[H-verkko] Arvosteltavaksi: Atenan, Gummeruksen, Bazarin, Warelian, Postimuseon, Finnish Methodology Societyn ja Kustantamo S&S:n teoksia

Jenna Herva jmcher at utu.fi
Pe Marras 27 14:30:10 EEST 2023


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

***
Kirjalistat kustantajittain

Atena:


Rikottu rajamaa
Antti Rämänen

Historiateos tutkii Kannaksen huvilaseudun suistumista sisällissodan kauhuihin. Vuonna 1910 Kannaksella juhlittiin rautatietä, joka toi alueelle jopa satatuhatta venäläistä kesäasukasta. Seudulle saatiin töitä ja rahaa. Vuonna 1918 juhlien puhujista yksi makasi joukkohaudassa, toinen johti rankaisutoimia. Sodan raaimpiin kuuluvissa puhdistuksissa huvilaseudulla surmattiin noin tuhat ihmistä. Sota ja rajan sulkeutuminen muuttivat vilkkaan seudun syrjäiseksi pussinperäksi. Tuhannet tyhjät datŠat muistuttivat aikakauden loppumisesta. Toipuminen jäi kesken, kun evakkomatkat hajottivat kyläyhteisöt lopullisesti, ja sisällissota Kannaksella elää yhä Suomen historian haamusärkynä.


Kentälle jääneet – Kannaksella 1944 kadonneita sotilaita ja heidän etsintänsä
Vjatšeslav Skokov, Mikko Porvali

Ajankohtainen historiateos sodassa kadonneista suomalaissotilaista ja ponnistuksista heidän löytämisekseen. Kannaksen suurhyökkäyksessä kesällä 1944 katosi tuhansia suomalaissotilaita. Suomen joukkojen perääntyessä kaatuneet jäivät puna-armeijan haltuun. Osa heistä päätyi joukkohautoihin, osa jäi maastoon. Kadonneiden palauttaminen Suomeen aloitettiin 1990-luvulla.

Merkittävimpiä sotavainajien etsijöitä on sota-arkeologiaan erikoistunut venäläisryhmä Karjalan Valli. Se on löytänyt 135 suomalaista sankarivainajaa, joista jo puolet on tunnistettu DNA-testein. Karjalan Vallin johtaja VjatŠeslav Skokovin ja sotahistorioitsija Mikko Porvalin teos kulkee kahdessa ajassa, jatkosodassa ja vainajien etsinnöissä.


Neljäs mies – KGB-myyrän metsästys CIA:n ytimessä
Robert Baer

Piinaavan jännittävä tositarina vakoilusta ja epäonnistumisista. Kylmän sodan jälkeen Yhdysvalloissa saatiin kiinni kolme venäläistä huippuvakoojaa. Pidätysten jälkeen huhuttiin, että maan turvallisuusvirastoissa toimi vielä yksi myyrä. Ryhmä tiedusteluveteraaneja sai tehtäväkseen löytää hänet. Tapahtumaketjun dramaattiset seuraukset ulottuvat edelleen Yhdysvaltain ja koko lännen turvallisuuteen. Tietokirjailija ja entinen CIA-virkailija Robert Baer kertoo ensimmäistä kertaa tarinan siitä, kuinka KGB soluttautui korkeisiin asemiin CIA:n sisälle. Mukaansatempaavan tositrillerin tapahtumilla on kiinteä yhteys tämän päivän Venäjälle ja kansainväliseen turvallisuuspolitiikkaan.


Conditzin vangit – Natsi-Saksan erikoisimman upseerivankileirin tarina
Ben Macintyre

Tositrilleri natsien legendaarisesta linnavankilasta ja sen vankien hengästyttävän uskaliaista paoista. Natsi-Saksa vangitsi Colditzin linnaan liittoutuneiden upseereita, joiden pelättiin yrittävän pakoa. Pelko ei ollut turha: sadat pakoyritykset tekivät saksalaislinnasta kuuluisan. Bestselleristi Ben Macintyre kertoo mukaansatempaavasti Colditzin vangeista ja vartijoista. Herrasmiesleiri poikkesi monista sodan kauhuista: siellä ei nähty summittaisia teloituksia, ja upseerivangeilla oli omia sotilaspalvelijoita. Muurien sisään syntyi omalaatuinen yhteisö, jossa toivoa ylläpitävään toverihenkeen yhdistyivät rasismi ja brittiläisen luokkayhteiskunnan nokkimisjärjestys.


Hyökkäys Bengtskäriin – Saaristotaistelu Suomenlahdella kesällä 1941
Patrik Berghäll

Tositarina armottomasta taistelusta Suomenlahden karulla majakkasaarella. Heinäkuisena aamuna 1941 satakunta venäläissotilas- ta nousi maihin Bengtskärin saarelle räjäyttääkseen sen majakan. Suomalaisten läsnäolo uhkasi laivastotukikohtaa, jonka Neuvostoliitto oli perustanut talvisodan jälkeen Hankoon. Saaren kevyttä puolustusta oli kaikessa hiljaisuudessa saapunut vahvistamaan joukkueellinen rannikkojääkäreitä. Suomalaiset joutuivat silti puolustamaan majakkaa ylivoimaista vihollista vastaan Suomen rannikkotykistön ja Neuvostoliiton ilmavoimien moukaroidessa saarta. Menestyskirjailija Patrik Berghällin tarinallinen tietokirja saa merellisen historian heräämään jännittävästi henkiin.


