<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
<style type="text/css" style="display:none"><!-- p { margin-top: 0px; margin-bottom: 0px; }--></style>
</head>
<body dir="ltr" style="font-size:12pt;color:#000000;background-color:#FFFFFF;font-family:Calibri,Arial,Helvetica,sans-serif;">
<p></p>
Herättääkö musiikki sinussa tunteita? Tunnetko joskus pelkoa? Olet ehkä juuri etsimämme henkilö!<br>
<br>
Osallistu aivotutkimukseen, jossa selvitetään mielihyvän, pelon ja empatian taustalla olevia aivomekanismeja.<br>
<br>
Tutkimus koostuu PET- ja magneettikuvauksista, jotka suoritetaan TYKS:ssä. Kuvauksissa mm. kuuntelet mielimusiikkiasi, ja olet samassa tilassa elävän käärmeen kanssa samalla, kun mittaamme aivojesi toimintaa. PET- ja magneettikuvaukset ovat rutiinitoimenpiteitä,
 joista ei koidu haittaa tutkittavalle.<br>
<br>
Osallistumisesta maksetaan korvaus.<br>
<br>
Saatat soveltuva koehenkilöksi, mikäli olet:<br>
<br>
1.      Perusterve 20–50-vuotias nainen<br>
2.      Painoindeksisi on 20–30 kg/m2<br>
3.      Kehossasi ei ole metallia<br>
4.      Et ole metallialan työntekijä tai harrastaja<br>
5.      Et polta tupakkaa tai käytä nuuskaa säännöllisesti​<br>
6.      Et käytä huumeita tai runsaasti alkoholia<br>
7.      Sinulla ei ole keskushermoston toimintaan vaikuttavaa lääkitystä   <br>
<br>
Meille on tärkeää löytää mukaan ihmisiä, jotka nauttivat musiikista ja pelkäävät käärmeitä eri tavoin. Etsimme sekä paljon nauttivia/pelkääviä, vähän nauttivia/pelkääviä ja kaikkia siltä väliltä. ​<br>
<br>
Ota yhteyttä!<br>
<br>
vesa.putkinen@utu.fi<br>
<br>
Terveisin,<br>
Vesa Putkinen, tutkijatohtori, Turku PET Centre<br>
<br>
****************************************************
<div><i>(In English below)</i><br>
<br>
Mikä palkokasvitutkimus?<br>
<br>
Turun Yliopiston tutkimus selvittää kahden eri viljalisän vaikutusta palkokasvien aiheuttamiin vatsaoireisiin herkkävatsaisilla henkilöillä oirepäiväkirjojen ja uloshengitysilman koostumusmittausten avulla.<br>
<br>
Sovellutko tutkimukseen?<br>
<br>
Tutkimushenkilöksi soveltuvat terveet tai ärtynyt suoli -oireyhtymästä kärsivät mies- ja naispuoliset aikuiset henkilöt (18-64 vuotiaat), jotka ovat normaalipainoisia tai ylipainoisia (BMI 18,5–30 kg/m2) ja jotka kokevat saavansa palkokasveista vatsaoireita
 tai terveet aikuiset, jotka eivät koe saavansa palkokasveista oireita (kontrolliryhmä). Poissulkukriteereinä ovat antibioottihoito alle 3 kk ennen tutkimuksen alkua tai tutkimuksen aikana, vatsan ja suoliston toimintaan merkittävästi vaikuttavien lääkkeiden
 tai muiden valmisteiden säännöllinen käyttäminen, keliakia sekä osallistuminen verenluovutukseen tai toiseen kliiniseen tutkimukseen alle 1 kk ennen tutkimuksen alkua.<br>
<br>
Mitä tutkimukseen kuuluu?<br>
<br>
Tutkimus koostuu soveltuvuushaastattelusta ja kahdesta erillisestä neljän päivän tutkimusjaksosta, joista kumpanakin neljäs päivä vaatii reilun 8 tunnin läsnäolon yliopiston tiloissa. Tutkittava antaa myös erillisen seulontaverinäytteen (perusverenkuva-, maksa-,
 munuais- ja kilpirauhasarvot sekä keliakiavasta-aineet) ja pitää ruoka- ja oirepäiväkirjoja.<br>
<br>
Tutkimusjakson ajan noudatetaan niukasti kaasua muodostavaa ruokavaliota (FODMAP) sekä nautitaan tutkimuselintarviketta (lusikoitava, palkokasveja, viljaa, marja- tai hedelmähilloa sisältävä pikarituote) kahdesti päivässä. Tutkittaville annetaan lista sallituista
