[Yk-yhdistys] Miten Suomi vaikuttaa EU:ssa? Eduskunta ja sen suuri valiokunta ma 21.3. klo 18.00 & EU-asiat tehoseurantaan - Tule ja päivitä tiedonhakutaitosi! ke 23.3. klo 14.00

Tuomola Juhana Juhana.Tuomola at formin.fi
Tue Mar 15 13:26:49 EET 2011


Iltakoulu Eurooppa maanantaina 21.3. klo 18.00 - 20.00 Turun kaupunginkirjaston Studiossa

Miten Suomi vaikuttaa EU:ssa? Eduskunta ja sen suuri valiokunta

Jokainen EU:n jäsenvaltio päättää itse oman parlamenttinsa roolista EU-asioiden käsittelyssä. Suomessa eduskunnalla on keskeinen rooli maan EU-politiikan kantojen määrittelyssä ja eduskunnalla onkin hyvät mahdollisuudet vaikuttaa unionin päätöksentekoon.
EU-asioiden käsittely eduskunnassa tapahtuu ensisijaisesti valiokunnissa. Yleensä eduskunnan kannan ilmaisee suuri valiokunta.

Lissabonin sopimus vahvisti kansallisten parlamenttien asemaa EU:ssa entisestään. Kansallisille parlamenteille annettiin erityistehtävä valvoa toissijaisuusperiaatteen eli läheisyysperiaatteen toteutumista EU-päätöksenteossa. Kansalliset parlamentit voivat tehdä huomautuksia komissiolle, Euroopan parlamentille ja neuvostolle, jos ne katsovat tätä periaatetta rikotun unionin toiminnassa.

Myös Euroopan parlamentin asema on vahvistunut Lissabonin sopimuksen tultua voimaan. Sen valta on kasvanut erityisesti lainsäätäjänä, mutta myös budjettivallan käyttäjänä EU:ssa.

EU:ssa vaikuttamisesta, eduskunnan ja sen suuren valiokunnan roolista ja kansallisten parlamenttien ja Euroopan parlamentin suhteesta alustavat valiokuntaneuvos Peter Saramo eduskunnasta ja päällikkö Pekka Nurminen Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimistosta Eurooppatiedotuksen järjestämässä Iltakoulu Eurooppa -tilaisuudessa

maanantaina 21. maaliskuuta klo 18.00 - 20.00 Turun kaupunginkirjaston Studiossa, Linnakatu 2.

Aikaa on varattu myös kysymyksille ja keskustelulle.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa !

Lisätietoja Eurooppatiedotuksesta, puh. 010 3456 630.
**************************************************************************************************************************

EU-asiat tehoseurantaan - Tule ja päivitä tiedonhakutaitosi!
Varsinais-Suomen Eurooppatiedotus järjestää yleisölle avoimen ja maksuttoman kurssin

keskiviikkona 23.3. klo 14.00 - 16.00 Turun kaupunginkirjaston Studiossa, Linnankatu 2.

Tiiviin kurssin tarkoituksena on kerrata keskeiset EU-tiedon lähteet ja jakaa myös vinkkejä EU-asioiden tehokkaampaan seurantaan yhä vain kasvavan tiedontulvan keskellä.

Tilaisuus sopii hyvin kaikille, jotka tarvitsevat ja etsivät säännöllisesti eri alojen EU-tietoa ja haluavat päivittää tietojaan.

Ohjelma rakentuu kolmen noin puolen tunnin tietoiskun varaan.

*Valtionhallinnon EU-tiedotuspalvelut
Aluetiedottaja Juhana Tuomola, Eurooppatiedotus

*Europa-palvelin tiedonlähteenä
Tiedottaja Pekka Nousiainen, Euroopan komission Suomen-edustusto

*Euroopan parlamentti - vinkkejä tiedonhakuun netissä
Tiedottaja Minna Ollikainen, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto

Kurssi on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille. Toivomme kahvitarjoilun vuoksi ennakkoilmoittautumista maanantaihin 21.3. mennessä, juhana.tuomola at formin.fi tai puh. 010 3456 630.

Tervetuloa !

Lisätietoja Varsinais-Suomen Eurooppatiedotuksesta, puh. 010 3456 630




More information about the Yk-yhdistys mailing list