Tehtävä Laatokalla – Italian, Saksan ja Suomen laivasto-osasto 1942
Ville Vänskä

Vakuuttava historiateos aseveljien laivastosta jatkosodan Laatokalla. Kesällä 1942 Laatokalle syntyi historian merkittävin sisävesilaivasto, joka koostui saksalaisista, italialaisista ja suomalaisista aluksista. Mistä oli kyse? Neuvostoliitto huolsi piiritettyä Leningradia vesitse, ja aseveljien tavoitteena oli katkaista sen huoltoyhteydet. Laatokalle siirrettiin miinaveneitä, tykki- lauttoja ja torpedoveneitä. Merisodankäynnin asiantuntijan teos kertoo vähän tunnetusta sotahistoriasta: suomalais-saksalais- italialaisesta yhteistoiminnasta, iskuista Neuvostoliiton saattueita vastaan ja Suhon majakkasaaren valtausyrityksestä.


Sota keskiajalla
Juho Wilskman

Upeasti kuvitettu tietokirja esittelee keskiajan sotia ja sotalaitoksia Suomesta Sudaniin ja Irlannista Japaniin. Aropaimentolaisten nousu 300-luvulla muutti maailmaa Rooman valtakunnasta Kiinaan. Seuraavilla vuosisadoilla taistelukenttiä hallitsivat milloin jalkamiesten tiiviit rintamat, milloin ratsastavat jousimiehet tai haarniskoihin sonnustautuneet peitsimiehet – muista joukoista puhumattakaan. Sotia käytiin niin merten aalloilla kuin kivisillä muureillakin. Keskiajan sotahistoriasta väitelleen Juho Wilskmanin kirja on kansainvälisestikin poikkeuksellinen teos sodista, jotka koskettivat kaikkia hallitsijoista rahvaaseen. Aiheesta ei ole aiemmin julkaistu suomenkielistä teosta.


Matkalla kadonneessa maailmassa – Neuvostoliiton perillisten jäljillä
Outi Salovaara

Herättelevä tietokirja johdattaa syvälle kommunismin raunioihin ja Venäjän varjossa kasvaneisiin maihin. Neuvostoliiton romahdus 90-luvun alussa jätti jälkeensä maita, jotka muodostivat alkushokin jälkeen omat versionsa demokratiasta. Miten ne onnistuivat ja mitä niille kuuluu nykyään? Mukaansatempaavassa teoksessa toimittaja Outi Salovaara tapaa Krimillä Venäjän alistamia tataareita, kulkee Turkmenistanin diktatuurin tyhjyyttään kaikuvissa luksuskortteleissa, kurkistaa abhasialaiseen apinainstituuttiin ja kastautuu Kazakstanissa kuivuvaan Araljärveen. Kirja avaa huikaisevan näköalan entisen Neuvostoliiton raunioilta versoneisiin valtioihin, joita epävakaa suurvalta edelleen varjostaa.


Ihmiskunnan tulevaisuuden historia
William MacAskill

Toiveikas tietoteos kääntää katseen ihmislajin tulevaisuuteen. Meistä riippuu, millainen se on. Jos ihmiskunta elää yhtä kauan kuin useimmat nisäkäslajit, olemme vasta matkamme alussa. Meidän päätöksemme vaikuttavat siis biljoonien tulevien ihmisten elämään. Miten valitsemme ne teot, jotka auttavat tulevia sukupolvia eniten? Miten selätämme todennäköiset uhat ydinvarustelusta pandemioihin? Ylistetty teos nostaa katseen nykyhetken yläpuolelle ja ohjaa ajattelemaan pitkällä aikajänteellä. Historian suuret mullistukset, kuten orjuuden lopettaminen, ovat alkaneet pienistä liikkeistä oikeaan suuntaan. Me luomme valinnoillamme tulevaisuuden historiaa.


Historian rakastavaiset – Kaksi vuosituhatta intohimoa ja skandaaleja
Sara Griberg

Hurmaava kokoelma tunnettujen parien rakkaustarinoita 2 000 vuoden ajalta. Kuinka akrobaatti päätyi Bysantin hallitsijan rinnalle? Olisiko Napoleonin Egyptin valloitus onnistunut, jos hän ei olisi ollut niin mustasukkainen? Oliko prinsessa Diana Charlesin rinnalla vain onneton? Tunnelmallisen tietokirjan 25 pariskuntaa edustavat vallanpitäjiä, kulttuuripersoonia tai muita vaikuttajia. Lempeiden rakkaustarinoiden sijaan kirjassa kuohuu väkevä draama. Oman aikansa tunnetuimmat parit koettelevat yhteiskunnan normeja ja jäävät historiankirjoihin moninaisine, kiihkeine parisuhdekiemuroineen. Vaikka moni asia maailmassa on muuttunut, suuret tunteet ovat aina suuria tunteita.


Soluttautuja 2 – Tositarinoita alamaailmasta ja peitepoliisin elämästä
René Dahl Andersen

Tunnetun true crime ­kirjan jatko­osa kysyy, mikä lopulta erottaa rikollisen ja lainvalvojan. Kööpenhaminan huumepoliisin arki on täynnä rankkoja ratsioita, säälimättömiä rikollispomoja ja houkutuksia ajautua lain väärälle puolelle. Peitepoliisien henki on koko ajan hiuskarvan varassa. Soluttautuja oli vuoden 2022 true crime -tapaus, vereslihainen kertomus entisen huumepoliisi René Dahl Andersenin peitetehtävistä huumeliigojen sisällä. Nyt Andersen kertoo uusista järkyttävistä tapauksista lain harmaalla alueella. Jos rikollisia napatakseen pitää itsekin tehdä pahoja tekoja, miten pystyy pitämään sydämensä puhtaana?


