[H-verkko] Arvosteltavaksi: University of Illinois Press, SKS, KSS, Gaudeamus

Jenna Herva jmcher at utu.fi
Pe Syys 8 17:50:47 EEST 2023


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

***

Kirjalistat kustantajittain

University of Illinois Press:

Imperial Era -teemanumero Journal of Finnish Studiesissa

Keisariaika-verkoston tutkijat ovat julkaisseet kuusi vertaisarvioitua artikkelia ja johdantoartikkelin Journal of Finnish Studiesin teemanumerossaan. Imperial Era -teemanumero tarkastelee Suomea imperiumin kontekstissa ja osoittaa myös niitä haasteita, joita tähän tarkastelutapaan sisältyy. Avoimesti luettava johdantoartikkeli pyrkii havainnollisen organisaatiokaavion muodossa standardoimaan Suomen suuriruhtinaskunnan hallintosanastoa englanniksi. Artikkelit nostavat esiin naisten ja miesten, säätyläisten ja tavallisen kansan sekä suuriruhtinaskunnan ja keisarikunnan asukkaiden näkökulmia. Ajallisesti ne kattavat koko keisariajan. Artikkeleissa korostuu ylirajainen vuorovaikutus ja ylirajainen konflikti. University of Illinois Pressin julkaiseman Journal of Finnish Studiesin päätoimittajat ovat Thomas A. DuBois ja Hilary Virtanen. Teemanumeron vierailevina toimittajina ovat olleet Keisariaika-verkoston koordinaattorit Alex Snellman ja Kristiina Kalleinen.

Sähköinen versio:
https://scholarlypublishingcollective.org/uip/jfs/issue/25/2

Julkaisun kotisivu:
https://www.press.uillinois.edu/journals/?id=jfs

SKS:

