[Yk-yhdistys] toimintasuunnitelma ja talousarvio

Niina Kärkkäinen nkkark at utu.fi
Thu Nov 9 09:17:26 EET 2006


----- Original Message ----- 
>From  Tiia Haapaniemi <tiliha at utu.fi> 
Date  Wed, 08 Nov 2006 15:28:46 +0200 
To  YK -yhdistys <yk-yhdistys at utu.fi> 
Subject  toimintasuunnitelma ja talousarvio 



Hei vielä,
tässä ehdotuksia ensi vuoden toimintasuunnitelmaksi ja budjetiksi. Käydään ne huomenna kokouksessa läpi.
Tiia

¨¨¨¨¨¨¨
Eerikinkatu 5 C 84
20100 Turku
tel. +358 44 3180985






Turun YK-yhdistys ry.				TOIMINTASUUNNITELMA 
Åbo FN förening rf.
PL 248
20100 Turku 			 


TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2007

1. YLEISTÄ
Turun YK-yhdistyksen tavoitteena on YK:n periaatteiden ja päämäärien, erityisesti kansainvälisen ja kansallisen yhteisymmärryksen ja rauhanomaisen yhteistyön, edistäminen. Tähän se pyrkii tekemällä tunnetuksi Yhdistyneiden kansakuntien ja sen järjestöjen tavoitteita ja toimintaa, tarjoamalla yhdistyksen jäsenille mahdollisuuden vaikuttaa ja osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan sekä herättämällä keskustelua yhteiskunnallisista asioista. Yhdistyksen tavoitteena on edesauttaa ensisijaisesti paikallistason toiminnalla maailmanlaajuisesti merkittävien ongelmien ratkaisemista.  

Turun YK-yhdistys kuuluu alajärjestönä Suomen Nuorten ja Opiskelijoiden YK-liittoon (SYKLI ry.) sekä Turun yliopiston ylioppilaskuntaan (TYY) ja on lisäksi Suomen YK-liiton, Yhdessä-yhdistys ry:n ja SONDIP (Mikäs oli tämän koko nimi?) ry:n jäsenjärjestö. Turun YK-yhdistys toimii myös yhteistyössä useiden paikallisjärjestöjen sekä ulkomaisten YK-yhdistysten ja kansalaisyhteiskunnan edustajien kanssa.

2. JULKAISU- JA TIEDOTUSTOIMINTA
Yhdistys pyrkii julkaisemaan yhden numeron lehteään UNiikkia. Lisäksi yhdistys tulee olemaan mukana SYKLI ry:n julkaisussa Sininen Planeetta. Mahdollisesti jatketaan myös vuonna 2006 alkanutta yhteistyötä Suomen YK-liiton julkaiseman Maailmanpyörä-lehden tekemisessä. Vuoden 2007 UNiikki pyritään edellisten vuosien tapaan saattamaan sähköiseksi versioksi yhdistyksen vuosien 2005 ja 2006 aikana uudistetuille www-sivuille (http://www.turunykyhdistys.org).

Yhdistyksen sisäisen tiedotuksen tärkeimmäksi kanavaksi on vakiintunut sähköposti, jota tehokkuutensa vuoksi käytetään säännöllisesti myös jatkossa. Yhdistyksen sähköpostilistalla ovat kaikki säännöllisesti toimintaan osallistuvat aktiivit sekä muut yhdistyksestä kiinnostuneet, ja sen kautta välitetään tiedot kokouksista, seminaareista ja muista tapahtumista. 

Ulospäin suuntautuvaa tiedottamista yhdistyksestä pyritään edelleen kehittämään. Tätä päämäärää silmällä pitäen hallitukseen valitaan nimenomaan ulkoisesta tiedottamisesta vastaava henkilö. Lisäksi yhdistyksen verkkosivuja päivitetään säännöllisesti siten, että tulevat tapahtumat ovat myös verkkosivujen Ajankohtaista-osiossa. Tätä tehtävää varten hallitukseen valitaan vastuuhenkilö. Yhdistyksen toiminnasta tiedotetaan aktiivisesti myös Turun ylioppilaslehdessä sekä muissa paikallislehdissä, radioissa sekä sähköpostilistoilla (esimerkiksi tyyali- ja turku-listat). Myös ylioppilaskunnan www-sivuilla ilmoitetaan yhdistyksen tapahtumista. Yhdistys on mahdollisuuksien mukaan mukana eri tahojen järjestämillä messuilla ja muissa tapahtumissa esittelemässä itseään ja toimintaansa sekä paikallisesti että koko maan laajuisesti.