Gummerus:


Minne katosi Antti Järvi? Kertomus kadonneesta isoisoisästä ja luovutettuun Karjalaan jääneistä
Antti Järvi

Keväällä 2020 toimittaja Antti Järvi sai puhelun sedältään, jota vaivasi oman isoisänsä kohtalo. Tämä Antti Järvi (s. 1882) jäi talvisodan päättyessä kotiinsa Jaakkimaan, Laatokan Karjalaan, kun muu perhe lähti evakkoon. Välirauhan aikana tuli muutama kirje, sen jälkeen miehestä ei kuultu enää koskaan. Antti Järvi alkoi selvittää kaimansa tarinaa. Syntyi romaanin lailla avautuva teos, joka kartoittaa niin sodanaikaisen Suomen mielenmaisemaa kuin nykyihmisen toivetta tuntea taustansa.


Afgaanit
Åsne Seierstad

Kun Taliban nousee valtaan Afganistanissa elokuussa 2021, naisten oikeuksia ajanut Jamila pakenee maasta ensimmäisten joukossa. Sotaherra Bashir nauttii nyt korkeasta asemastaan, ja Ariana puolestaan joutuu jättämään lakiopintonsa kesken. Åsne Seierstad palaa Afganistaniin 20 vuotta Kabulin kirjakauppias -bestsellerinsä ilmestymisen jälkeen. Hän kertoo vangitsevan tositarinan kolmesta afganistanilaisesta, joiden elämät mullistuvat eri tavoin, ja avaa Talibanin valtaannousun syitä ja seurauksia.

Kirjallisuuden kiihottava historia
Silvia Hosseini
Miten seksiä ja kuumia tunteita on kuvattu kaunokirjallisuudessa eri aikoina? Mitä erotiikka, pornografia ja kiihottavat klassikot kertovat aikansa kaunokirjallisista ihanteista, seksuaalimoraalista ja mieltymyksistä? Silvia Hosseinin Kirjallisuuden kiihottava historia kuljettaa lukijansa länsimaisen kirjallisuuden riettaimpiin kolkkiin. Arvostetun esseistin herkullisesti kirjoitettu teos tarjoaa maistiaisia aistillisista, hekumallisista ja rivoista teksteistä antiikista nykyaikaan.

Kahdeksas huone – Erään tytön muistoksi
Linda Segtnan
Eräänä iltana toukokuussa 1948 Skånen Perstorpissa 9-vuotias Birgitta Sivander katoaa puiden siimekseen. Aamulla hän löytyy metsästä kuolleena. Seitsemänkymmentä vuotta myöhemmin Linda Segtnan törmää arkistossa vanhaan uutiseen selvittämättömästä murhasta. Hän uppoutuu Birgittan kohtaloon, mutta saa kesken tutkimusten tietää olevansa raskaana. Kuinka suojella lasta maailman pahuudelta? Kahdeksas huone on hyytävä true crime -mysteeri ja viiltävän kaunis kuvaus vanhemmuutta määrittävistä peloista.

Näkymätön valtakunta – Miten sienet muokkaavat maailmaamme, mieliämme ja tulevaisuuttamme
Merlin Sheldrake
Sienten rihmastoja elää näkymättömissä kaikkialla ympärillämme ja sisällämme, ja elämä maapallolla on monin tavoin riippuvaista niistä. Merlin Sheldrake vie lukijan tajunnanräjäyttävälle tutkimusmatkalle ja esittelee sienten uskomatonta maailmaa mikroskooppisista hiivoista satoja tonneja painaviin sieniverkostoihin ja psykedeelisistä sienistä himoittuihin tryffeleihin. Hän osoittaa, että sienet ovat avain planeettamme ja itsemme ymmärtämiseen ja tarjoavat keinoja ympäristöongelmien ratkomiseen.

Maailmanloppu peruttu – Seitsemän väitettä kiertotaloudesta
Pasi Nokelainen
Miten kiertotalous voi muuttaa kulutuskäyttäytymistä, energia- ja maataloutta ja rakentamista ympäristöystävällisemmäksi - ja samaan aikaan tuottaa taloudellista hyvinvointia ja lisätä tasa-arvoa? Rohkeasti tulevaisuuteen katsova pamfletti maalaa mahdollisia skenaarioita, joissa raaka-aineet, käyttötavarat ja työpaikat ottavat paikkansa hyvän kierteessä. Tekstiä rytmittävät tarinat siitä, miten vuoden 2038 suomalainen nauttii kiertotalouden hedelmistä ja muistelee 2020-luvun tuhlailua.

Kairojen kosmopoliitti – Annikki Kariniemen elämä ja teot
Outi Hytönen
Annikki Kariniemi (1913–1984) oli kirjailija, lappilainen kulttuurivaikuttaja ja elämäniloinen seikkailijaluonne, joka lapsesta asti janosi uusia kokemuksia ja tuttavuuksia. Hän seurasi jatkosotaa ja Lapin sotaa aitiopaikalta everstipuolison työn vuoksi ja oppi kansakoulunopettajana tuntemaan pohjoisen syrjäkylien todellisuuden. Kirjoillaan ja avioliitoillaan hän herätti kohua koko maassa. Läpi värikkään ja vaiheikkaan elämän häntä kuitenkin seurasi yksinäisyyden tunne. Eläytyvä, lämminhenkinen elämäkerta kaivaa esiin ihmisen kohujen ja legendojen takaa.

