[H-verkko] Kutsu naistutkimuspäiville ryhmään "Säädynmukaista kuluttamista 1500-1900"

Kirsi Vainio-Korhonen kirvai at utu.fi
La Marras 3 17:52:31 EEST 2009


Naistutkimuspäivät, Turku - Kvinnoforskningsdagarna, Åbo 20. - 21.11.2009
Naistutkimuspäivät 2009 kokoaa yhteen suomalaisia naistutkijoita Turkuun teemalla Materialismin mahdollisuudet/Materialitetens möjligheter 20. - 21.11.2009. Päivien teemaksi on valittu materiaalisuus, joka on viime vuosina puhuttanut laajasti tutkijoita sekä naistutkimuksessa että ihmistieteellisessä keskustelussa laajemminkin. 

Työryhmä: Säädynmukaista kuluttamista, 1500-1900

Materiaalinen kulttuuri, esineet ja tavarat sekä ostaminen on kautta aikojen liitetty naisiin. Kuluttaminen on myös kaikkina aikoina kytkeytynyt näkyvästi säätyyn, luokkaan tai muuhun yhteiskunnalliseen asemaan: ihmisten on oletettu kuluttavan säätynsä mukaisesti ja sääty- tai luokka-asema on näkynyt kulutustottumuksissa. Poikkeamat odotetusta ja totutusta ovat kiinnittäneet huomiota ja herättäneet kysymyksiä moraalista ja etiikasta, tuhlaavaisuudesta ja säästäväisyydestä, ylellisyydestä ja välttämättömyydestä. Kuluttamisen ja säädynmukaisuuden yhteyksien tarkasteluun tuo syvyyttä kuluttamisen tarkastelu tietoista toimintaa laajemmasta näkökulmasta, sillä kulutustottumuksiin, valintoihin ja mahdollisuuksiin liittyi monia tiedostamattomia ideologisia ja käytännöllisiä syitä.

Kutsumme säädynmukaisen kuluttamisen työryhmään mukaan alustuksia, joissa pohditaan naisia kuluttajina, naisten kuluttamista, mahdollisuuksia kuluttamiseen ja rahankäyttöön sekä sitä, millä tavoin kulutusvalinnat ovat määrittäneet naisten asemaa yhteiskunnassa eri aikoina.

Yhteystiedot:
Johanna Ilmakunnas (SKS, HY, johanna.ilmakunnas @ helsinki.fi), Kirsi Vainio-Korhonen (TY, kirvai @ utu.fi)



Kirsi Vainio-Korhonen
Professori
Suomen historia
Historian laitos
20014 Turun yliopisto
puh. 02-333 5223
GSM 041-5485638
email: kirvai at utu.fi