[H-verkko] Arvosteltavaksi: WSOY:n syksyn 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Su Syys 22 09:44:19 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***

WSOY:n syksyn 2013 kirjoja

Martti Huhtamäki: Mara puhuu omiaan

Lehtimiehen pidäkkeettömässä juttukirjassa irti pääsevät muistot vallattomista ja valtaa pitävistä julkimoista, maan rajoista piittaamatta. Tässä kirjassa kohtaavat kaksi harvoin yhteen päätyvää asiaa: taito sanoa terävästi ja henkilökohtainen kokemus kaikkia kiinnostavista ihmisistä. Pääosaan nousevat sangen tarkat havainnot mm. viidestä Suomen presidentistä ja aika monesta sellaiseksi pyrkineestä, kertomukset Elvis Presleystä, kuningatar Elisabetista, Aatos Erkosta ja Urpo Lahtisesta sekä joukosta urheilijoita sekä taiteen ja viihteen mestareita. Mara puhuu omiaan on teos, jota on syytä odottaa. Monia se saattaa jopa jännittää. (ELOKUU)
 

Ville Kivimäki: Murtuneet mielet

Aseiden vaiettua moni veteraani heräsi öisiin painajaisiinsa. Mitä he olivat saaneet kärsiä? Kuinka mielenterveys oli mahdollista säilyttää tilanteissa, joissa sietokyvyn rajat tulivat vastaan? Mitä tapahtui, kun tuo raja ylittyi? Sotiemme vaiheet tunnetaan jo lähes perin pohjin, mutta sodan tunnehistorian kartoitustyö on yhä kesken. Tärkeän tutkimusalueen merkkipaaluksi muodostuva Murtuneet mielet purkaa rohkeasti sankaruuden ylle sälytettyjä myyttejä sekä sukupolvia vaivanneita kansallisia traumoja. Ville Kivimäen kartoittaa teoksessa rintamamiesten psyykkisen kestämisen ja murtumisen syitä ja vaihtelua toisen maailmansodan eri vaiheissa. Keitä aikalaistermein tärähtäneet sotilaat olivat? Miksi heihin suhtauduttiin niin toisin kuin muihin sodassa haavoittuneisiin? Henkisesti murtuneiden sotilaiden hoitomuodot työterapiasta sähköshokkeihin sekä sodan aikana vallalla olleet sotapsykiatriset opit tulevat myös käsitellyiksi. (ELOKUU)

Anne Reid: Leningrad

Kun Hitler hyökkäsi Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941, hän aikoi vallata Leninin nimikkokaupungin ennen Moskovaa. Venäläisten sitkeä vastarinta kuitenkin pakotti Saksan armeijan pysähtymään vain 30 kilometrin päähän kaupungista ja muuttamaan taktiikkaa. Noin kaksi miljoonaa leningradilaista menehtyi, kun kaupunkia piiritettiin 872 päivää. Mutta kuinka toiset kaksi miljoonaa asukasta selviytyivät hengissä? Eloonjääneiden kertomukset värittävät poikkeuksellista siviilirohkeutta ja uhrimieltä vaatineen selviytymistaistelun kuvausta. Anna Reid (s. 1965) on brittiläinen toimittaja ja historioitsija, joka on aiemmin julkaissut Ukrainan ja Siperian historiasta kaksi kiitettyä teosta. (SYYSKUU)

 
Jukka Rislakki: Vorkuta!