Tapaus
Annie Ernaux
Eleetön ja hyytävän tarkkanäköinen kuvaus laittomasta abortista. Sen sijaan, että yrittäisi unohtaa traumaattisen kokemuksen, Ernaux katsoo suoraan sitä kohti ja pakottaa lukijankin näkemään tilanteen julmuuden: ei-toivottu raskaus tuhoaisi naisen mahdollisuudet edetä elämässä, abortti taas merkitsee rikoksentekijäksi ryhtymistä. Se on koettava salaa, yksin ja pahimmillaan kuolemanvaaralle altistuen. Pieni, väkevä teos kuvaa yksilön tarinan kautta suurta yhteiskunnallista ilmiötä.

Bazar:

Tutkinnan tässä vaiheessa voimme kertoa
Tero Haapala, Göran Wennqvist

Keskusrikospoliisin ex-rikosylikomisariot Tero Haapala ja Göran Wennqvist ehtivät toimia lähes kolmenkymmenen yhteistyövuotensa aikana monen mielenkiintoisen tutkinnan tutkinnanjohtajina. He pääsivät seuraamaan aitiopaikalta muun muassa Pasilan poliisitalon, KRP:n päämajan ja Myyrmannin räjähdystutkintoja, Jokelan koulusurmia, poliisimurhia ja lukuisia muita haastavia rikosjuttuja, joista ei ole aikaisemmin kerrottu. Poliisitutkinnan ollessa käynnissä poliisi joutuu usein vaikenemaan tapauksen yksityiskohdista. Tutkinnan tässä vaiheessa voimme kertoa -kirjassa Haapala ja Wennqvist voivat vihdoin puhua suunsa puhtaiksi. He kertovat Suomea järkyttäneiden tapausten kautta teknisestä ja taktisesta rikostutkinnasta, kuten uhrien tunnistuksesta, kuolemansyyn tutkinnasta, tekijän profiloinnista ja kansainvälisestä poliisiyhteistyöstä. Tutkinnan tässä vaiheessa voimme kertoa on ainutlaatuinen läpileikkaus poliisin työstä, ja se valottaa niin rikollisuuden kuin rikostutkinnankin kehitystä Suomessa viimeisten vuosikymmenten aikana.

Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia
Kale Puonti

Huumausaineiden ympärillä pyörii Suomessa miljoonabisnes, jota virkavalta yrittää parhaansa mukaan kuihduttaa. Suomalaiset huumekauppiaat ovat harvoin tv-sarjoista tuttujen suurrikollisten kaltaisia, vaan usein kyse on tavalla tai toisella epätoivoisiin tilanteisiin joutuneista ihmisistä. Yli 30 vuotta huumepoliisina Helsingissä työskennellyt Kale Puonti on koonnut kirjaansa uransa erikoisimpia, tragikoomisimpia ja merkittävimpiä huumejuttuja. Puonti kertoo tarinoita huumeiden kaupasta, salakuljetustavoista, rikollisista ja olosuhteista, jotka johtivat heidän kiinnijäämiseensä. Lain väärälle puolelle ovat eksyneet muun muassa huumeiden käyttöä tutkinut yliopistotutkija, eläköitynyt taidemaalari, helsinkiläinen vaatekauppias ja venäläinen mummo, jolla oli kiinniotettaessa mukanaan tavallista tuhdimmat meetvurstileivät. Kale Puontin Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia näyttää, kuinka kansainvälinen huumerikollisuus rantautui Suomeen ja kuinka poliisin valvonta on vuosien varrella kehittynyt.


Suomen dopingin kummisetä
Toim. Jyrki Tepsa, Sami Lotila

Laittomalla dopingkaupalla ansaitaan Suomessa vuosittain miljoonia euroja, ja tämän alati kasvavan markkinan kum- misetänä voidaan pitää Jyrki Tepsaa. Tepsa löysi dopingaineet 1980-luvulla voimailuharrastuksensa seurauksena ja alkoi pian sen jälkeen käydä niillä myös kauppaa. Tepsa kasvatti kaupankäyntiään määrätietoisesti ja tilaili lopulta dopingainelasteja Venäjältä, Baltiasta ja Balkanin maista saakka. Yhteistyökumppanina hänellä oli muun muassa Venäjän mafia, jonka karskit toimintatavat tulivat hänelle hyvin tutuiksi. Tepsan kehittämän myynti- ja jakeluverkoston kautta kiellettyjä aineita ostivat niin Suomen urheilumaailman kirkkaimmat tähdet kuin kuntosalien sunnuntaitreenaajatkin. Suomen dopingin kummisedän tarina on täynnä rikoksia, päihteitä ja raakaa väkivaltaa mutta myös tragikoomisia tilanteita, ja se piirtää hätkähdyttävän kuvan dopingaineiden levinneisyydestä Suomessa. Tepsan rankka elämä ajoi hänet lopulta umpikujaan, ja hän päätti jättää rikollisen elämän taakseen 2010-luvun puolivälissä.