 ruoista. Kahvin ja teen juonti on tutkimusjakson aikana sallittu. Kolmantena tutkimuspäivänä niukasti kaasua muodostavasta ruokavaliosta karsitaan lisäksi vielä maitotuotteet ja kuitua sisältävät tuotteet, lukuun ottamatta tutkimuselintarviketta. Tämän päivän
 ajalle tutkittaville tarjotaan ruoat. Neljäntenä tutkimuspäivänä nautitaan tutkimuselintarvikeaamiainen yliopiston tiloissa ja mitataan uloshengityskaasuja 8 tunnin ajan 15 minuttin välein. Lisäksi tutkittaville tarjotaan lounas yliopiston tiloissa.<br>
<br>
Koko tutkimuksen suorittaneille maksetaan 100 euron veronalainen kertakorvaus.<br>
<br>
Jos kiinnostuit, ota yhteyttä (whatsappaa, viesti, soita, lähetä sähköpostia).<br>
<br>
Salla Hakkola<br>
<br>
Tohtorikoulutettava<br>
Elintarvikekemia ja Elintarvikekehitys<br>
Biokemian laitos<br>
Turun Yliopisto<br>
<br>
samahak@utu.fi<br>
050 337 3862<br>
<br>
----<br>
<br>
What is pulse study?<br>
<br>
The study of University of Turku determines the effects of two different cereals on abdominal symptoms caused by leguminous plants by people with sensitive stomach through the gut symptom and bowel movement diaries and by breath tests.<br>
<br>
Suitable for volunteering?<br>
<br>
The subjects are normal or overweight (BMI 18.5–30 kg / m2) male and female adults (18-64 years), who are either healthy or diagnosed with irritable bowel syndrome, and who experience abdominal symptoms after consumption of pulses or healthy adults who don't
 experience pulse-related symptoms (control group). The main exclusion criteria are antibiotic treatment for 3 months prior to the study entry, regular use of drugs or other preparations that significantly affect the function of gastrointestinal tract, celiac
 disease, or participation in blood donation or other clinical trials less than 1 month before the start of the study.<br>
<br>
What does the study include?<br>
<br>
Study visits include interview and two separate four-day study periods, of which the fourth day requires a bit over 8 hour presence in university premises. Volunteers take also a screening blood test (blood count, liver, kidney and thyroid functions and celiac
 disease antibodies) and fill food and symptom diaries.<br>
<br>
During the study period, volunteers follow a diet containing only foods with low gas production (FODMAP) supplemented with study product (spoonable yogurt-type products made of pulses and fruit or berry jam). Subjects are given a list of permitted foods. Coffee
 and tea are allowed. On the third day of the study, low-gas diet is combined with a low-fiber and non-dairy diet along with the study product. All foods are provided for the volunteers for the third day. On the fourth day of the study, the study breakfast
 will be served in university premises. After that breath gases are measured every 15 minutes for the next 8 hours. A study lunch will be also served for the volunteers in the university premises.<br>
<br>
A taxable fee of 100 euros will be paid to the volunteers undergoing the whole study. <br>
<br>
If you got interested, please send me a message, whatsapp, email or call me!<br>
<br>
Salla Hakkola<br>
<br>
Doctoral candidate​<br>
Food Chemistry and Food Development<br>
Department of Biochemistry<br>
University of Turku<br>
<br>
samahak@utu.fi<br>
050 337 3862<br>
<br>
************************************** <br>
Viestin välitti: <br>
Anita Komulainen <br>
Tiedotusvastaava, TYK ry  <br>
tiedotus@tykry.fi    </div>
</body>
</html>