[H-verkko] Arvosteltavaksi: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran syksyn 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Marras 2 09:17:38 EEST 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
****
Hjelt, Marjut Nuutinen, Christer
Maanväki. Totta ja tarua   
 
"Maanväki tutustuttaa lukijan eri puolilla maailmaa asuviin jumaliin, haltijoihin, maahisiin, jättiläisiin, kääpiöihin ja lohikäärmeisiin. Miltä maan hallitsijat ja haltijat näyttävät, millaisia ne ovat luonteeltaan ja tavoiltaan ja miten ne tulevat toimeen ihmisten ja eläinten kanssa?
Runsaasti ja eloisasti kuvitettu tietoteos esittelee mm. suomalaisen metsänkuningas Tapion ja hänen monia tehtäviä suorittavan haltijaväkensä, muinaiskandinaavien kääpiöt, metsänjumala Panin, metsästyksen jumalatar Artemiksen, saamelaisten kufittaren sekä joukon peikkoja, fauneja ja kentaureja. Mainio maanväki herättää näkemään maan pinnalla ja sisällä vaikuttavan kiehtovan elämän. Kirjan tiedot ja tarinat ovat peräisin eri maiden kansanuskosta.
Teoksen on kirjoittanut kansanperinteen tutkija, tietokirjailija Marjut Hjelt ja kuvittanut sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Christer Nuutinen. Heidän ensimmäinen yhteistyönsä oli vuonna 2012 ilmestynyt valloittava Veden valtiaat.  "
***
Matikainen, Olli Lidman, Satu(toim.)     
Morality, Crime and Social Control in Europe 1500–1900
 
This book explores key themes in European history through case studies scrutinizing the much-debated concept of “social control” from its exercise within the family and local communities to interventions at the highest state level. A wide range of regulated practices and institutions can be treated as manifestations or forces of social control. Their common feature is the way in which they develop a set of practices and rituals, some of which are enduring and seemingly unchanging, some in a state of transition or subjected to challenges, and others “new” and in the process of formation. The articles in this book cover a time span from the early modern period up to the twentieth century, and a geographical spread from various locations in Nordic countries to continental Europe and the British Isles.
 
***
Vettenniemi, Erkki
Suomalaisen kestävyysjuoksun historia
 
"Hannes Kolehmaisesta ja vuoden 1912 olympiakisoista alkanut kestävyysjuoksun kultaketju on suomalaisen urheiluhistorian suurin tarina. Suomalaisen kestävyysjuoksun historia on ensimmäinen kokonaisesitys kotimaisen juoksu-urheilun satavuotisesta taipaleesta. Miten on mahdollista, että piskuinen Suomi hallitsi pitkien matkojen juoksua vuosikymmenestä toiseen? Menestyivätkö Kolehmainen ja Paavo Nurmi siksi, että he ottivat leikiksi tarkoitetun kisailun tosissaan ja rikkoivat siinä ohessa amatöörisääntöjä? Palasivatko suomalaiset 1970-luvulla huipulle dopingin ansiosta, kuten yleisesti arvellaan? Entä onko kestävyysjuoksulla tulevaisuutta kilpaurheiluna 2000-luvun Suomessa?
Suomalaisen kestävyysjuoksun historia haastaa sitkeät uskomukset kansanluonteen ja urheilusaavutusten välisestä yhteydestä sekä tarkastelee kansallisen identiteetin rakentumista urheilullisten urotekojen myötä. Se on suunnattu kaikille Suomen historiasta ja suomalaisuudesta kiinnostuneille lukijoille.
Erkki Vettenniemi on historiantutkija ja yhteiskuntatieteiden tohtori. Hänen aikaisempaa tuotantoaan ovat mm. kotimaisen kestävyysjuoksun varhaishistoria Joutavan juoksun jäljillä (2006) ja Paavo Nurmen kirjoituskokoelma Täpärin voittoni (2010). "
***
Wahlström, Eva
’Rajoilla
 
