[H-verkko] Julkaisutilaisuus: Tuntematon sotilas elokuvana

Kaisa Kurikka kaikur at utu.fi
Pe Syys 11 13:21:51 EEST 2009


(pahoittelut ristiinpostituksesta)

”IDIOOTTI JA SAMURAI –TUNTEMATON SOTILAS ELOKUVANA” (Eetos 2009)
Jukka Sihvosen uuden tutkimuksen julkaisutilaisuus 
tiistaina 22.9. 2009 klo 18.15. Turun yliopistolla, 
Maaherran makasiinin  Porthan-salissa (Henrikinkatu 10).

Tilaisuudessa esitelmöivät:
FT Susanna Välimäki: ”Ihanaa leijonat ihanaa: audiovisuaalinen tykitys Kristian Smedsin Tuntematon sotilas -näytelmässä.”
Prof. Jukka Sihvonen: ”Tuntematon sotilas ja elokuvan kieli.”

Emeritusprofessori Yrjö Varpion mukaan Suomessa on satatuhatta Linna-asiantuntijaa. Nyt yksi heistä, elokuvantutkimuksen professori Jukka Sihvonen, on julkaissut uuden tutkimuksen, jossa Väinö Linnan romaanin ja siitä tehtyjen elokuvaversioiden tuttu ja samalla tuntematon maailma saa uusia tulkintoja.
	Idiootti ja samurai – Tuntematon sotilas elokuvana kytkee Edvin Laineen (1955) ja Rauni Mollbergin (1985) elokuvat laajaan kotimaiseen ja kansainväliseen kehikkoon tarkastelemalla versioiden kytköksiä niin suomalaiseen sotilasfarssiperinteeseen kuin länsimaiseen sota- ja lännenelokuvaan sekä japanilaiseen samuraikuvastoon. Teoreettisiksi kiintopisteiksi asettuvat adaptaation kysymykset, eri ilmaisulajien ja tyylien tarttumapinnat sekä genren hahmotukset. Ranskalaisten filosofien Gilles Deleuzen ja Félix Guattarin luoma ’käsitteellisen henkilön’ käsite toimii ponnahduslautana Sihvosen tarkastellessa ’tuntematonta sotilasta’ ja sen jännevälejä samuraista idioottiin.
        Kattavana teemana tutkimuksessa on Väinö Linnan lähtökohtana ollut pyrkimys arvioida uudelleen sotaan liittyvää arvoa ja sen merkitystä. Tutkimus selvittää elokuvien asetelmia ja eroavuuksia suhteessa romaaniin, jonka oma elokuvallisuus on jo sinällään hedelmällinen maaperä eri taiteenlajien uutta luovalle yhteistyölle. Linnan romaanin realistisuus sekä elokuviin liittyvä dokumentaarisuus saavat tutkimuksessa uusia ulottuvuuksia.
	Jukka Sihvonen toimii elokuvantutkimuksen professorina Turun yliopiston Mediatutkimuksen oppiaineessa. 

Tilaisuuden järjestää Eetos ry.

Tervetuloa!

Julkaisutilaisuudessa Sihvosen kirja ja aiemmat Eetoksen julkaisut ovat ostettavissa käteisellä.

Kirjaa voi tilata myös sähköpostitse: eetos-til at lists.utu.fi  (hinta 15 €, Eetoksen jäsenille 10 €)

Lisätiedot ja arvostelukappaleet: Kaisa Kurikka,  kaikur at utu.fi p.040-7377 624


Eetos ry. on turkulainen yhdistys,  jonka tarkoituksena on ylläpitää, tukea ja edistää monitieteellistä ja  kriittistä tutkimusta.
http://org.utu.fi/yhd/eetos