Ainutlaatuinen kuvaus vangeista, jotka uhmasivat neuvostovaltaa ja saivat aikaan muutoksen kärjessään outoja kohtaloita kokenut suomalaismies. Kesällä 1953, neljä kuukautta Stalinin kuoleman jälkeen, joukko nuoria leirivankeja nousee vangitsijoitaan vastaan Vorkutassa. Eturintamassa on suomalainen Eino Prykä. Verilöylyyn päättynyt kapina aloitti vankileirijärjestelmän suuren muutoksen ja vaikutti koko Neuvostoliiton kehitykseen. Jukka Rislakki luo silminnäkijähaastatteluihin, kirjeisiin, muistelmiin ja virallisiin asiakirjoihin perustuvan kokonaiskuvan Vorkutan tapahtumista ja miljoonien ihmisten hengen vaatineesta Stalinin diktatuurista. Hän kertoo myös, miten värikkään elämän elänyt Eino Prykä päätyi vankileirien saaristoon. Jukka Rislakki on toimittaja ja tietokirjailija, joka on julkaissut Suomessa, Latviassa ja Yhdysvalloissa useita laajaa huomiota saaneita Suomen lähihistoriaa, Baltian maita ja Venäjää käsitteleviä tietokirjoja. (SYYSKUU)


Asko Sahlberg: Herodes

Ajanlaskumme alkuun sijoittuva historiallinen lukuromaani, moderni waltariaaninen kertomus sovittamattomasta rikoksesta. Herodes Antipas tuntee, miten kohtalo kolkuttaa hänen olkapäälleen. Hänen aikansa Galilean ja Perean ruhtinaana on vaarassa, mutta pian hänen elämänsäkin. Hän yrittää ymmärtää osaansa vuosien armottomassa vyöryssä: valtataistelut ja juonittelut, sota ja rakkaus, kristinuskon aamunkoitto. Häntä on jäänyt painamaan sovittamaton rikos, suuren profeetan kohtalo, mutta onko hän sittenkin tehnyt pahimman rikoksensa itseään kohtaan? (SYYSKUU)

 Matti Ahde, Timo Hakkarainen: Matti Ahde. Sähkömies

Rutiköyhän oululaispojan tie koko Suomen silmätikuksi. Politiikkaa, urheilua ja kulttuuria, suosionosoituksia ja selkäänpuukotusta. Nuori sähköasentaja Matti Ahde nousi vuoden 1970 protestivaaleissa kansanedustajaksi ja Kekkosen lastenkutsujen kautta ilmiömäisen nopeasti ministeriksi ja eduskunnan puhemiesaitioon. Hän sai paljon aikaan Pohjois-Suomen, urheilun ja kulttuurin hyväksi. Myös Veikkaus Oy:n liikevaihto ja tuotto tuplaantuivat Ahteen johtajakaudella, sitten vuosikausien ajojahti huipentui potkuihin ja valtakunnankäpälöitsijän poltinmerkkiin. Kansa kuitenkin muisti myös hyvällä ja äänesti miehen uudelleen eduskuntaan. Ahteen perhe eli jatkuvasti julkisuuden valokeilassa mutta joutui koko perheen voimin myös kohujuttujen keskiöön. Hilkka Ahteen kiusaamiskohu repi auki jo arpeutuneet haavat. Matti Ahde kertoo niin saavutuksistaan kuin vastoinkäymisistään riipaisevan avoimesti, mitään salaamatta. (SYYSKUU)
 
Janne Virkkunen: Päivälehden mies

Millaista on johtaa Pohjoismaiden suurinta sanomalehteä lähes 20
vuotta? Millainen esimies oli Sanomien kaikkivaltias Aatos Erkko?Kun Janne Virkkunen, 42, nousi Helsingin Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksivuonna 1991, hänestä tuli yksi vaikutusvaltaisimmista henkilöistä maamme mediaympäristössä. Työ oli verraton seikkailu, joka vei syvälle suomalaiseen yhteiskuntaan; Virkkunen oppi tuntemaan kaikki ne merkittävät ihmiset, jotka
omalla työllään ja tavallaan tekevät historiaa.Virkkunen kuvaa kirjassaan ihmisiä kulissien takana sovittaen omaa elämäänsäsuomalaisen yhteiskunnan, mediamaailman ja Helsingin Sanomien kehitykseen. Hän kertoo salaperäisenä pidetystä sanomalaisesta yrityskulttuurista ja Aatos
Erkosta, Sanomien pääomistajasta, joka oli hänen lähin esimiehensä. (SYYSKUU)