ZOV – Venäläissotilas joka sanoi sodalle ei
Pavel Filatjev

Venäläinen laskuvarjojääkäri Pavel Filatjev hyökkäsi ensimmäisten venäläisjoukkojen mukana Ukrainaan 24. helmikuuta 2022. Häneltä kesti pitkään tajuta, ettei Venäjän alueella ollut sotaa vaan että Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Sodittuaan kaksi kuukautta ankarissa oloissa hän joutui sairaalaan silmätulehduksen vuoksi ja päätti olla palaamatta rintamalle. Sen sijaan hän päätti kirjoittaa siitä, mitä oli nähnyt. Kirjassaan Filatjev kertoo sodan kulusta yksittäisen venäläissotilaan silmin. Hän kertoo taisteluista, sotilaiden tuntemasta pelosta ja epätietoisuudesta, huonoista ja puutteellisista varusteista, ryöstelystä ja todistamistaan sotarikoksista. ZOV – Venäläissotilas joka sanoi sodalle ei on kaunistelematon ja järkyttävä kuvaus Ukrainan sodan todellisuudesta venäläisen rivisotilaan silmin.


Panssarintorjuntaritarit
Simo Liikanen

Panssarintorjunta oli hurjinta, mihin yksittäinen jalkaväkimies saattoi sodassa joutua. Vastassa olleet panssarivaunut olivat hirvittäviä aseita: ne oli varustettu tykillä ja konekivääreillä, ja ne kulkivat moottorit mylvien kaiken edellään murskaavilla telaketjuilla. Kammottaviksi ne teki myös niiden suojana ollut paksu panssari, jota tavallisen jalkaväkimiehen oli turha yrittää läpäistä aseillaan. Panssarintorjuntamiesten arvostuksesta kertoo, että kun jatkosodan aikana alettiin myöntää Mannerheim-ristejä merkittävimmistä sotilaallisista saavutuksista, oli panssarintorjuntatykin ampuja, sotamies Vilho Rättö yksi ensimmäisten joukossa – heti kenraalimajurin ja kahden everstin jälkeen. Kirjan pääosassa ovat ritarien huimat taistelutarinat, jotka on koonnut panssarintorjuntaan erikoistunut sotahistorioitsija Simo Liikanen sitoen ne senhetkiseen sotatilanteeseen. Tarinoiden kuvaamisessa hän käyttää kaikkia saatavilla olevia lähteitä: sotapäiväkirjoja, taistelukertomuksia, haastatteluja, dokumentteja sekä tutkimuksia Suomesta ja Venäjältä. Pääosassa ovat tarinat, mutta sotahistorian harrastajille on kirjassa myös osio, joka sisältää historiatieteellisesti painavampaa materiaalia. Tuloksena on karttojen ja kuvien tukema, vaikuttava tarinakokoelma suomalaisten sotilaiden kylmäpäisimmästä eliitistä.


Tappakaa Thatcher! IRA:n pommi-isku joka muutti historiaa
Rory Carroll

Lokakuun 12. päivä 1984 pääministeri Margaret Thatcherin johtama konservatiivipuolue oli kokoontunut Brightoniin puoluekokoukseen, kun kokouksen pitopaikkana toimineessa hotellissa räjähti pommi. Viisi ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat. Iskun pääkohteena ollut Margaret Thatcher oli räjähdyksen sattuessa huoneessaan valmistelemassa puhetta mutta selvisi täpärästi. Tappakaa Thatcher kertoo trillerin tavoin, miten IRA ja pommin asentanut Patrick Magee valmistelivat ja toteuttivat iskunsa. Se kertoo myös iskuun johtaneesta kehityskulusta, mm. lordi Mountbattenin salamurhasta vuonna 1979 ja Thatcherin heltymättömyydestä, joka johti kymmenen nälkälakossa olleen vangin kuolemaan. Tarina jatkuu iskun jälkeiseen suureen etsintäoperaatioon, jonka aikana poliisin onnistui selvittää syylliset ja lopulta vangita heidät. Kirjoittaja Rory Carroll on käyttänyt kirjan aineistona tekemiään haastatteluja sekä myöhemmin paljastuneita kuvauksia tapahtumien kulusta niin IRA-terroristien kuin poliisinkin näkökulmasta. Tappakaa Thatcher on jännittävä lähihistorian kuvaus, joka valottaa Pohjois-Irlannin myrskyistä 1900-lukua ja muistuttaa sen hauraan rauhan tärkeydestä.


QAnon – Salaliittokultin ytimessä
Will Sommer

Lokakuussa 2017 Q-nimimerkkiä käyttänyt henkilö kirjoitti amerikkalaiseen keskustelusivustoon tekstin, josta sai alkunsa maailmanlaajuinen salaliittoteoreetikkojen verkko. Q väitti olevan Yhdysvaltain keskushallinnon työntekijä, joka halusi paljastaa Yhdysvaltoja uhkaavan, pääasiassa demokraateista koostuvan salaliiton, joka harrasti saatananpalvontaa, pedofiliaa ja kannibalismia. Q:n mukaan ainoastaan Donald Trump kykeni vastustamaan salaliittoa. Donald Trump tuki QAnonia jakamalla heidän twiittejään ja kehumalla salaliittolaisia julkisesti. Niinpä QAnon-liike kasvoi, ja nyt noin seitsemän prosenttia amerikkalaisista uskoo heidän väitteisiinsä, myös moni republikaani poliitikko. Toimittaja Will Sommer on seurannut QAnon-liikettä sen alkuvaiheista asti ja ollut salaliittolaisten maalituksen kohteena. Tätä teosta varten Sommer on haastatellut liikkeen kannattajia ja heidän lähipiiriään. Tuloksena on hyytävä kuvaus siitä, mihin salaliittoteoria yhdistettynä populismiin ja sosiaaliseen mediaan voi johtaa.


