[H-verkko] Arvosteltavaksi: Biografiliiketoiminnan valtakausi sekä Minän esitys
Tapio Onnela
tapio.onnela at utu.fi
Mon Nov 25 13:09:58 EET 2013
Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Hupaniittu Outi: Biografiliiketoiminnan valtakausi. Toimijuus ja kilpailu suomalaisella elokuva-alalla 1900-1920-luvuilla
Tekijä: Hupaniittu Outi
Laajuus: 525 s.
ISBN: 9789512954766
Julkaisuvuosi: 2013
Suomalainen elokuvaliiketoiminta oli alusta alkaen laajaa, kerrostunutta ja vakiintunutta. Outi Hupaniittu kumoaa tutkimuksessaan aiemmat tulkinnat, joiden mukaan elokuva-alan toiminta ennen 1920-lukua olisi ollut vähäistä tai jopa ammattitaidotonta. Tutkimuksessa nousee esille myös saksalaisten keskeinen rooli suomalaisella elokuva-alalla.
Outi Hupaniitun väitöstutkimus keskittyy suomalaisen elokuva-alan varhaisvaiheisiin. Alan johtavat toimijat, joille valta nopeasti keskittyi, osasivat asiansa ja kehittivät liiketoimiaan yhä menestyneemmiksi.
Aikaisemmat, elokuva-alan varhaisvaiheita väheksyvät tulkinnat tuore tutkimus selittää kahdesta syystä johtuviksi. Vuonna 1919 perustettu Suomi-Filmi otti jo 1920-luvulla markkinointitaktiikakseen edeltäjiensä vähättelyn tai jopa mitätöinnin. Kun yhtiön asema vahvistui, vähättely nousi yleiseksi tulkintamalliksi suomalaisen elokuva-alan synnystä. Vielä uusimmistakin tutkimuksista löytyy tulkinta, jonka mukaan vuosien 1916–1919 välillä suomalainen elokuva-ala oli venäläisvallan puristuksessa keskeyttänyt toimintansa tai ainakin kutistunut huomattavasti. Tämä on rakentanut mielikuvaa autonomian ja itsenäisyyden aikakausien erillisyydestä
Suomalaisen elokuva-alan muutoksen alkusyyn Hupaniittu löytää venäläisten sijaan saksalaisista. Keisarillisen Saksan armeijan propagandaosaston filmiryhmä saapui Helsinkiin sotilaiden mukana huhtikuussa 1918.
Saksalaisvaikutus jatkui suomalaisella elokuva-alalla pitkään. Kesällä 1918 Universum Film Aktiengesellschaft (UFA) osti useita elokuva-alan yhtiöitä. Tämä puolestaan sai Iso-Britannian julistamaan Suomen saartoon ja keskeyttämään filmien maahantuonnin, mikä asetti koko suomalaisen elokuva-alan tulevaisuuden uhatuksi.
Aikaisemmat elokuva-alaa käsittelevät tutkimukset ovat keskittyneet yhteen tai pariin yhtiöön tai henkilöön kerrallaan. Hupaniitun väitöstutkimus puolestaan käsittelee elokuva-alaa kokonaisuutena.
*********
Mari Martin: Minän esitys: Ohjaajan pohdintaa oman, yksityisen päiväkirjakatkelman työstämisestä näyttämölle, Acta Scenica 35, 2013
ISBN: 978-952-6670-17-1
ISSN 1238-5913
Sidosasu: nidottu
Sivumäärä: 182
Julkaisija: Teatterikorkeakoulu, esittävien taiteiden tutkimuskeskus
Minä on luonteeltaan pakeneva. Miten siis on mahdollista esityksellistää omaelämäkerrallista minätekstiä? Miksi edes pitäisi? Tätä pohtii Mari Martin Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa 22. marraskuuta tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan ”Minän esitys: Ohjaajan pohdintaa oman, yksityisen päiväkirjakatkelman työstämisestä näyttämölle”. Tutkimuksessa avataan henkilökohtaisuutta ja omaelämäkerrallisuutta teatterityössä ja esittämisessä tutkija-ohjaajan näkökulmasta.
Martin on ohjaaja ja teatteriopettaja, joka on valmistunut teatteritaiteen lisensiaatiksi vuonna 2007. Nyt tarkastettava tutkimus on taiteellisen tutkimuksen kirjallinen osa, jossa kuvataan ja pohditaan Minun toinen -nimisen teatteriesityksen (2010) valmistamista. Esityksen valmistamisen keskiössä oli Martinin yksityinen päiväkirjateksti, jota hän työsti teatterilliseen muotoon yhdessä näyttelijän kanssa. Tekstin ohella työskentelyn lähtökohtina olivat liikkeellisyys ja tilallisuus. Tutkimus on omakohtaisen taiteellisen työskentelyn reflektio ja paikoin syvällinen itsereflektio. Se havainnollistaa, pohtii ja purkaa minää teatterillisena kysymyksenä.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.