Juha Seppo: Kirkonmies ja muuttuva maailma

Vanhan pappissuvun vesan tie kansankirkon huipulle lujaa uskoa, terävää älyä, riitasointuja, kansakunnan kohtalonhetkiä ja kansainvälisiä kohtaamisia. Martti Simojoki oli pappi, jolla oli sielunhoidolliset silmät. Helsinkiläiset nuoret tunsivat pitkän, lierihattuisen miehen isä Obeliskina. Piispana häntä arvostettiin sekä arvosteltiin vallan kartanoissa ja työväentaloilla. Vuonna 1961 häntä houkuteltiin miehissä Kekkosen vastaehdokkaaksi presidentinvaalissa. Mutta hän oli myös isänsä poika, puoliso ja perheenpää. Tämä kirja kertoo, miten hänestä tuli hän karismaattinen Martti Simojoki, arkkipiispa. Kaksiosaisen elämäkerran ensimmäinen osa kattaa vuodet 1908 64. Juha Seppo on Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian professori emeritus. Laaja, lähteisiin vankasti pohjaava elämäkerta on hänen tutkimuksellinen päätyönsä. Runsas ja elävä valokuvakuvitus. (SYYSKUU)

Leena Virtanen: Noitanaisen älä anna elää. Tosikertomus noitavainoista 1666-1671

Tosikertomus noitavainon kohteeksi joutuneista naisista Ahvenanmaalla, missä vääräuskoisten metsästys kasvoi valtavaksi hysteriaksi. Pahalla silmällä katsominen, odottamaton viljaonni, yrteillä parantaminen. Siinä muutamia todisteita noituudesta, yhteistyöstä paholaisen kanssa. Kun uudet akateemiset teoriat ja palavan kristinuskon omaksunut tuomari saapuvat Ahvenanmaalle, saaren arkiset loitsimisen perinteet kääntyvät nainen kerrallaan koko yhteisöä vastaan. Kuolemantuomion saattoi pian saada mitä vähäisimmästä syystä. Hallitsemattomassa hysteriassa, mestaustuomion pelossa ja peukaloruuvien kiristyksessä annettiin ilmi niin miniät kuin naapurit. (SYYSKUU)

Mikko-Olavi Seppälä, Riitta Seppälä: Aale Tynni

Inkeriläispakolaisesta olympiavoittajaksi ja akateemikoksi. Runot, perhe ja äitiys, uusi elämä Martti Haavion kanssa. Kuusivuotiaana Aale Tynni pakeni perheineen Venäjän vallankumousta. Runotytöstä kasvoi lukijoiden rakastama lyyrikko ja arvostettu suomentaja. Hän sai yli 50-vuotisella urallaan useita palkintoja, sävähdyttävimpänä Lontoon taideolympialaisten kultamitalin 1948. Nuoruuden avioliitosta syntyi kolme lasta, Aale Tynnin ja Martti Haavion suhteesta skandaali. Uusia ristiriitoja järjestivät taiteelliset taistelut ja perheen toistuvat tragediat. Avoin, kiehtova elämäkerta valottaa myös runojen syntyä ja jatkuvaa uusiutumista ajan paineessa. Se hyödyntää suvun kirjeitä, lasten päiväkirjoja ja Aale Tynnin julkaisemattomia muistelmia. Riitta Seppälä on Aale Tynnin tytär ja toimittanut äitinsä teoksen Kuva kaivattuni. P. Mustapään runojen taustaa. Hänen poikansa, dosentti Mikko-Olavi Seppälä on kirjoittanut useita kulttuurihistoriallisia teoksia. (SYYSKUU)