Pohjois-Korean prinsessa – Diktaattorin sisar Kim Yo Jong
Sung-Yoon Lee

Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong Unin sisar Kim Yo Jong (s. 1987) on maansa historian kenties vaikutusvaltaisin nainen. Kim Yo Jong on elänyt koko elämänsä yläluokkaista elämää, jota on ylläpidetty tavallisen kansan kustannuksella. Hänen maallaan on kyseenalainen kunnia olla maailmanhistorian totalitaarisin sortovaltio, kleptokratia, joka teeskentelee olevansa kommunistinen kansantasavalta. Kim Yo Jong on toiminut useissa tärkeissä viroissa Pohjois-Korean huipulla. Julkisuudessa hän on esiintynyt veljensä rinnalla ja antanut rääväsuisia lausuntoja, jotka ovat kohdistuneet länsimaihin, erityisesti Yhdysvaltoihin. Mikäli Kim Jong Un kuolee tai väistyy, Kim Yo Jongista tulee maansa ensimmäinen naishallitsija yli tuhanteen vuoteen. Pohjois-Korean erityisasiantuntija Sung-Yoon Lee on koonnut tähän kirjaan kaiken saatavilla olevan tiedon Kim Yo Jongin elämästä muun muassa haastattelemalla tämän kanssa kosketuksissa olleita loikkareita ja keräämällä yhteen tiedusteluraporttien tiedonsirpaleita.


Valokeilan vankina
Elliot Page

Vuonna 2007 ensi-iltansa saanut Juno-elokuva teki Elliot Pagesta yhdessä yössä elokuvamaailman juhlitun tähden. Elokuvan tuoma Oscar-ehdokkuus olisi ollut kenelle tahansa nuorelle näyttelijälle unelmien täyttymys, mutta Elliot Pagelle se merkitsi myös ennennäkemättömien paineiden alkua: hänen piti julkisuudessa esittää nuoren naistähden roolia, vaikka sisimmässään hän ei sellaiseksi itseään tuntenut. Vuonna 2020, 33-vuotiaana, Page oli valmis tulemaan julkisuuteen transmiehenä. Kirjassaan Page kertoo matkastaan Kanadan Nova Scotiasta Hollywoodiin. Page kuvaa ristiriitaisten rooliensa aiheuttamaa traumaa ja sitä, millaista on kasvaa aikuiseksi elokuvakulissien keskellä. Hän kertoo myös kamppailustaan mielenterveyden kanssa, sukupuolensa vuoksi kokemastaan vihasta, hyväksikäytöstä ja Hollywoodin pakkomielteestä perinteiseen kaksijakoiseen käsitykseen sukupuolesta. Elliot Pagen omaelämäkerta Valokeilan vankina on voimakas tarina siitä, millaista on irrottautua muiden odotuksista ja aloittaa uusi elämä sellaisena kuin todella on.


Minun luontoni
Kerttu Kotakorpi

Meteorologi Kerttu Kotakorpi viettää suurimman osan vapaa-aikaansa ulkona kuvaten luontoa ja seuraten lintuja. Tässä hänen itse kuvittamassaan teoksessa Kotakorpi jakaa kokemuksiaan ja ajatuksiaan Suomen luonnosta, joka on paitsi ihmeellisen kaunis myös suurten muutosten keskellä. Maailmaa mullistava ilmastonmuutos näkyy myös meillä – erityisesti etelän talvissa, mutta kaikkina muinakin vuodenaikoina ja kaikkialla Suomessa. Havainnoinnissa korostuvat linnut, ja niissä tapahtuvat muutokset kuvastavat muutoksia muissakin eliöryhmissä. Kotakorpi liikkuu monissa kotikaupunkinsa Helsingin luontokohteissa, mutta hänen matkansa vie myös lukuisiin kansallispuistoihin ja muihin luontokohteisiin ympäri Suomea.


Warelia:


Eufemian laulut
suom. Harry Lönnroth

Keskiaika herää henkiin Harry Lönnrothin suomentamassa ritaritrilogiassa Eufemian laulut. Kertomukset tarunhohtoisesta kuningas Arthurin hovista ja hänen pyöreän pöydän ritareistaan tavoittivat Pohjolan perukat ruotsinkielisinä juuri tämän teossarjan myötä jo yli 700 vuotta sitten. Nyt sama kiehtova trilogia saavuttaa suomenkieliset lukijat Lönnrothin muinaisruotsista nykysuomeksi kääntämänä versiona! Eufemian laulut ilmentävät Euroopassa 1100–1200-luvuilla vallalla olleita ritari-ihanteita ja ovat ajatonta maailmankirjallisuutta, jota nyt ensimmäistä kertaa päästään lukemaan myös suomen kielellä. Suomennosta pohjustavat Harry Lönnrothin alkusanat, joissa hän avaa käännös- työtään sekä alkuperäistekstien taustaa ja keskiajan kirjallista kulttuuria lukijoille.


Kantaisät
Tero Vesterbacka

Mitä kaikkea suomalainen sukututkija voi tänä päivänä saada selville, jos on valmis tekemään paljon töitä? Jos kääntää kaikki mahdolliset kivet ja lukee kaiken kirkonkirjoista, oikeudenkäyntien asiakirjoista ja muista kirjoitetuista lähteistä; perehtyy geneettiseen sukututkimukseen ja hyödyntää sitä täysimääräisesti; tutkii kartat; syventyy seutua koskevaan arkeologiseen ja asutushistorialliseen tutkimukseen; ottaa vakavasti mutta kriittisesti suvussa kulkeneen perimätiedon; epäilee kaikkea mahdollista mutta on myös avoimella mielellä? Ja tekee myös jalkatyötä, menee paikkoihin, joista saattaa löytyä jotain kiinnostavaa? Paljon!

