[Yk-yhdistys] Kutsu seminaariin "Turvallinen EU, turvallisempi Suomi ? Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2010 ja tulevaisuuden haasteet" ma 20.2. klo 14-16 Turun kaupunginkirjaston Studiossa, Linnankatu 2

Tuomola Juhana Juhana.Tuomola at formin.fi
Mon Feb 6 14:56:21 EET 2012


Kutsu seminaariin

Turvallinen EU, turvallisempi Suomi?
Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2010 ja tulevaisuuden haasteet

Eurooppa-neuvosto hyväksyi joulukuussa 2003 EU:n ensimmäisen turvallisuusstrategian. EU:n turvallisuusstrategiassa suurimmiksi uhiksi on määritelty terrorismi, joukkotuhoaseiden leviäminen ja alueelliset konfliktit sekä niihin liittyen sortuvat valtiot ja järjestäytynyt rikollisuus. Unionin strategisia tavoitteita ovat siihen kohdistuviin uhkiin vastaaminen, turvallisuuden ja vakauden rakentaminen lähialueilla sekä yhteistyön varaan rakentuva kansainvälinen turvallisuus- ja oikeusjärjestys.

EU:n turvallisuusstrategia päivitettiin vuonna 2009. Samana vuonna voimaan astuneessa Lissabonin sopimuksessa on mukana yhteisvastuulauseke. Sen mukaan unioni ja sen jäsenvaltiot toimivat yhdessä yhteisvastuun hengessä, jos jäsenvaltio joutuu terrori-iskun, luonnonmullistuksen tai ihmisen aiheuttaman suuronnettomuuden kohteeksi.

Suomessa  turvallisuushaasteisiin varaudutaan monin tavoin. Uudistettu vakavien kriisitilanteiden valmiuslaki astuu voimaan maaliskuun alussa. Valmiuslailla pyritään varmistamaan väestön turvallisuus ja elinmahdollisuudet sekä yhteiskunnan toimivuus poikkeusoloissa.

Valtioneuvosto antoi joulukuussa 2010 periaatepäätöksen yhteiskunnan turvallisuusstrategiasta, joka perustuu laajaan turvallisuuskäsitykseen. Strategiassa kuvataan mahdollisia häiriötilanteita aina kyberuhkista suuronnettomuuksiin ja luonnon ääri-ilmiöihin. Strategian tavoitteena on turvata yhteiskunnan toimintakyky, säilyttää Suomen valtion itsenäisyys ja edistää kansalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia. Yhteiskunnan turvallisuus-strategiassa 2010 määritellään yhteiskunnan elintärkeät toiminnot eli ne perusasiat, joiden jatkuminen on pystyttävä takaamaan kaikissa olosuhteissa.

Eurooppatiedotus järjestää aihetta käsittelevän seminaarin maanantaina 20. helmikuuta klo 14.00 - 16.00 Turun kaupunginkirjaston Studiossa, Linnankatu 2. Tilaisuus on avoin yleisölle, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista torstaihin 16.2. mennessä, anna.huotari at formin.fi<mailto:anna.huotari at formin.fi> tai puh. 010 3456 630. Tilaisuuteen on rajallinen määrä paikkoja.

Ohjelma

14.00 Tilaisuuden avaus

14.10 Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2010
Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen, valtioneuvoston kanslia

14.30 Näkökulmia Euroopan turvallisuuden haasteisiin
VTT Pekka Visuri, Aleksanteri-instituutti

14.50 Kommenttipuheenvuorot
Kansanedustaja, puolustusvaliokunnan jäsen Ritva Elomaa
Kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Ilkka Kanerva

Keskustelu

16.00 Tilaisuuden päätös

Kahvitarjoilu klo 13.30 alkaen

Tervetuloa !

-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Kutsu Turvallinen EU, turvallisempi Suomi 2012 kutsu Turku.pdf
Type: application/pdf
Size: 30081 bytes
Desc: Kutsu Turvallinen EU, turvallisempi Suomi 2012 kutsu
 Turku.pdf
Url : https://lists.utu.fi/pipermail/yk-yhdistys/attachments/20120206/e2f62546/attachment-0001.pdf 


More information about the Yk-yhdistys mailing list