Ingar Sletten Kolloen: Kuningatar Sonja

Kruununprinssi Haraldin avioaikeet jakoivat 1960-luvulla Norjan kahtia. Vasta kun prinssi uhkasi luopua kruunusta, hän sai puolisokseen Sonja Haraldsenin. Heistä tuli Euroopan ehkä kansanomaisin hallitsijapari. Nousu valtaistuimelle ei ollut helppoa. Kuningattaren paikka oli ollut tyhjänä vuosikymmenet, mutta aateliton Sonja valloitti muut monarkit ja ennen kaikkea oman kansansa. Kulttuuria ja ulkoilmaelämää rakastava kuningatar kertoo avoimesti elämästään, tunteistaan ja itsestään puolisona, äitinä ja anoppina, jonka on ollut pakko hyväksyä lastensa kohutut elämänratkaisut. Osa runsaasta kuvituksesta on hänen kotialbumistaan. (SYYSKUU)

 
Kirsikka Moring: Tea

Tea Istan 60-vuotinen näyttelijänura on yksi maamme pisimmistä ja näkyvimmistä. Suurten diivojen kasvattama tulkitsija kertoo, millaista oli näytellä ja jakaa lämpiö mm. Ella Erosen, Tauno Palon, Pia Hattaran, Jussi Jurkan ja Pentti Siimeksen kanssa sekä perheestään, elämästään ja rooleistaan kolmen eri johtajan, kymmenien kotimaisten ja ulkomaisten ohjaajien komennossa. Hänen teatterimatkansa avautuu yhä uusiin maisemiin, ja nuoret teatterintekijät ovat löytäneet hänen kokemuksensa ja karismansa. (LOKAKUU)

Lasse Lehtinen, Sanna Ukkola: Vastarannan kiiski. Paavo Väyrysen ihmeellinen elämä

Railakas elämäkerta Suomen politiikan sitkeimmästä taistelijasta. Teos kuvaa herkullisesti Väyrysen uran nousut, laskut ja uudet nousut, ja piirtää monisärmäisen kuvan tästä politiikan poikkeusyksilöstä. Suomen sisä- ja ulkopolitiikkaan kuudella vuosikymmenellä osallistuneen Väyrysen ainutlaatuiseen uraan mahtuu niin kiistattomia voittoja kuin nolostuttavia kuprujakin. Hän on alusta alkaen saanut innokkaita kannattajia ja vahvoja vastustajia niin omasta puolueestaan kuin kilpailevista kansanliikkeistä. Useimmilla suomalaisilla on hänestä ehdoton mielipide, mutta harva hänet todella tuntee. Mikä on tämän ainutlaatuisen miehen käyttövoima? Mihin hän uskoo, mitä hän toivoo? Mikä on salaisuus yhden Suomen pitkäaikaisimman ja ristiriitaisimman polittiisen uran takana? (LOKAKUU)

 

Heikki Ylikangas: Rata Rautuun

Sodan merkittävimpiin kuuluvassa taistelussa Suomen kohtalo oli vaakalaudalla. Raudun rautatieaseman strateginen sijainti johti vuoden 1918 sodan verisimpään taisteluun. Siihen osallistui värikkäitä päälliköitä, panssarijunia sekä suomalaisia ja venäläisiä joukkoja. Raudun surmanloukku toi kuolemaa myös naisille ja lapsille. Ylikangas kertoo, mitä asemalinnoituksessa oikein tapahtui, mikä oli venäläisten rooli ja miten taistelu liittyi meneillään olevaan maailmansotaan. Oliko kyseessä vapaus- vai sisällissota? Entä mitä seurauksia Raudun taistelulla oli Suomen myöhemmille kohtaloille? Teoksessa liikutaan niin punaisten kuin valkoisten puolella, tavallisen miehistön ja päällystön parissa, rintamalla ja kabineteissakin. (LOKAKUU)

William Shakespeare: Hamlet/Othello/Venetsian kauppias

Shakespearen kuolemattomat näytelmät nyt upeina nykykielisinä suomennoksina. Kymmenen mestarisuomentajan voimin syntynyt 38 näytelmän sarja huipentuu syksyn kolmeen suureen klassikkoon.  (LOKAKUU/MARRASKUU)

 ***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.