Varmaa on kuitenkin myös, että totuuteen pyrkivä sukututkija kohtaa lukuisia pettymyksiä. Monta kertaa ratkaisevalta tuntuva löytö paljastuukin harha-askeleeksi, ja kaikki vaivannäkö tuntuu suurelta virheeltä. Mutta sitten... onneksi... tulee myös läpimurtoja. Tero Vesterbackan Kantaisät on kovakantinen ja kuvitettu, vertaistukena ja oppaanakin toimiva teos kaikille sukututkimuksesta kiinnostuneille. Vesterbacka näyttää seikkaperäisesti ja havainnollisesti, mitä kaikkea sukututkija voi juuri nyt saada irti parhaiden DNA-testien tuloksista.


Sinun puolestasi elää ja kuolla
Kaija Sepponen

Sinun puolestasi elää ja kuolla avaa maailmaa, jossa isoisämme, isämme, setämme, enomme tai muut läheisemme taistelivat itsenäisen Suomen puolesta. Kaija Sepposen kirja on yhtenäinen tarina sotakokemuksista läpi talvi- ja jatkosodan. Sen kertojia ovat oulaistelaiset veteraanit. Sepponen on rakentanut kertomuksen haastatteluiden ja sotapäiväkirjojen pohjalta. Haastatellun sotaveteraanin Heino Suvannon sanoin: ”Ei me olla kirjailijoita kukkaan, tässä kirjailijat tehkööt mitä haluaa, mutta pääasia, että tämä nyt jää jälkipolvelle.” Sinun puolestasi elää ja kuolla on samalla myös pyyntö, ettei kenenkään tarvitsisi kuolla sodassa, kenenkään tarvitsisi lähteä evakkoon ja että kukaan lapsi ei menettäisi lapsuuttaan. Näinä päivinä tuo pyyntö on ajankohtaisempi kuin koskaan sotiemme jälkeisessä historiassa.


Merkkien mahti – Postimerkit sodankäynnin välineinä
Jouni Takalo

Ukrainassa julkaistiin 12. huhtikuuta 2022 postimerkki kunnioittamaan Käärmesaaren puolustajia. Maaliskuussa suunnitellussa merkissä ukrainalainen sotilas näyttää ”kansainvälistä käsimerkkiä” taustanaan Venäjän Mustanmeren lippulaiva Moskva. Kaksi päivää merkin myyntiin laskemisen jälkeen uutiset kertoivat Moskvan vaurioituneen ja olevan uppoamassa ellei jo uponneen. Niinpä merivoimien juhlapäivänä toukokuussa 2022 Ukrainassa julkaistiin uusi arkkisarja. Osassa merkkejä ei Moskvaa enää näy. Nämä ja muutamat muut Ukrainan sittemmin julkaisemat merkit ovat niin sanottuja propagandamerkkejä. Ensimmäisen kerran liimattavia merkkejä käytettiin Krimin sodassa (1853–56), vain noin 15 vuotta postimerkin käyttöönoton jälkeen. Siitä alkaen postimerkkejä on käytetty osana sodankäyntiä hyvin monin tavoin. Usein tavoitteena on ollut oman kansakunnan tai vihollisen moraaliin vaikuttaminen, usein vihollisen harhauttaminen. Miten esimerkiksi Ranskan vastarintaliike viestitti toisilleen postimerkeillä? Entä miksi amerikkalaiset väärensivät Hitler-postimerkkejä ja nimesivät kyseisen operaation peitenimellä ”Cornflakes”? Postimerkeillä käytiin myöhemmin myös kylmää sotaa. FT Jouni Takalo kertoo runsaasti kuvitetussa kirjassaan lukuisia löytämiään mielenkiintoisia tarinoita postimerkkien ja postitusten käytöstä sodassa. Monet muutkin altavastaajat Ukrainan lisäksi ovat osoittaneet luovuutta postimerkkien hyödyntämisessä. Merkkien mahti – Postimerkit sodankäynnin välineinä avaa kiehtovia näkökulmia paitsi sotahistoriaan myös väärentämisen historiaan ja ylipäätään inhimilliseen kekseliäisyyteen.

Postimuseo:

Paketoituja unelmia. Etäostamisen historia kaukomatkoista postimyyntiin ja verkkokauppaan
Jenna Peltonen, Petri Saarikoski, Rami Mähkä, Mikko Nykänen, Maria Pietilä
Paketoituja unelmia. Etäostamisen historia kaukomatkoista postimyyntiin ja verkkokauppaan osoittaa, miten samat tekijät ovat vaikuttaneet kuluttamiseen niin 1600-luvun aatelistolla kuin nykyihmisillä. Ostamme ja kulutamme tuotteita ja palveluita tarpeeseen, mutta rakennamme niillä myös identiteettiämme ja saamme mielihyvää. Teos vastaa kysymyksiin: Miten ostamisen kanavat ja järjestelmät ovat kehittyneet vuosisatojen aikana? Miten kuluttajia on houkuteltu etäkaupan pariin? Miten postimyynti on muuttunut tekniikan ja logistiikan kehityksen sekä digitalisaation myötä nykyisen kaltaiseksi verkkokaupaksi? Entä miltä tulevaisuus näyttää? Kirjoittajien eri näkökulmat tuovat kirjaan monimuotoisuutta ja auttavat ymmärtämään etäostamisen ajallista jatkumoa. Kirja tuo ilmiöitä esiin kriittiseen mutta inhimilliseen ja samaistuttavaan sävyyn. Lukija voi sijoittaa itsensä osaksi tarinaa esimerkiksi käyttäjämuistojen kautta. Nostalgia on myös vahvasti läsnä.