"Positiivisuudestaan tunnettu nyrkkeilijä Eva Wahlström paljastaa kirjassaan huippu-urheilun synkän puolen. Rajoilla on rehellinen kuvaus urheilija-arjesta, sitkeydestä ja valosta, joka lopulta voittaa pimeyden.
Keväällä 2007 Eva Wahlström hallitsee yksinvaltiaana Suomen nyrkkeilyä ja harjoittelee äärirajoilla. Keho hälyttää, mutta kipu kuuluu ammattiin.
Kymmenennen peräkkäisen Suomen mestaruuden varmistuttua kehästä poistuu urheilija, jonka jalat tuskin kantavat. Nyrkkeileminen on mahdotonta, mutta miten siitä voisi luopuakaan? Kuin luopuisi omasta itsestään.
Pohjakosketus pakottaa katsomaan urheilua eri silmin. Kun oma lapsi syntyy ja valmentaja vaihtuu, keho elpyy ja sen mukana ilo. Eva siirtyy ammattikehiin ja voittaa 2012 Euroopan mestaruuden. Mutta samalla kovenee harjoittelu ja tuskat palaavat, entistä musertavampina. Onko huippuurheilun todella oltava hengenvaarallista? Miksi itsensä rääkkäämiseen jää koukkuun?
Eva Wahlström (s. 1980) on Suomen kaikkien aikojen naisnyrkkeilijä, joka amatöörivuosinaan otteli maailman huipulla. Ammattilaisena hän on hallitseva Euroopan mestari. Nyrkkeily-uran rinnalla Wahlström opiskelee huonekalusuunnittelua."
***
Lauranto, Yrjö
Imperatiivi, käsky, direktiivi . Arkikeskustelun vaihtokauppakielioppia                  
***
Sisättö, Vesa
Unohtunut avain joka upotti Titanicin ja muita historian mokia       
 
"Mistä on parhaat mokat tehty? Unohtunut avain joka upotti Titanicin esittelee 55 historiallista erehdystä antiikin hämäristä 2010-luvulle. Maailmanhistoriallisten erehdysten lisäksi mukana on joukko kotimaisia möhläyksiä.
Yleensä erehdysten seuraukset ovat vakavia: onnettomuuksia, maailmansotia tai kuollutta luontoa. Joskus harvoin mokaamisesta voi seurata jotain hyvääkin, kuten silloin kun puoluepampun sekava lausunto mursi Berliinin muurin.
Mistä on parhaat mokat tehty? Tämä kirja tietää: typeristä sodista, vaarallisista keksinnöistä, huolimattomuudesta, ahneudesta ja silkasta idioottimaisuudesta. Vesa Sisättö on kirjailija, toimittaja ja erehtymisosaaja."
***
Katajala-Peltomaa, Sari Krötzl, Christian Meriluoto-Jaakkola, Marjo (toim.)          
Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla. Kun maailma aukeni

 "Keskiajalla lähes jokainen kristitty osallistui ainakin kerran elämässään pyhiinvaellukselle. Myös suomalaisia toivioretkeläisiä matkasi Euroopan toiselle puolelle Santiago de Compostelaan, Roomaan ja Jerusalemiin. Suositumpia olivat kuitenkin lähempänä sijaitsevat kohteet, kuten Turku, Vadstena ja Nidaros.
Teos kertoo miksi pyhiinvaellukselle lähdettiin, millaista matkanteko keskiaikaisilla teillä oli, mitä pyhiinvaeltajat matkallaan kokivat ja mikä heitä odotti määränpäässä. Kirjassa tarkastellaan myös vaellusten vaikutusta maailmankuvan avartumiseen kotiseudulla.
Kirjoittajat ovat keskiajan tutkimuksen johtavia asiantuntijoita. Teos julkaistaan yhteistyössä Museokeskus Vapriikin kanssa, ja se liittyy alkuvuodesta 2015 Vapriikissa avautuvaan samanteemaiseen näyttelyyn."
***
Kettunen, Niko Paukku, Timo                                                                                     
Kännykkä. Lyhyt historia
 
"Nostalginen aikamatka 1970-luvulta 2000-luvun älypuhelimiin. Kännykkä – Lyhyt historia kuvaa kännyköiden muutoksen mammuteista minitietokoneiksi Suomessa ja maailmalla.
Matkapuhelimet olivat 1980-luvun alussa mikroaaltouunin kokoisia ja painoivat kymmenen kiloa. Ensimmäisen NMT-puhelimen, järkälemäisen Mobira Senatorin hinnalla olisi melkein saanut kaupasta uuden Ladan. Vuonna 1987 markkinoille tuli Mobira Cityman, joka oli enää maitotölkin kokoinen. Puhelimesta lumoutui myös Mihail Gorbatsov, joka soitti sillä kuuluisan puhelun Helsingistä Moskovaan.
NMT yhdisti Pohjoismaat ja 3G koko maailman. 0G:stä tuli 4G, ja puhelin mahtui vihdoin taskuun. Mutta mitä kaikkea meillä keksittiinkään, ennen kuin Nokia lopetti matkapuhelinten valmistamisen?
"Paras tähän mennessä lukemani kirja suomalaisen matkapuhelinteollisuuden vaiheista."
Jorma Nieminen, Benefonin perustaja, Saloran radiopuhelinyksikön johtaja 1974–79 ja Mobiran toimitusjohtaja 1979–1987 Niko Kettunen on tieteeseen ja tekniikan historiaan erikoistunut vapaa toimittaja. Timo Paukku on palkittu tiedetoimittaja, joka työskentelee Helsingin Sanomissa."
***
Antila, Jaakko Olavi                                                                                                                      
Kansankirkko ristipaineessa. Suomen luterilainen kirkolliskokous 1974–2011        
 
"Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ylin toimielin, kirkolliskokous uudistui  1974 ja alkoi kokoontua kahdesti vuodessa pysyäkseen mukana yhteiskunnan muutostahdissa. Seuraavina vuosikymmeninä kirkolliskokous päätti uudesta virsikirjasta ja raamatunkäännöksestä, avasi pappisviran naisille, uudisti jumalanpalveluselämää, vei läpi kirkkolain kokonaisuudistuksen, allekirjoitti ekumeenisia sopimuksia ja linjasi kirkon kantaa rekisteröityyn parisuhteeseen.
Kirjassa tarkastellaan uudistuneen kirkolliskokouksen roolia ja suhdetta ympäröivään yhteiskuntaan kautena, jona kansankirkko on kamppaillut ristipaineiden keskellä. Onko kirkolliskokous ollut hidasliikkeinen seurailija, pienoiskokoinen Suomi vai profeetallinen etujoukko?"
***
Koskelainen, Elina Saure, Heikki
Perinnetaidot. Käsikirja kaikille
 
"Perinnetaidot esittelee suomalaista kansanperinnettä ja kädentaitoja tämän päivän näkökulmasta. Saunavihdan sitominen, karjalanpiirakan rypyttäminen tai himmelin rakentaminen onnistuvat takuuvarmasti kirjan selkeillä ohjeilla. Mukana on myös nykyaikaisia ja sovellettuja ohjeita, kuten älylapanen, alumiinipaperista tehty pärekori ja koukkuamalla valmistettu tabletin suoja.
Käsikirjassa on runsaasti sekä helppoja että sopivan haastavia ohjeita. Teos toimii myös tietopakettina. Se sisältää mielenkiintoisia yksityiskohtia käsitöiden historiasta ja käyttötavoista.
Elina Koskelainen on kulttuurialan sekatyöläinen, Shamppanjaa ja shukkapuikkoja -käsityöblogin pitäjä ja taideteollinen muotoilija, joka opettaa kädentaitoja ja toimii museo-oppaana.
Heikki Saure on monipuolinen kirjailija, joka on kirjoittanut sekä yleisiä tietokirjoja että kokeellista kaunokirjallisuutta useille kustantajille. Aiemmin hän on työskennellyt toimittajana, kriitikkona ja kirjakauppiaana."
***
Kivi, Aleksis
Kullervo. Kriittinen editio 
 
Aleksis Kiven Kullervo (1864) on ensimmäinen näyttämökelpoinen suomenkielinen tragedia ja kirjoittajansa esikoisteos. Kriittisessä editiossa tätä klassikkoa tarkastellaan länsimaista tragediaperinnettä vasten ja käsitellään Kiven draaman moniulotteista suhdetta Lönnrotin kalevalaiseen Kullervo- taruun. Kommentaariviitteillä täydennetyn näytelmätekstin ja kirjallisuushistoriallisten artikkeleiden lisäksi editio sisältää ainoan Kullervosta säilyneen käsikirjoituskatkelman sekä tarjoaa uutta tietoa teoksen julkaisu- ja näyttämöhistoriasta.
***
Lahtinen, Anu, Ijäs Miia (toim.)             
Risti ja lounatuuli. Rauman seurakunnan historia keskiajalta vuoteen 1640

