[Yk-yhdistys] UNICEFin Jano-viikot - tule lipaskerääjäksi!

Titta Peltonen titta.peltonen at utu.fi
Sat Apr 27 11:10:24 EEST 2013


Unicef kaipailee lipaskerääjiä Jano-viikoille.
Nyt on siis mahdollisuus tehdä jotain konkreettista ja lähteä keräämään rahaa puhtaan veden puolesta.

Tiedon välitti
Titta Peltonen
tiedottaja
Turun YK-yhdistys

***************************************************************************
UNICEFin Jano-viikot

UNICEFin Jano-viikot toteutetaan eri paikkakunnilla 26.4.–19.5.2013. Vuosittaisen Jano-kampanjan tarkoitus on turvata puhtaan veden ja sanitaation saanti katastrofialueilla. UNICEF on vuosittain mukana 200-300 katastrofissa ympäri maailmaa ja tänä vuonna Jano-viikkojen tuotto ohjataan Syyriaan.

Perinteinen Jano-lipaskeräys järjestetään Turussa perjantaista tiistaihin 26.–30. huhtikuuta keskustan Alkojen edustoilla. Vapaita keräysvuoroja on vielä paljon jäljellä, joten kaipaamme paljon vapaaehtoisia lipaskerääjiä mukaan kampanjaan! Keräykseen voi tulla yksin tai yhdessä ystävänsä kanssa, joko tunniksi tai pidemmäksi aikaa.

Keräysvuoron voi varata itselleen merkitsemällä nimen listaan osoitteessa http://bit.ly/X5rrtV sekä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen unicefturku at gmail.com<mailto:unicefturku at gmail.com>. Lähetämme sen jälkeen vastausviestinä ohjeet lipaskeräystä varten.

Voit osallistua Jano-viikkoihin myös lahjoittamalla kampanjaan osallistuvissa ravintoloissa tai H&M-myymälöissä. Voit myös aloittaa oman sähköisen Jano-keräyksen, ryhtyä virtuaaliseen juomalakkoon tai lahjoittaa verkossa. Lisätietoja kampanjasta http://www.unicef.fi/jano

**********

Paljon on saatu aikaiseksi

-90-luvulla reilu 34 000 lasta kuoli päivässä ennaltaehkäistävissä oleviin syihin ja tauteihin. Tänä päivänä tuo luku on 19 000 (edelleen kuitenkin siis 792 lasta/tunti) ja yhtälailla 2 miljardia ihmistä enemmän saa päivittäin puhdasta vettä kuin vuonna 1990

-Silti tänäkin päivänä joka tunti kuolee arviolta vähintään 120 alle 5-vuotiasta lasta pelkästään puhtaan veden puutteen aiheuttamaan ripuliin (vähintään 2 lasta/minuutti)

Jano 2013 apu viedään Syyriaan.

Syyrian tilanne

-Yli 5 miljoonaa menettänyt kotinsa, 4 miljoonaa pakolaista

-Yli 70 000 ihmistä on jo nyt kuollut.

-YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi, että vuoden loppuun mennessä Syyriasta on tätä vauhtia paennut jo 3,5 miljoonaa ihmistä, ja maan sisällä 6,5 ihmistä on hätäavun tarpeessa. 10 miljoonaa ihmistä - se on puolet Syyrian asukkaista.
-Kokonaisuudessaan vain 30% syyrialaisten auttamiseksi tarvitttavasta rahasta on saatu kerättyä

Tämän vuoksi puhtaan mm. veden jakelu, rokotuskampanjat pakolaisleirien tuhkarokkoepidemioita vastaan ja turvallisen hygieniatason saavuttaminen on vaarantunut.

-Syyrian räjähdysmäisesti kasvava pakolaistilanne kuormittaa vakavasti naapurivaltioita

Mitä UNICEF tekee?

UNICEF kumppaneineen toimittaa pakolaisleireille hätäaputarvikkeita. Lapsille on järjestetty mahdollisuus leikkeihin ja peleihin sekä psykososiaaliseen tukeen vaikeiden kokemusten käsittelemiseksi.Leireille on myös perustettu väliaikaisia telttakouluja.

Syyrian sisällä UNICEF auttaa lapsia ja perheitä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja hakeutuneet turvaan kouluihin, moskeijoihin ja muihin julkisiin tiloihin.

Tällä hetkellä UNICEF panostaa perustarpeiden lisäksi erityisesti lämpimien vaatteiden, vilttien ja makuupussien tuomiseen talvikuukausien varalle.

UNICEF yhteistyökumppaneineen toimittaa alueelle jatkuvasti ruokaa, vettä, vaatteita,rokotteita, ensiapupakkauksia, vesikanistereita ja hygieniatarvikkeita.

- Yli 50 000 lasta on päässyt väliaikaiseen kouluun

- Yli 111 000 ihmiselle on taattu hygieniatarvikkeet

- Yli miljoona lasta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan

- Puolitoista miljoonaa lasta on rokotettu poliota vastaan

- Yli 32 000 lasta on saanut psykososiaalista tukea

--
UNICEF Turku
unicefturku at gmail.com<mailto:unicefturku at gmail.com>
www.unicef.fi/turku<http://www.unicef.fi/turku>
Liity faniksi: www.facebook.com/unicefturku<http://www.facebook.com/unicefturku>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.utu.fi/pipermail/yk-yhdistys/attachments/20130427/8aaea542/attachment.html 


More information about the Yk-yhdistys mailing list