Helsinki 1944 – Taistelu pääkaupungista
Ville Jalovaara

Helmikuussa 1944 Neuvostoliitto aloitti massiivisen pommituskampanjan, jonka tarkoitus oli pakottaa Suomi irti sodasta Kremlin sanelemilla ehdoilla. Historiantutkija Ville Jalovaara on tutkinut sota-arkistoja ja selvittänyt, mitä Suomen kohtalonviikkoina tapahtui – miksi suurhyökkäys epäonnistui ja Helsinki pelastui?
Suomalaiset Stalinin puhdistuksissa
Anni Reuter
Stalinin valtakaudella Siperiaan, Kuolaan ja muihin kaukaisiin neuvostokolkkiin karkotettiin yli 100 000 raja-alueen ja Inkerin suomalaista. Anni Reuterin teos Suomalaiset Stalinin puhdistuksissa on inhimillinen ja järkyttävä kuvaus karkotettujen ja vainottujen suomalaisten kohtaloista.
Karjalan Sivistysseura:
Neuvostokalevalainen runous – Perinne ja propaganda Neuvosto-Karjalassa 1937–1963
Joonas Ahola
Folkloristi Joonas Aholan kirja avaa neuvostokalevalaisen runouden ristiriitaisuutta, keinotekoisuutta – ja kauneutta. Se sisältää 137 valikoitua neuvostokalevalaista runoa kommentaareineen. Teoksen on kuvittanut graafikko Karstein Volle.
Karjalaisuuden kaikuja ja kerrostumia
Marie Mäkinen
Karjalaisuuden kaikuja ja kerrostumia avaa monitasoisen Karjalaa, karjalaisuutta, karjalan kieltä ja kulttuuria arkistoaineistojen näkökulmasta. Kirjoitusten lähtökohtana toimivat mielenkiintoiset arkistolöydöt, jotka ovat herättäneet kirjoittajan pohtimaan nykyisen ja menneen välistä suhdetta sekä erilaisia ilmiöitä ja niiden vaikutusta karjalaisuuteen historian saatossa.
Gaudeaumus:
Kuolema keskiajalla
Jyrki Nissi
Kuolema keskiajalla kertoo siitä, miten ihmiset kokivat kuoleman ja siihen valmistautumisen. Teos tarkastelee sitä, minkälaisia uskomuksia ja arvoja keskiajan ihmiset liittivät kuolemaan. Kirjan aineistona on runsaasti aikakaudelle tyypillisiä ihmekertomuksia, joissa kuolleeksi tulkittu henkilö palasi takaisin elävien kirjoihin. Nämä lähteet ja kiinnostavat tapausesimerkit paljastavat esimerkiksi, miten kuolema todettiin ja miten hautaukseen valmistauduttiin.
Antiikin viimeinen keisari: Kaarle Suuri ja läntisen Euroopan muotoutuminen antiikista keskiajalle
Tommi P. Lankila
Kaarle Suuri hallitsi frankkien kuninkaana 46 vuotta ja liitti mahtavaan valtakuntaansa lähes koko läntisen Euroopan. Millainen henkilö ja hallitsija hän oli, ja mitä hän merkitsi aikalaisilleen ja myöhemmälle Euroopalle? Antiikin viimeinen keisari piirtää pitkän kaaren antiikista varhaiskeskiaikaan.
Aurinko – tuttu ja tuntematon tähtemme
Emilia Kilpua ja Hannu Koskinen
Aurinko – tuttu ja tuntematon tähtemme vie keskelle tähtipölystä syntynyttä hiukkasten tanssia, jonka huumaavassa kuumuudessa muodostuu elämäämme ylläpitävä säteily. Mitä oikeastaan tiedämme Auringosta?
Ilmasto oivalluksia: Kuinka ihmismielen supervoimat valjastetaan planeetan parhaaksi
Mira Hulkkonen
Ihmismielessä on ansojen lisäksi mielikuvituksen ja kielen kaltaisia supervoimia, jotka voidaan valjastaa ilmastokatastrofin torjumiseen – tai mihin tahansa muutokseen kohti parempaa. Lempeällä ja omakohtaisella otteella kirjoitettu teos ammentaa niin ilmastotutkimuksesta kuin psykologiasta, käyttäytymistieteistä ja viestinnän tutkimuksesta.
Suurvallan rakentajat: Ruotsin ja Alankomaiden yhteistyö uuden ajan alussa
Kaarle Wirta, Katja Tikka, Henri M. Hannula ja Kalle Kananoja
Suurvallan rakentajat näyttää, että 1600-luvulla Itämeren valtiaaksi noussut Ruotsi oli muutakin kuin sotilasmahti. Yhteydet maailmankaupan johtotähteen Alankomaihin osoittavat Ruotsin pyrkineen kansainväliseen yhteistyöhön myös kulttuurin, talouden ja tieteen saralla. Alankomaat puolestaan sai Ruotsilta välttämättömiä tuotteita, kuten suomalaista tervaa. Teos tuo parrasvaloihin näitä yhteyksiä rakentaneita kiehtovia ihmisiä ja avaa siten vivahteikkaasti aikakauden maailmaa.
Pajatsosta pöytätennikseen: Sotienvälisen Suomen pelit ja pelikulttuuri
Jaakko Suominen
Muistatko suomen ensimmäisen jojovillityksen? Tuskin, sillä se koettiin jo vuonna 1932. Pajatsosta pöytätennikseenkertoo, millaisia pelejä Suomessa pelattiin, valmistettiin ja markkinoitiin sisällissodan ja talvisodan välisenä aikana (1918–1939). Teos osoittaa, että suomalainen, kansainvälisesti suuntautunut peliteollisuus ei suinkaan ole vain digiajan ilmiö.
Naiset pyhyyden tulkkeina: Kirjoituksia uskonnosta, sukupuolesta ja elämästä antiikista uudelle ajalle
Virpi Mäkinen ja Elina Vuola (Toim.)
Naiset pyhyyden tulkkeina -teokseen on suomennettu antiikin aikana, keskiajalla ja varhaisella uudella ajalla eläneiden naisten kirjoituksia kristityn, juutalaisen ja islamilaisen kulttuurin piiristä. Teos tarjoaa ainutlaatuista tietoa eletystä elämästä, naisen monenlaisista rooleista sekä heidän yhteiskunnallisesta, sosiaalisesta ja uskonnollisesta asemastaan eri aikoina ja eri kulttuuripiireissä.
Nova fata verborum
Reijo Pitkäranta
Nova fata verborum tarjoaa hauskaa ja kiinnostavaa tietoa kymmenien antiikista lähtöisin olevien sanojen alkuperästä ja vaiheista. Millaisia tarinoita kätkeytyy sanojen kappeli, mappi tai raparperi taakse? Ja mikä ihme on suprakrepidaari?
Huippujohtajat kriisien Suomessa: Eliitit ja vallan verkostot 1990-luvulta 2020-luvulle