"Suomen eturivin keskiaika-tutkijoiden kirjoittama teos avaa nykylukijan eteen monipuolisen kuvan pohjoismaisesta keskiajan kaupunkiseurakunnasta.
Keskiajalla hengellinen ja kirkollinen elämä läpäisivät koko yhteiskunnan. Pienen rannikkokaupungin ja sen seurakunnan elämä oli myös kansainvälistä. Eurooppa oli yhdentynyt katolisen kirkon suojissa, yhteydet Turkuun, Tukholmaan ja Roomaan olivat tiiviit. Raumalla toimi myös Fransiskaaniveljestö. Hengenviljely oli monipuolista ja kaupungissa oli keskiajalla peräti kaksi kivikirkkoa.
Alkava luterilainen reformaatio näkyi Rauman seurakunnassa monella tapaa. Meren yli lounaasta tulivat keskiajan ja reformaation tärkeät vaikutteet. Paikallisten ihmisten uskosta ja työstä rakentui Rauman seurakunta."
***
Kolehmainen, Taru
Kielenhuollon juurilla. Suomen kielen ohjailun historiaa
 
Kuinka haltia voitti haltijan? Millaista kiistaa käytiin kehon ja ruumiin välillä? Milloin essästä tuli ässä? Entä miten alkaa tekemään pääsi lopulta yleiskielen ilmaukseksi? Yleistajuinen kirja pureutuu kielenhuollon ohjeiden syntyyn ja kehittymiseen. Yksittäisten ohjeiden selvitysten ohella teoksessa käsitellään kielilautakuntien, Kielitoimiston, Kielikellon ja kielioppaiden sekä kielenhuollon vaikuttajien historiaa. Lisäksi tarkastellaan suomen kielen huollon periaatteita ja niiden yhteyttä kielenohjailun kansainvälisiin aatteisiin. Kirjan liitteenä ovat kielilautakuntien tärkeimmät päätökset.
***
Pietiläinen, Petri
Koirien Suomi. Kansanperinnettä ja historiaa
 
"Suomalaisessa kansanperinteessä koiralla on monta roolia. Taikojen, uskomusten, sananlaskujen ja tarinoiden koira on uskollinen ystävä ja isäntänsä turva. Taitava metsästyskoira piti isäntäperheen jopa leivän syrjässä kiinni. Vanha sananlasku toteaakin, että koiraton talo on turvaton talo.
Koirien Suomi kertoo koirien historiasta, koiriin liittyvästä kansanperinteestä ja suomalaisten mutkattomasta suhtautumisesta koiriin. Se esittelee kuusi suomalaiseksi määriteltyä koirarotua ja kuvaa koirien elämää varhaisista vuosisadoista tähän päivään.
Filosofian lisensiaatti Petri Pietiläinen on työskennellyt tutkijana, opettajana, toimittajana ja taiteen edistäjänä sekä julkaissut tietokirjoja. Hänen edellinen teoksensa on Koirien maailmanhistoria (SKS 2013)."
***
Häyrynen, Antti Kaleva, Tuomas
Laulu-Miesten vuosisata 1914–2014
 
"100 vuotta tänä vuonna täyttävä Laulu-Miehet on yksi maamme perinteikkäimmistä mieskuoroista. Puolisalaisesti Venäjän vallan aikana perustettu valiokuoro on edustanut maataan lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä tapahtumissa.
Laulu-Miehillä on ollut uraauurtava rooli mieskuoromusiikin tilaajana ja julkaisijana, ja sille ovat omistaneet teoksiaan säveltäjät Jean Sibeliuksesta Toivo Kärkeen. Laulujen runoista välittyvät niin kohottava kansallishenki, lämmin luontosuhde kuin serenadien soidinkutsut. Kuoroa ovat johtaneet muun muassa Heikki Klemetti, Martti Turunen, Ensti Pohjola sekä vuodesta 1998 alkaen Matti Hyökki. Kuorolla on myös rikas sosiaalinen elämä, jonka maamerkki on Laulu-Miesten talo Helsingissä. Laulu-Miesten satavuotisjulkaisu on sekä kuoron muotokuva että kansallista kulttuurihistoriaa."
***
Heikkilä Hannu (toim.)
Kultaranta
 
