[H-verkko] Artikkelipyyntö: Kirjoituskutsu värejä ja väriaineita käsittelevään kokoomateokseen

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
Ti Marras 3 11:28:33 EEST 2023


Agricolan ilmoituksiin on lähetetty uusi artikkelipyyntö: 
--------------------------------------------
Kirjoituskutsu värejä ja väriaineita käsittelevään kokoomateokseen
--------------------------------------------
Väreillä ja väriaineilla on pitkä ja kirjava historia. Hankkeemme ”Säädellyt sävyt: väriaineet, värjärit ja välittäjät yhteiskunnallisen muutoksen kuvaajina, 1400–1850” keskittyy väreihin, tekstiilivärjäykseen sekä niihin liittyvän tiedon välittämiseen Keski- ja Pohjois-Euroopan kontekstissa. Värien tuotantoa, kauppaa ja värjättyjen tekstiilien käyttöä säädeltiin monin tavoin: kulutusta ja värjäysalan tietotaidon hallinneita professioita rajoitettiin asetuksilla. Pukeutumista ja värjättyjen tekstiilien käyttöä ohjasi taloudellisten seikkojen ohella kulttuurinen normisto ja väreihin liitetyt merkitykset. Tutkimalla näitä materiaaliseen kulttuuriin liittyviä teemoja hahmotamme kulutusta, varallisuuden kasvua ja niiden taustalla vaikuttanutta laajempaa yhteiskunnallista muutosta pitkällä aikavälillä. Miten suhtautuminen väreihin ja värien käyttöön muuttui pitkällä aikavälillä?

Hankkeemme kokoaa aihepiiriä käsittelevän suomenkielisen tietoteoksen. Tätä varten pyydämme käsikirjoitustarjouksia, jotka käsittelevät värejä ja väriaineita mm. historiallisessa tai ammatillisissa konteksteissa. Teoksella haluamme tavoittaa tieteentekijöitä, värjäysalan ammattilaisia sekä harrastajia kuin myös laajempaa lukijakuntaa. Suunniteltu teos tulee olemaan monitieteinen, värikäs ja vertaisarvioitu tietokirja, jonka artikkelit kirjoitetaan tieteellisen käytännön mukaisesti.

Kokoomateoksen mahdollisia aiheita ja aihepiirejä ovat esimerkiksi:

 	värjäysammatti ja -ammattilaiset ennen ja nyt
 	väriaineiden välittäjät (esim. kauppiaat, apteekkarit) ja värimarkkinat
 	värit ja värien erilaiset merkitykset menneisyydessä
 	värien ja väriaineiden käytön säätely
 	väriaineiden kauppa ja koloniaaliset yhteydet
 	väriaineisiin ja niiden käyttöön liittyvän tietotaidon välitys ja kehitys
 	perinteiset värjäysreseptit, niiden käyttö ja leviäminen

Lähetä yhden sivun abstrakti 1.12.2023 mennessä osoitteeseen maare.e.paloheimo at jyu.fi. Kerro siinä lyhyesti artikkelisi aihe, tutkimuksellinen konteksti sekä aineisto ja menetelmä. Tämä voi tarkoittaa myös selostusta värjäysprosessista, mitä ja miksi tehdään ja millä tavalla. Ilmoitukset hyväksynnästä lähetetään kirjoittajille vuoden 2023 loppuun mennessä. Järjestämme Jyväskylässä maaliskuussa 2024 workshopin, jossa kirjoittajat esittelevät aiheitaan. Valmiiden artikkeleiden (pituus n. 15–20 sivua) määräaika on 1/2025. Lisätietoja hankkeesta blogista (saadellytsavyt.blogspot.com) ja kirjoituskutsusta kirjan toimittajilta:

Susanna Niiranen susanna.niiranen at jyu.fi
Maare Paloheimo maare.e.paloheimo at jyu.fi
Merja Uotila merja.j.uotila at jyu.fi

Säädellyt sävyt -hanke toimii Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksella ja sitä rahoittaa Koneen säätiö.
--------------------------------------------
Lisätietoja:
Maare Paloheimo
maare.e.paloheimo at jyu.fi
https://saadellytsavyt.blogspot.com/

Ilmoitus vanhenee: 1.12.2023 klo 23:59

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/announcement/kirjoituskutsu-vareja-ja-variaineita-kasittelevaan-kokoomateokseen/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricola



Lisätietoja postituslistasta H-verkko