Ilkka Ruostesaari
Huippujohtajat kriisien Suomessa kartoittaa päättäjien käsityksiä muun muassa vallankäytöstä, konsensuksesta ja keskinäisestä luottamuksesta. Teoksen pitkä aikajänne ulottuu 1990-luvun alusta vuoteen 2022 saakka eli suuresta lamasta euroalueen velkakriisiin, pakolaiskriisiin, koronaviruspandemiaan sekä Ukrainan sotaan ja sen aiheuttamaan energiakriisiin.
Pandemian jäljet: Matkalla muuttuvassa Euroopassa
Jussi Lankinen
Koronavirus mullisti arjen keväällä 2020, mutta millaisia pidemmän aikavälin jälkiä se on jättänyt yhteiskuntaan ja ihmisten elämään? Miten ja miksi seuraukset eroavat Euroopan eri maissa? Pandemian jäljet analysoi yhteiskuntien suuria muutoksia ja tulee myös lähelle tavallisten ihmisten kokemuksia.
Tieteen valepuvussa: Mitä pseudotiede on ja miksi siihen uskotaan
Petri Paavilainen
Pseudotiede ei ole sama asia kuin virheellinen tai huono tiede. Mitä se sitten on, ja mistä sen tunnistaa? Tieteen valepuvussa käsittelee pseudotiedettä ilmiönä niin tieteenfilosofian, kognitiivisen psykologian kuin tieteenhistoriankin näkökulmista. Samalla se toimii johdatuksena tieteen historiaan ja tieteellisen selittämisen ja ajattelun perusteisiin.
Aika haastaa humanistit: Puheenvuoroja humanistisen tutkimuksen puolesta
Tuomas Heikkilä ja Ilkka Niiniluoto (Toim.)
Aika haastaa humanistit on moniääninen teos, joka osoittaa, että humanistinen tutkimus on yhteiskunnalle viisas sijoitus, ei menoerä. Kirjoittajina on joukko asiantuntijoita, jotka jakavat teoksessa painavan näkemyksensä humanistisen tutkimuksen itseisarvosta ja vaikuttavuudesta erilaisilla sektoreilla, kuten historian tulkinnassa, päätöksenteossa, taiteessa, taloudessa ja mediassa.
Ratkaiseva humanisti: Kaksitoista innostavaa tarinaa työelämästä
Lotta Aarikka ja Piia Alvesalo (Toim.)
Ratkaiseva humanisti -teoksessa kaksitoista humanistia kertoo oman työuransa vaiheista. Kirjoittajat kuvaavat käytännönläheisesti, millaisia eväitä opinnot ovat heille antaneet ja miten humanistista osaamista sovelletaan mitä erilaisimmissa työtehtävissä. Innostava teos valaa uskoa siihen, että seuraamalla omia kiinnostuksen kohteitaan ja luottamalla osaamiseensa paikka työelämästä löytyy kyllä.
Islamilaisen oikeuden historia: Šarian monet merkitykset
Joonas Maristo
Islamilainen oikeus on yli tuhat vuotta vanha kirjallinen ja eletyn elämän tulkintatraditio. Se käsittää koko ihmiselämän kirjon antaen ohjeita, suosituksia ja määräyksiä paastosta ja pyhiinvaelluksesta kaupankäyntiin ja poliittisiin käytäntöihin. Islamilaisen oikeuden historia valottaa yleistajuisesti šaria-käsitteen muotoutumista, merkityksiä ja sisältöä.
Maantiede – maailmantiede: Ympäristö ja ihminen vuorovaikutuksessa
Sirpa Tani, Hannele Cantell, Markus Hilander ja Heikki Jutila
Ilmastonmuutoksen, luontokadon ja globalisaation kaltaiset ilmiöt vaikuttavat väistämättä ihmisten arkeen. Maantiede on oppiaineena ainutlaatuinen niiden tarkasteluun, koska siinä yhdistyvät luonnontieteiden ja ihmistieteiden tavat tarkastella maailmaa. Maantiede – maailmantiede kertoo, miten maantieteen avulla voidaan ymmärtää monimutkaisia ilmiöitä, jotka vaikuttavat elämään sekä paikallisesti että globaalisti.
Lukemisen kulttuurit
Pirjo Hiidenmaa, Ilona Lindh, Sara Sintonen ja Roosa Suomalainen (Toim.)
Lukeminen liittyy moneen asiaan elämässämme: työhön ja vapaa-aikaan, tiedonvälitykseen ja sosiaaliseen mediaan sekä terveyteen ja elämänhallintaan. Lukemisen kulttuurit tarkastelee lukemista tavallisen lukijan näkökulmasta ja tarjoaa tutkittua tietoa keskusteluun lukemisesta, lukutaidosta ja sen tärkeydestä.
Tietokirjallisuuden lajit ja rajat
Ida Henritius, Olli Löytty ja Anne Mäntynen (Toim.)
Tietokirjallisuuden lajit ja rajat piirtää tutkimukseen perustuvan kuvan tietokirjallisuuden monipuolisesta kentästä. Se lähestyy aihetta kirjallisuuden- ja kielentutkimuksen sekä tiedon tuotannon ja esittämisen näkökulmista.
Parempaa päihdepolitiikkaa: Rangaistuksista hoidon poluille
Kimmo Nuotio, Kaarlo Simojoki ja Esko Yli-Hemminki (Toim.)
Päihdepolitiikka on ollut kuuma keskustelunaihe Suomessa viime vuodet, ja vaatimukset sen uudistamiseksi ovat voimistuneet. Parempaa päihdepolitiikkaa osoittaa, että päihdepolitiikkaa on arvioitava uudelleen. Ajankohtainen teos tuo uusia tuulia keskusteluun huumeista ja muista päihteistä.
Jumalan olemassaolo, ominaisuudet ja toiminta
Tuomas Akvinolainen
Tuomas Akvinolaisen Summa theologiae on keskiajan filosofian ja teologian tunnetuin teos. Hänen tavoitteenaan oli käsitellä siinä kaikki teologiset ja filosofiset kysymykset. Suomennos sisältää järkälemäisen teoksen alkuosan, joka käsittelee teologian perusteita ja valaisee koko Tuomaan ajattelun lähtökohtia. Teokseen sisältyy suomentajan laaja johdanto, joka asettaa Tuomaan teoksen historialliseen yhteyteensä. Lukijan avuksi suomennokseen on laadittu myös perusteelliset selitykset.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>
-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on siirretty...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20230908/e321070f/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko