[H-verkko] Konferenssit ja seminaarit: Ruokahistorian päivät

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
Ti Syys 19 08:15:05 EEST 2023


Agricolan tapahtumakalenteriin on lähetetty uusi tapahtuma:
--------------------------------------------
Ruokahistorian päivät

26.10.2023 klo 09:00 -  klo 17:00 Hotelli- ja ravintolamuseo, Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-porras, 3. kerros, 00180 Helsinki https://www.google.com/maps/search/?api=1&query=Kaapeliaukio+3%2C+Helsinki%2C+Suomi
--------------------------------------------
Ruokahistorian päivät kokoavat yhteen ruokatutkijat kaksipäiväiseen tapahtumaan, jonka tieteelliset esitelmät käsittelevät laajasti ruokaa, ruokatapoja, ruokatarvikkeita ja ruoan merkityksiä 1500-luvulta nykypäivään.

Tilaisuus on osallistujille ilmainen. Esitelmiä voi seurata myös etänä Teams-yhteyden kautta. Osallistumislinkki lähetetään etäosallistujiksi ilmoittautuneille.

Päivien yhteydessä järjestetään Ruokahistorian kokkailutyöpaja pe 27.10. klo 14–18 Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Työpajassa valmistetaan yhdessä ruokaa 1700-luvun suomalaisten keittokirjojen pohjalta. Reseptit on poimittu Svenska Litteratursällskapetin vuonna 2022 julkaistusta Historiska recept -tietokannasta. Työpajaan ilmoittaudutaan samaan aikaan kuin Ruokahistorian päiville, ja osallistujilta peritään materiaalimaksu 10 e. Ilmoitathan samalla mahdolliset erikoisruokavaliot ja allergiat.

Ilmoittaudu päiville viimeistään 18.10. mennessä: https://hotellijaravintolamuseo.fi/ilmoittautuminen-ruokahistorian-paivat-26-27-10-2023/

Ohjelma
Torstai 26.10.2023
10.00–11.30 Sessio 1
Topi Artukka: ”Eliitin illallisia ja köyhien hätäravintoa – näkökulmia 1800-luvun ruokakulttuurin tutkimukseen.”
Kaisa Kyläkoski: ”Hahmotelma porttöörin esinehistoriasta.”
Pirjo Ovaskainen: ”Ruoka, ravintola ja anniskelu – keskustelu ruokailupakosta 1930-luvulla.”
Riku Salpakari: ””Taikasanamme on Säilyke” – Säilykekeittokirjallisuuden tarjoamat ruoan kulutuksen tavat 1960- ja 1970-lukujen taitteen Suomessa.”
11.30–12.30 Lounastauko

12.30–14.00 Sessio 2
Laura Saarenmaa: ”Väiskin tiski ja hyvältä maistuva Popsi. Affektiivisen lihasuhteen mediahistoriallinen rakentuminen 1970–1980-lukujen suomalaisessa tv-mainonnassa.”
Viktoria Murskaja: ”Riisiä, ramen-nuudeleita ja muita merkityksellisiä ruokakuvia – ruoka japanilaisessa elokuvassa toisen maailmansodan jälkeen.”
Anna Repo: ”Ruoka, lika ja inho alempien luokkien ruokailukuvauksissa uuden ajan alun Italiassa.”
Mari Tossavainen: ”Stilleben – ruoka Helene Schjerfbeckin taiteellisessa työssä.”
14.00–14.30 Tauko

14.30–16.00 Sessio 3
Andrei Kalinitchev: ”Inkerinmaan perinteinen hääruokailu ja ruoan saatavuus esiteollisella ajalla.”
Ritva Kylli: ”Makumuistojen evoluutio – amerikansuomalaisten ruokaan liittyvä muistaminen.”
Tarja Kupiainen ja Mikko Lahti: ”Karjalanpaistista naurispataan: mielikuvien itäsuomalainen keittiö.”
Timo Myllyntaus ja Kirstin Fawcett: ”Ruokalajien ”säätykierto” – Nälkävuosien hätäruokien myöhemmät vaiheet.”
16.00–17.00 Vapaamuotoista keskustelua ja seurustelua

Perjantai 27.10.2023
9.00–10.30 Sessio 4
Elsa Hietala: ”Juustokehästä Chilipaprikamakkaraan – ruokatalous ja elintarviketuotanto Suomen maatalousmuseo Saran kokoelmissa.”
Kirsi Laine: ”Köyhän pihasta varakkaan pöytään? – Hunajan tuotanto ja kulutus Suomessa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa.”
Yrsa Lindqvist: ”Baka, baka pepparkaka – medicin, krydda och julsymbol.”
Anni Shepherd: ”Kadonneen kaakaon arvoitus.”
10.30–11.00 Tauko

11.00–12.15 Sessio 5
Iida Räty: ”Terveyttä ja luopumista – sepelvaltimotautiin sairastuneiden kertomuksia ruoasta.”
Elsa Hietala: ”Karja- ja maitotalouden kehityksen vaikutus kartanoiden ruokakulttuuriin 1800-luvun jälkipuoliskolla.”
Niko Hänninen: ”Läskikapinasta Lanttu-Leenoihin – Lapin savotoiden ruokahuoltoa 1920-luvulta talvisotaan.”

Loppusanat
12.15 Lounastauko
14.00–18.00 Kokkailua Helsingin keskustakirjasto Oodissa (Töölönlahdenkatu 4). Erikseen ilmoittautuneille.

Järjestäjät: Hotelli- ja ravintolamuseo, tutkija Jenni Lares (Tampereen yliopisto) ja tutkimusprofessori Maria Lahtinen-Kaislaniemi (Ruokavirasto).
Tapahtuman mahdollistaa Järvikylä.


--------------------------------------------


Lisätietoja:
Laika Nevalainen
laika.nevalainen at hotellijaravintolamuseo.fi
+358447474108
https://hotellijaravintolamuseo.fi/ruokahistorian-paivat/

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/event/ruokahistorian-paivat/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricola



Lisätietoja postituslistasta H-verkko