[H-verkko] Arvosteltavaksi: Atena kustannuksen syksyn 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Elo 15 14:00:17 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
ATENA KUSTANNUS SYKSY 2013

Hytönen, Rantanen: Onnen vuodet? Valoja ja varjoja 1950-luvulla

Onnen vuodet? kyseenalaistaa purkkapallonostalgian ja lähestyy 1950-lukua arjen näkökulmasta. Suuri osa väestöstä asui edelleen maaseudulla, mutta maaltamuuton kiihtyessä kylät tyhjenivät ja asuntopula kaupungeissa kasvoi. Elettiin myös perinteisten sukupuoliroolien murtumisen aikaa: 1950-luku muistetaan koti-rouvien vuosikymmenenä, mutta yhä useammat naiset alkoivat käyttää pitkiä housuja – tulossa oli tasa-arvokeskustelun uusi aalto. Runsaasti kuvitettu Onnen vuodet? kutsuu pohtimaan, miksi näemme 1950-luvun onnellisena aikana. Erilaiset muistot ja kertomukset muodostavat värikkään, elävän kuvan – varjopuolia unohtamatta. (syyskuu)

Korhonen, Anu: Sukupuoli ja huumori uuden ajan alussa

Kiusan henki esittelee eurooppalaista huumori-perinnettä uuden ajan alusta. Teos on riemastuttava retki menneisyyden huumoriin. Hauskuuden keskeltä nousee myös vakavia kysymyksiä sukupuolten rakentumisesta, mahdollisuuksista ja rajoista. Monet niistä ovat edelleen hyvin ajankohtaisia. (syyskuu)

Kunnas: Fasismin lumous. Eurooppalainen älymystö Mussolinin ja Hitlerin politiikan tukijana

Fasismin lumous pureutuu eurooppalaisen älymystön fasismi-innostukseen. Teos pohjautuu huikeaan määrään kaunokirjallisuutta, historiaa, filosofiaa ja aikalaislehtiartikkeleita. Saksa ja Italia tunnetaan fasismin kannattajina, mutta Kunnas osoittaa, miten fasismin kannatus levisi läpi Euroopan, myös Pohjoismaihin. (syyskuu)

Porvali: Hyökkäyksen edellä. Kaukopartio Kannaksella kesällä 1941

Jatkosodan alkaessa Suomi valmistautui valtaamaan takaisin talvisodassa menetetyn Karjalan Kannaksen. Hyökkäystä pohjustettiin lähettämällä kauko­partioita vihollisen selustaan tiedustelemaan ja häiritsemään sotilaallisia kohteita. Hyökkäyksen edellä kertoo yhden Kannakselle lähetetyn partion tarinan. Hyökkäyksen edellä kuvaa suomalaisen erikoisjoukkosodankäynnin syntyhetkiä ja kaukopartioiden äärimmäisiä olosuhteita. Teos perustuu matkasta selvinneiden partiomiesten kertomuksiin, Yleis­radion arkistomateriaaliin sekä tutkimukseen tämän erikoisen kaukopartion vaiheista. (lokakuu)

Wolfgang & Eugen Ruge: Punainen paratiisi

Berliini kesällä 1933. 16-vuotias Wolfgang seuraa natsipuolueen voitonmarssia ja tekee poikkeuksellisen päätöksen: hän lähtee veljensä kanssa Neuvostoliittoon, maahan jossa unelmat toteutuvat.  Neuvostoparatiisi osoittautuu pian harhaksi. Wolfgang seuraa kasvavan pelon vallassa puolueen puhdistuksia, näytösoikeudenkäyntejä ja Stalinin vainoja. Kun Saksa hyökkää Neuvostoliittoon, vannoutunut sosialisti onkin kansan vihollinen ja hänet lähetetään Siperiaan vankileirille. Punainen paratiisi on poikkeuksellinen selviämistarina Stalinin vainoista, mutta se kertoo myös vankasta vakaumuksesta, jota vankeusvuodet koettelevat. Vuodet vankileirillä ovat täynnä pakkotyötä, nälkää ja väkivaltaa – mutta myös ystävyyttä ja rakkautta. (lokakuu)
****
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.