Yhdistyksen esite pyritään uudistamaan vuoden 2007 aikana. Tavoitteena on visuaalisesti houkuttelevampi esite, jossa vanhentuneet tiedot on muutettu ja joka palvelee myös yliopiston ulkomaalaisia opiskelijoita. Toisaalta pyritään siihen, että esite olisi ilmeeltään kevyt eikä siinä olisi ylimääräistä tekstiä.


3. VARAINHANKINTA
Yhdistys hakee toiminta-avustusta Turun yliopiston ylioppilaskunnalta ja Turun kaupungin nuorisotoimelta. Yhdistyksen toiminta on pysynyt aktiivisena ja monipuolisena, mikä toivottavasti otetaan huomioon toiminta-avustuksista päätettäessä. Yhdistys aikoo hakea tarvittaessa myös projektiavustuksia TYY:lta, nuorisotoimelta ja muilta mahdollisilta tahoilta.

Yhdistys hyödyntää varainhankinnassa Juslenian myyjäisvuoroja kuluneen vuoden tapaan. Yhdistys voi myös järjestää myyjäisiä ja arpajaisia erilaisten tapahtumien yhteydessä, ja tuolloin yhdistys myy SYKLI ry:n haalarimerkkejä sekä Suomen YK-liiton tuotteita, esimerkiksi Make Poverty History -rannekkeita. Vuoden 2006 lopussa yhdistys alkoi myydä YK-liiton Hyviä tekoja – Sinisiä tuotteita, joiden kautta tuetaan YK-liiton juhlavuoden rahastoa ja YK:n työtä kestävän kehityksen, oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta. YK-yhdistys saa myynnistä pienen osuuden. Tarpeen mukaan yhdistys jatkaa Sinisten tuotteiden myyntiä eri tapahtumissa myös vuonna 2007.

Mahdollinen varainhankintakeino voi jatkossakin olla kertaluonteiset urakkatyöt esimerkiksi työvoimapalvelu Legioonan kautta. Mahdollisesti vuonna 2007 alkavalle kehitysyhteistyöhankkeelle kerätään varoja Eritrea-hankkeen tapaan järjestämällä tukikonsertteja ja projektin suunnitellun laajennuksen yhteydessä kerätään aktiivisemmin myös yritystukijoita.

Jäsenmaksut säilyvät yhdistykselle tärkeänä tulonlähteenä. Yhdistys pyrkii keräämään entistä tehokkaammin jäsenmaksuja niiltä, jotka eivät kuulu yhdistyksen varsinaisiin aktiiveihin, mutta osallistuvat tapahtumiin silloin tällöin. Yhdistys pyrkii myymään yrityksille mainostilaa UNiikki-lehdessä ja mahdollisesti www-sivuilla.


4. TOIMISTOTILAT
Yhdistyksellä on ollut toimisto Yhdessä-yhdistyksen tiloissa päiväkeskus Verassa, Lausteella, osoitteessa Pormestarinkatu 12. Yhdessä-yhdistys saa tilat käyttöönsä kaupungilta ja myöntää niitä käyttöön muille yhdistykselle, eikä YK-yhdistyksen siis tarvitse maksaa toimistosta vuokraa. Tilalla ei sijaintinsa vuoksi ole ollut viime vuosina käyttöä, ja yhdistys on kokoontunut muualla. Vuoden 2006 aikana Yhdessä-yhdistys pyysi yhdistystä hakemaan yhdistyksen tavaroita (lähinnä kirjoja) pois Pormestarinkadulta. Siihen ei kuitenkaan ole ollut mahdollisuutta, koska yhdistyksellä ei ole tiloja, jonne säilöä tavaroitaan. Vuoden 2007 aikana tähän ongelmaan pyritään saamaan ratkaisu Yhdessä-yhdistyksen kanssa. Yhdistyksen hallitus voi harkita toimistotilojen vuokraamista toisaalta.


5. KOTIMAAN TOIMINTA
Vuoden 2007 aikana pidetään kaksi sääntömääräistä vuosikokousta sekä tarvittaessa useampia yleiskokouksia. Hallituksen kokouksia pidetään keskimäärin joka toinen viikko. Lisäksi järjestetään suunnittelu- ja ideointikokouksia erilaisten projektien yhteydessä niin yhdistyksen sisällä kuin yhteistyökumppaneiden kanssa.