Alfred Kordelinin kesäasunnokseen rakennuttama Kultaranta siirtyi hänen kuolemansa jälkeen 1920-luvulla valtion omistukseen, ja taloa ryhdyttiin sisustamaan presidenttien kesäasunnoksi. Kauniin puiston ja meren ympäröimä kalliolinna on tarjonnut kesänviettopaikan presidenteillemme, ja se on vastaanottanut valtionpäämiehiä eri puolilta maailmaa. Kirja kertoo Lars Sonckin suunnitteleman Kultarannan rakentamisesta, arkkitehtuurista, puistosuunnittelusta, sisustuksen monista vaiheista ja talon asukkaista. Teosta kuvittavat Taneli Eskolan upeat valokuvat Kultarannasta eri vuodenaikoina.
***
Knuuttila, Seppo Piela, Ulla (toim.)              
Ympäristömytologia
 
Ympäristö jäsentyy meille materiaalisina ja henkisinä, elollisina ja elottomina elämänehtoina, joille ympäristömytologia etsii ja antaa uusia merkityksiä. Kulttuurin- ja taiteentutkimukseen perustuva teos tarkastelee ympäristömytologian erilaisia tulkintaja lähestymistapoja. Aiheeseen perehdytään suullisen perinteen, populaarikulttuurin, kuvataiteen, musiikin, tanssin, arkkitehtuurin ja designin keinoin. Kirjan avulla ympäristömytologiasta hahmottuu sekä inspiroiva että houkutteleva kulttuuritieteellinen tutkimuspolku.
***
Keskisarja, Teemu
Suuri tammi. Kertomuksia kulttuurista, rahasta ja Suomen Kulttuurirahastosta    
 
"Suomen Kulttuurirahasto on kuin tunnuksensa Kalevalan suuri tammi: korkea ja lehtevä havumetsien maassa. Tieteen ja taiteen suurmesenaatti on ollut 1930-luvulta saakka läsnä kaikkialla yhteiskunnassa myöntäen tukea monenlaisille ilmiöille ja ihmisille. Pienellä kulttuurialueella paljon rahaa ja valtaa on kasautunut yhden puun alle. Siksi Kulttuurirahaston osoitteesta Bulevardi 5 A on tullut kulttuuripiireissä käsite.
Tieteen ja taiteen vapaus on suhteellista, kahleena kalisee raha taikka sen puute. Kuka rahoittaa tutkimusta, kirjoja, tauluja ja lauluja… millaisia, miten ja miksi? Historioitsija Teemu Keskisarja ammentaa vastauksia arkistoista, jotka eivät ole aiemmin tässä laajuudessa auenneet tutkijoille.
FT Teemu Keskisarja työskentelee Suomen ja Pohjoismaiden historian dosenttina Helsingin yliopistossa. Hänelle on myönnetty muun muassa Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto ja Vuoden historiateos -palkinto."
***
Björn, Ismo (toim.)           
Rajan maakunta. Pohjois-Karjalan historia 1939–2014
 
Teos tuo Pohjois-Karjalaa käsittelevän historiakirjasarjan 2010-luvulle. Kirja jatkaa maakunnan kehityslinjojen hahmottamista sotavuosien, jälleenrakennuksen kauden, maaltamuuton ajan ja itärajan avautumisen aikakauden kautta tähän päivään. Pohjois-Karjala on ollut rajalla niin itään Venäjän suhteen kuin eteläänkin teollistuneeseen Suomeen nähden. Maakunnan kehitys on ollut kulmikkaampaa ja muutokset äkillisempiä kuin yleensä Suomessa. Teos hyödyntää eri tieteenalojen lähestymistapoja historian tulkinnassaan.
***
Hakosalo, Heini Jalagin, Seija, Junila Marianne (toim.)
Historiallinen elämä. Biografia ja historiantutkimus     
 
Elämäkerrat ovat yksi suosituimpia historiallisen kirjallisuuden lajeja, ja ne myös muokkaavat lukijoiden historiakäsityksiä. Millaisia ratkaisuja tutkijat tekevät kirjoittaessaan elämäkertaa? Teos havainnollistaa elämäkertakirjoittamisen monimuotoisuutta ja metodologisia kysymyksiä tapaustutkimusten avulla ja tarjoaa työkaluja henkilöhistoriallisen tutkimuksen tekijöille. Samalla keskustellaan siitä, mikä on elämäkertatutkimuksen merkitys historiantutkimukselle.
***
Uino, Ari
Sotiemme veteraanit. Rintamalta rakentamaan
 