Finnish Methodology Society:

Intersektionaalista vai ”valkoista” ylivaltaa? Syrjäytymiskeskustelun vääristymät Suomessa ja Yhdysvalloissa
Ari Helo
 Teos selvittää muodikkaan intersektionaalisuuden ja sille keskeisen valkoisuusparadigman tieteellistä merkitystä. Aihetta tarkastellaan sisältöanalyysin keinoin niin suomalaisen kuin yhdysvaltalaisen valtatutkimuksen, sosiologian, kulttuurintutkimuksen, historiantutkimuksen, koulutuspolitiikan ja yhteiskuntakeskustelun kautta.

Teoksessa osoitetaan paitsi valkoisuusparadigma myös inter-sektionaalinen ajattelu kauttaaltaan ongelmalliseksi tavaksi tutkia syrjäytyneisyyttä, länsimaisia valtarakenteita, vähemmistö- ja enemmistöidentiteettejä sekä ihmistieteitä ja yhteiskuntatieteitä yleisesti.

Syyksi osoittautuu, että intersektionaalinen ajattelu rikkoo lähes kaikkia perinteisen tieteellisen tutkimusajattelun metodologisia rajoitteita. Huolimatta suuresta suosiostaan se ei edusta pätevää argumentaation tapaa, saati tieteellistä ajattelua.

Teos on avoimesti luettavissa netissä: https://www.journalofmethodology.com/kirjat/



Kustantamo S&S


Anna-Maja Henriksson – Valta ja oikeudentunto

Annika Hällsten

Kun koronapandemia levisi Suomeen keväällä 2020, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson oli äkkiä koko kansan huomion keskipisteessä. Pandemia huoletti kaikkia, ja moni olisi halunnut laittaa säppiin koko yhteiskunnan. Mutta mitä Suomen laki sanoi pandemianhoidosta, koulujen sulkemisesta, ja muista rajoituksista? Tässä kirjassa lukija pääsee kurkistamaan vallan kulissien taakse ja keskelle viisikon väittelyitä pandemianhoidosta. Samalla kirja on henkilökuva Anna-Maja Henrikssonista, pohjanmaalaisesta yksinhuoltajaäidin lapsesta, jota on ajanut eteenpäin kova työ ja vahva oikeudentunto. Lisäksi Henriksson on aina halunnut istua niissä pöydissä, joissa merkittävät päätökset tehdään. Asemastaan ja faktoistaan tarkka Henriksson on pysynyt politiikassakin asialinjalla, silloinkin kun hänen kohtaamansa kritiikki on ollut kaukana siitä.


Agneta Rahikainen
Edith Södergran – Elämä

Edith Södergranin (1892-1923) kuolemasta on kulunut jo sata vuotta, mutta hänen merkityksensä suomalaiselle runoudelle on sinä aikana vain kasvanut. Södergranin omaääniset, rajoja rikkoneet runot ovat löytäneet lukuisia uusia lukijapolvia. Samalla kiinnostus hänen omaan elämäänsä on vain kasvanut. Agneta Rahikainen on tutkinut Södergranin elämänvaiheita kolmenkymmenen vuoden ajan, ja hän on alan johtava asiantuntija. Edith Södergranin lyhyen elämän varrelle osui useampi sota ja vallankumous, jotka jättivät jälkensä hänen teoksiinsa. Yhtä lailla häneen vaikuttivat monet tuon ajan suurista ideoista, ja hän haki vaikutteita esimerkiksi venäläisestä ja eurooppalaisesta avantgardesta.Södergranin ympärille on rakennettu myyttejä ehkä turhankin ahkerasti. Tässä kirjassa myytti jätetään sikseen, jolloin esiin nousee paitsi nerokas runoilija myös ihminen, joka oli lihaa ja verta - nainen, joka oli huumorintajuinen, itseironinen ja epäsovinnainen mutta vakaumuksessaan varma.


Kaikki iloista keskiluokkaa?­ – 10 tositarinaa luokkamatkasta
Sanna Kajander-Ruuth

Kavahdamme ajatusta luokkataustan vaikutuksesta ehkä siksi, että se haiskahtaa hyvinvointivaltioprojektin epäonnistumiselta. Suomessa kaikkein varakkaimmatkin väittävät olevansa vain ylempää keskiluokkaa, ja suorittavaa työtä tekevät yrittävät mukautua keskiluokan asettamiin normeihin. Se, millaiset eväät kotoa saa, millaisiin tapoihin on tottunut tai missä kasvaa, voivat vaikuttaa ihmisen elämään yllättävilläkin tavoilla. Miksi joku pärjää mutta toinen ei? Miten suuri vaikutus on omilla kyvyillä, entä silkalla hyvällä onnella? Kysymys luokasta alkoi vaivata toimittaja Sanna Kajander-Ruuthia. Hän luki tutkimuksia, kuuli asiantuntijoita ja haastatteli luokkasiirtymän tehneitä. Tarinansa kertovat omin sanoin esimerkiksi Virpi Salmi, Tommi Liimatta ja Minttu Murphy-Kaulanen. Kaikki luokkamatkaajat ovat joutuneet miettimään, mihin he kuuluvat paitsi uudessa ympäristössään myös palatessaan entiseen elinpiiriinsä.


***

HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>
-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on siirretty...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20231027/d90cfc86/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko