[Yk-yhdistys] Terveisiä läksypiiristä

Tiia Haapaniemi tiliha at utu.fi
Fri Sep 22 13:59:34 EEST 2006


Hei!
Olin keskiviikkona Halisissa ensimmäisessä 1.-2.-luokkalaisille maahanmuuttajataustaisille lapsille tarkoitetussa läksypiirissä. Ajattelin kertoa kaikille, miten iltapäivä sujui. Jos olet kiinnostunut YK-yhdistyksen monikulttuurisuustoiminnasta, kannattaa lukea tämä viesti, vaikka siitä tulikin aika pitkä..

Aiemmin YK-yhdistys osallistui Sateenkaarikoto ry:n Muu maa mustikka -projektin maahanmuuttajanaisten kerhoon Halisissa. Tuo kerho on edelleen voimissaan, mutta tänä syksynä YK-yhdistys on enempi mukana läksypiirissä, jonka Muu maa mustikka on aloittanut 1.-2.-luokkalaisille maahanmuuttajataustaisille lapsille keskiviikkoisin klo 12-15. Läksypiiri on vasta alussa, mutta ainakin ensimmäisen kerran perusteella se vaikutti todella tarpeelliselta, ja meillä oli siellä hervottoman hauskaa. Uskoisin siis, että läksypiirissä auttaminen sopii tosi hyvin meidän yhdistykselle. Läksypiiri pidetään kodinomaisissa tiloissa kerrostaloasunnossa Halisissa - erittäin mukavat, uudet tilat, joissa on rauhallinen huone läksyjen tekemiseen, olohuone ja keittiö.

Läksypiirissä ovat mukana Muu maa mustikan työntekijät Pia ja Sari sekä harjoittelija Sidrian (anteeksi, voi olla väärin kirjoitettu) sekä 1-2 YK-yhdistysläistä auttamassa. Ekalla kerralla lapsia oli 11, joista 2 oli kantasuomalaisia. Melkein kaikki olivat tokaluokkalaisia, ja läksyjä oli yllättävän paljon. Lähinnä treenattiin käsialaa, kirjoittamista ja lukemista. Lasten voi olla vaikea keskittyä läksyihin koulupäivän jälkeen, mutta tavoitteena on, että läksypiirissä läksyt oikeasti tehdään kunnolla ja vasta lopuksi leikitään. Meille YK-yhdistysläisille piirissä riittää tekemistä: lapset tarvitsevat yksilöllistä ohjausta siitä, miten kirjaimet tehdään, miten sanoja taivutetaan jne. Vaikka kaikki osaavat hyvin suomea, kirjoitustaidoissa on aika paljon eroja. Myös ääneen lukeminen on tärkeää, ja siinä tuki ja kannustus on tarpeen. Olin ehkä jopa yllättynyt, miten paljon läksykerhossa sai tehdä ja auttaa. Kerhon aika, keskiviikkoisin klo 12-15, ei ehkä ole meille kaikista para
s, mutta sekin on avuksi, jos pystyy olemaan 12-14.

Läksyjen teon jälkeen viime keskiviikkona leivottiin sämpylöitä. Puhuimme, että joka kerralla olisi hyvä olla jotakin kevyttä ja ohjatttua tekemistä, esimerkiksi askartelua tai pelejä. Muu maa mustikalla ei ole paljoa pelejä, ja he toivoivatkin, että YK-yhdistys järjestäisi yliopistolla keräyksen, jolla saataisiin kasaan leluja ja pelejä Halisiin. Tästä voimme puhua seuraavassa kokouksessa.

Pidämme läksypiiristä suunnittelukokouksen yhdessä Sarin ja Pian kanssa maanantaina 25.9. klo 9.30 Halisissa. Läksypiiri tarvitsee vapaaehtoisia - vain yksikin kerta riittää, mitään valtavaa sitoutumista ei tarvita! Jos olet kiinnostunut toiminnasta, tule mukaan suunnittelukokoukseen Halisiin. Samalla voit tutustua rauhassa tiloihin sekä Sariin ja Piaan. Voit tulla vaikka vain kuunteluoppilaaksi ja tsekkaamaan, mitä Halisissa tehdään. Laita mulle sähköpostia tai soita, niin kerron, miten paikalle löytää. Tervetuloa!

.. ja lopultakin tämä maratonkirje lähestyy loppuaan. Hyvää viikonloppua!
Tiia

¨¨¨¨¨¨¨
Eerikinkatu 5 C 84
20100 Turku
tel. +358 44 3180985


More information about the Yk-yhdistys mailing list