Seminaareja ja opintopiirejä järjestetään aiempien vuosien tapaan YK:n toiminnasta ja tavoitteista tai muista ajankohtaisista aiheista jäsenistön mielenkiinnon kohteiden mukaan. Näitä teemoja käsitellään joko ulkopuolisten asiantuntijoiden johdolla tai siten, että yhdistyksen jäsenet itse alustavat keskustelua. Niiden järjestämisessä voidaan myös tehdä yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa, aiemmin on oltu yhteistyössä esimerkiksi UNICEF:n, UNIFEM:n ja Amnestyn kanssa. Keskusteluillat ovat erinomainen keino lisätä yhdistyksen näkyvyyttä ja palvella jäsenistöä. Opintopiiri voidaan yhdistää esimerkiksi lukukauden alussa järjestettävään uusien jäsenten tutustumistapahtumaan. Opintopiireissä, kuten myös seminaareissa, voidaan käsitellä myös monikulttuurisuuteen liittyviä aiheita.

Vuonna 2007 yhteistyö jatkuu mahdollisuuksien mukaan myös UNICEFin kanssa, kun yhdistyksen jäsenistö osallistuu UNICEFin hyväntekeväisyystempauksiin ja UNIFEM:n kanssa tyttöjen ja naisten oikeuksista tiedottavassa Friidu-projektissa.

Yhdistys toimii kuluvan vuoden tapaan kevään kansalaisjärjestötapahtuman, Mahdollisuuksien torin, järjestäjätahona. Mahdollisuuksien toria pyritään laajentamaan ja kehittämään. Yhteistyötä tehdään jatkossa myös Suomen Punaisen Ristin kanssa muun muassa kehittämällä yhteistä ihmisoikeuksien päivän tapahtumaa. Yhdistys on ollut mukana verkostossa, joka järjestää kansainvälisyyskasvatusta turkulaisille kouluille, ja tätä pyritään jatkamaan. Tänä vuonna Suomen YK-liitto on julkaissut kansainvälisyyskasvatusoppaan, jota voidaan hyödyntää toiminassa. Yhteistyötä tehdään jatkossa myös Suomen Punaisen Ristin kanssa muun muassa kehittämällä yhteistä ihmisoikeuksien päivän tapahtumaa. 

Yhdistyksellä on kaksi varsinaista ja kaksi varajäsentä SYKLI:n hallituksessa. Yhdistys pyrkii ylläpitämään hyviä suhteita eri yhteistyötahoihin, erityisesti Suomen YK-liittoon, ja luomaan myös uusia kontakteja erityisesti paikallisiin kansalaisjärjestöihin. Yhdistys jatkaa yhteistyötä SYKLI ry:n muiden paikallisjärjestöjen kanssa mm. yhteisin tempauksin, seminaarin ja retkin. Myös vuonna 2007 toteutetaan ekskursio kotimaassa, jonka yhteydessä voidaan tutustua lähemmin muihin SYKLI ry:n paikallisjärjestöihin.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan kanssa on vuosittain tehty yhteistyötä. Tavoite on, että myös vuonna 2007 yhdistys toimisi yhteistyössä TYY:n kanssa ainakin olemalla mukana syksyllä TYY:n Kehitysyhteistyöviikolla ja osallistuu TYY:n alayhdistyksenä erilaisille messuille, mm. Abipäivään ja Ready Study Go Turku -messuille. 

Lokakuussa 2003 alkanutta Turun YK-yhdistyksen omaa maahanmuuttajaprojektia jatketaan yhteistyössä Sateenkaari Koto ry:n Muu Maa Mustikka -projektin kanssa Halisissa. Aiempina vuosina yhdistys  piti kerhoa maahanmuuttajanaisille ja heidän lapsilleen, mutta vuoden 2006 syksyllä yhdistys on aloittanut läksypiirin 2.-luokkalaisille lapsille. Läksypiiri kokoontuu kerran viikossa keskiviikkoisin klo 12-15. Kerhoon osallistuu noin 10-12 lasta, ja yhdistyksestä on kerrallaan mukana 2-3 jäsentä. Läksypiirin tarkoituksena on parantaa ja syventää lasten suomenkielen osaamista ja suomalaisen kulttuurin ja arjen tuntemusta. Vastavuoroisesti yhdistyksen jäsenet pääsevät tutustumaan erilaisiin kulttuureihin ja tapoihin.

Yhdistys osallistuu maahanmuuttajatoimijoiden väliseen yhteistyöhön muun muassa Turun työvoimatoimiston Promenio-hankkeen myötä ja etsii sitä kautta uusia yhteistyömahdollisuuksia. Yhdistys jatkaa helmikuussa 2006 perustetussa SONDIP ry:ssä ja tukee osaltaan turkulaisten maahanmuuttajayhdistysten toimintaa ja verkostoitumista. Yhdistys etsii myös mahdollisuuksia toimia kanavana, jonka kautta turkulaiset opiskelijat voivat tutustua maahanmuuttajiin. Tätä tarkoitusta varten voidaan järjestää koulutuksia, seminaareja, opintopiirejä tai ekskursioita aiheesta. Vuonna 2007 järjestetään ekskursio moskeijaan ja koulutusilta, joka auttaa jäseniä osallistumaan läksypiiriin. Maahanmuuttajayhteistyötä voidaan toteuttaa myös käymällä Yhdessä-yhdistyksen kielitunneilla aiempien vuosien tapaan.

Kuten aiempinakin vuosina, yhdistyksen toiminnassa huomioidaan mm. rasisminvastainen päivä (20.3.), YK-päivä (24.10.) ja ihmisoikeuspäivä (10.12.) painottaen YK-päivää. YK-päivänä voidaan kuluneen vuoden tapaan esittäytyä yliopistolla ja kertoa YK:sta esimerkiksi lukioiden yhteiskuntaopin tunneilla. Muutenkin seurataan ajankohtaisia teemoja YK:ssa ja sen alajärjestöissä, esimerkiksi pitämällä esillä YK:n vuosituhattavoitteita tai teemavuotta (polar). Hyvä keino ajankohtaisten asioiden käsittelyyn on opintopiiritoiminta. Kuluvana vuonna on useissa turkulaisissa yleisötapahtumissa pyritty nostamaan tietoisuutta YK:sta ja vuosituhattavoitteista mm. erilaisten visojen avulla.


6. KANSAINVÄLINEN TOIMINTA
Kesän 2002 ulkoministeriön rahoittaman kartoitusmatkan aikana luotujen kontaktien ja yhteistyösopimuksen kautta syntyi kehitysyhteistyöhanke ”Amadirin koulukehitysprojekti” Eritreassa. Projektin tavoitteena oli ehkäistä Amadirin koulun oppilaiden koulukeskeytyksiä ja toisaalta kannustaa yhä useampia lapsia kouluttautumaan. Projektissa prioriteettina oli kaikkein köyhimpien perheiden avustaminen. 

Yhdistys toimitti Eritreaan lisää koulumateriaalia, esimerkiksi vuonna 2004 koulutarvikkeita lähetettiin 150 kiloa. Sen tarkoituksena oli koulumateriaalin lähettämisen lisäksi tukea mm. ilmaisten kouluaterioiden järjestämistä ja kuivakäymälöiden rakentamista. Projektin uuteen vaiheeseen haettiin avustusta ulkoministeriöltä vuosiksi 2006–2008, mutta alkuvuodesta 2006 UM:stä tuli kieltävä vastaus. Vuoden 2006 yhdistyksen kehitysyhteistyöhanke on toiminut vain yksisuuntaisesti, koska paikalliseen kumppanijärjestöön Habeniin ei ole lukuisista yrityksistä huolimatta saatu yhteyttä. Vuoden 2006 aikana hanketta jatkettiin tekemällä kouluvierailuja Turun seudun ala-asteilla, joissa kerrottiin Eritreasta. Lisäksi järjestettiin opintopiiri, jossa käsiteltiin Eritrean rauhanturvaamista. Vuoden 2007 yhdistys pyrkii aloittamaan uuden kehitysyhteistyöhankkeen yhteistyössä jonkin muun järjestön kanssa.

Yhdistyksellä on perinteisesti ollut kontakteja Pohjoismaiden, Venäjän ja Baltian kansalaisyhteiskunnan edustajiin ja YK-yhdistyksiin, ja yhteistyömahdollisuuksia pyritään edelleen kartoittamaan. Yhdistyksen jäsenet voivat päästä mukaan kansainväliseen toimintaan mm. SYKLI:n erilaisten leirien, YK-mallikokousten ja muiden kansainvälisten tapahtumien kautta.


Toimintasuunnitelma on hyväksytty yhdistyksen syyskokouksessa Turussa 9.11.2006.


___________________________			____________________________
puheenjohtaja						taloudenhoitaja
Tiia Haapaniemi					Johanna Vainio

*****************************        
Taavetti Laitisen katu 3 A 16
00300 Helsinki
050 468 00 78



More information about the Yk-yhdistys mailing list