kaksikymmentä kotimaista pulp-kirjailijaa ja heidän teoksensa. Katetuksi tulee lähes koko 1900-luku iki-ihanista joululehdistä 1980-luvun seksipokkareihin.
****
 
Hanna Matilainen Mitä kummaa! Opas kotimaiseen spekulatiiviseen fiktioon
 
Spekulatiivinen fiktio on tullut jäädäkseen – myös Suomeen. Sillä on vahva kannattajakunta, joka lukemisen lisäksi myös tuottaa aktiivisesti erilaisia tapahtumia ja lehtiä. Termi spekulatiivinen fiktio eli spefi kattaa kaiken kumman: fantasian, kauhun, tieteiskirjallisuuden ja reaalifantasian sekä niiden lukuisat alalajit. Mitä kummaa! – Opas kotimaiseen spekulatiiviseen fiktioon kertoo kirjailijoista ja heidän tuotannostaan, erilaisista seuroista ja niiden toiminnoista, monista tapahtumista, kuten Finnconista, sekä valottaa, mitä spekulatiivisella fiktiolla tarkoitetaan.  
****
 
Tuija Mäki
Kuvakirjoja sarjoina
Kuvakirjoja sarjoina kokoaa yhteen kirjat, joissa seikkailevat pienimpien lukijoiden suosikkihahmot. Ajantasaisesta luettelosta selviää helposti, mitkä ovat uusimmat Tatu ja Patu -kirjat, monennessako Aino-kirjassa matkustetaan ulkomaille tai vieläkö uusia Minttu-kirjoja on ilmestynyt. Asiasanoitus auttaa selvittämään mm. missä sarjassa seikkailee päähenkilönä pieni tyttö tai poika, missä jääkarhu ja missä taas pingviini. 
****
 
Anna-Riitta Hyvärinen ja Tuija Mäki
Elämäkerrat
 
Elämäkerrat on hakuteos, johon koottu tiedot biografioista vuodesta 1997 vuoteen 2013. Teos kattaa biografiat laajasti, mukana on muun muassa taiteilijoiden, tieteentekijöiden, poliitikkojen, kirjailijoiden ja urheilijoiden elämäntarinoita. Elämäkertoja on kirjoitettu mm. historiallisista henkilöistä ja tämän päivän julkisuuden henkilöistä, kuninkaallisista ja tavallisista ihmisistä, joiden elämäntarinat koskettavat. 
****
 
Tuija Mäki
Dekkarisarjat
 
Dekkarisarjat ei paljasta murhaajaa, mutta auttaa löytämään kiinnostavimmat ja koukuttavimmat jännitys- ja salapoliisikirjat. Luettelosta löytyvät vanhat jo unohtuneet suosikkisarjat ja paljon uusia tuttavuuksia. Montako kirjaa on kirjoitettu Neiti Marplesta? Entä Sakari Koskisesta tai Annika Bengtzonista? Tarkista, oletko lukenut kaikki kirjat, joissa suosikkisankarisi seikkailevat! Hakuteos sisältää nimekkeet, ilmestymisvuodet sekä kustantajatiedot Suomessa 1940–50- lukujen taitteesta alkaen julkaistuista jännityskirjasarjoista. Mukana ovat niin kotimaiset kuin käännöskirjatkin, jotka kaikki johdattavat lukijansa rikosten äärelle.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.