[H-verkko] (no subject)

Jarmo Luoma-aho Jarmo.luoma-aho at elka.fi
Ti Helmi 22 16:46:13 EET 2011


FIDA, teollisen muotoilun arkisto Elkaan                

 

Elka – Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto, Mikkeli, on aloittanut teollisen muotoilun dokumentaation tallentamisen. Elka on vuodesta 1981 kerännyt elinkeinoelämämme arkistoja ja on saavuttanut arvostetun aseman kotimaassa ja kansainvälisesti. Sillä on runsaasti kokemusta ja hyvin kattava infrastruktuuri. Elka tulee aktiivisesti kehittämään osaamistaan myös teollisen muotoilun arkistointi- ja tutkimustarpeisiin. Teollisen muotoilun esineiden digitoinnissa voidaan jatkossa hyödyntää Mikkelin Ammattikorkeakoulun 3D-mallinnuksen asiantuntemusta. Ammattikorkeakoulussa annetaan myös teollisen muotoilun opetusta. 

 

Suomesta on tähän asti puuttunut teollisen muotoilun arkisto. Teollinen muotoilu on kehittynyt valtavasti sitten 1960-luvun lopun, jolloin sen opetus käynnistyi Taideteollisessa korkeakoulussa, ja ensimmäiset alan muotoilijat aloittivat työnsä Suomen teollisuuden palveluksessa. Tilastokeskuksen arvioiden mukaan ”muotoiluintensiivinen” vienti edustaa kokonaista 25 % viennistämme, eli n. 11 mrd. €. Siis samaa suuruusluokkaa kuin high-tech vientimme. Tämän arvokkaan osaamisen historian tallentamisesta ja hyödyntämisestä tutkimustoiminnassa on kysymys teollisen muotoilun arkistossa.

 

Ennen teollisen muotoilun arkiston toiminnan käynnistämistä on edeltänyt vuorineuvos Krister Ahlströmin ja teollinen muotoilija Jorma Pitkosen tekemä taustatyö. Hanketta ovat tukeneet maamme kokeneimmat teolliset muotoilijat, yritykset, Kansallisarkisto, Aalto yliopiston taideteollinen korkeakoulu ja Designmuseo. Designmuseo jatkaa tietenkin muun muotoilun dokumentointia ja säilyttämistä ja EMMA, Espoo säilyttää Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin kokoelmia ja arkistoja. Päätös kokoelmien sijoittamisesta on tietenkin aina arkiston omistajan asia. Tärkeintä on, että merkittävä arkisto aina löytäisi asianmukaisen paikkansa.

Finnish Industrial Design Archives (FIDA) – nimen saaneeseen teollisen muotoilun arkistoon on tähän mennessä siirretty aineistoja seuraavilta teollisilta muotoilijoilta ja toimistoilta: Ergonomiadesign, ED-Design, Vaajakallio Design, Eero Miettisen kokoelma, Risto Väätäisen kokoelma, Pentti Leskisen kokoelma ja Ergoplan Oy. Lisäksi FIDA:ssa on Forma Finlandia – kilpailun asiakirjat. 

FIDA:n toimintaa tuetaan Opetus- ja Kulttuuriministeriön avustuksella. Tutustu FIDA:n kotisivuihin: www.elka.fi/FIDA

Tervetuloa tutkimaan! 

Lisää tietoja:

 

Jarmo Luoma-aho, arkistonjohtaja Elka, puh 044 321 3421 <mailto:jarmo.luoma-aho at elka.fi> jarmo.luoma-aho at elka.fi

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20110222/5322595f/attachment.html