"Sotiemme veteraanit on kirja suomalaisista sodassa ja seuraa heidän vaiheitaan tähän päivään asti. Se kertoo miten Suomi taisteli itsenäisyydestään ja elämästään juoksuhaudoissa ja korsujen kätköissä, yhtenä rintamana ja yksissä tuumin. Se kuvaa sodan väsyttämien ihmisten arkista kamppailua parempien elämänolojen luomiseksi jälleenrakennuskauden Suomessa, samoin veteraanien järjestäytymistä omiksi liitoikseen etujensa turvaamiseksi.
 
Sotien jälkeen niukoissa oloissa moni rintamamies, veteraani, sotainvalidi ja lotta ehti väistyä ennen kuin kaikille voitiin turvata edes kohtuullinen toimeentulo ja kuntoutuspalvelut. Suurvallan varjossa elävä kansakunta vaikeni pitkään sodasta ja jopa kielsi sodan käyneen sukupolven merkityksen maan itsenäisyyden turvaamiseksi. Kunnianpalautusta jouduttiin odottamaan 1990-luvulle asti. Arvostus ei tavoittanut enää kaikkia, mutta oli veteraanipolvelle sitäkin tärkeämpää.
Tänään 700 000 sotaveteraanista on jäljellä enää 30 000, mutta veteraanien tarinat eivät vanhene. Tämä kirja antaa äänen sodan käyneille miehille ja naisille. "
***
Tyrväinen, Liisa Kurttila, Mikko Sievänen, Tuija                                        
Hyvinvointia metsästä      
 
"Suomalaista metsää on sekä kaupungeissa että erämaissa. Metsissä ulkoillaan, niitä ihaillaan ja niissä tarjotaan matkailupalveluja. Niitä suojellaan, hoidetaan ja niistä kiistellään. Suomen luonto on kokonaisuus, jonka käyttö herättää keskustelua.
Hyvinvointia metsästä -kirjassa eri tieteenalojen tutkijat tarkastelevat metsiä yleistajuisesti muiden muuassa virkistyksen, maiseman ja talouden näkökulmista. Kirjassa pohditaan, miten metsien käyttömuodot voisi sovittaa yhteen ja millaisia haasteita erityisesti virkistyskäyttö ja matkailu asettavat metsien hoidolle.
Kirja palvelee maan- ja luonnonvarojen käytön sekä ympäristöalojen opetusta.  Se on hyödyllistä luettavaa suunnittelijoille, matkailun kehittäjille ja luontomatkailuyrittäjille. Kirja on tiivis tietopaketti myös muille luonnon virkistyskäytöstä kiinnostuneille."
***
Kervanto Nevanlinna, Anja
Krafterna som byggde Helsingfors 1945–2010. Helsingfors stads historia efter 1945                  "
 
I Anja Kervanto Nevanlinnas bok om Krafterna som byggde Helsingfors 1945–2010 beskrivs anslående monument, moderna affärsbyggnader och förstäder, men också stadskulturen i Helsingfors, sega rivningstvister och framgångar för byggnadsskyddet. Texten omspänner mer än sex årtionden av efterkrigstida stadsbyggande i Helsingfors.
När det gäller den byggda stadens och arkitekturens historia i Helsingfors står boken för den första helhetsbilden från 1940-talet till nutid. Förändringsprocesserna i den växande storstaden belyses med exempel på de maktfaktorer som varit utslagsgivande. Politikernas, samhällsvetarnas, stadsplanerarnas och arkitekternas visioner har ställts mot fastighetsägarnas, byggföretagens och investerarnas intressen, stadens invånare inte att förglömma. Det digra bildmaterialet ger en ny syn på stadsbilden i Helsingfors."
***
Ahola Joonas Frog Tolley   Clive(toim.)          
Fibula, Fabula, Fact. The Viking Age in Finland                    
***
Lappalainen, Jussi T.
Kustaa III:n maasota. Savo ja Kymenlaakso 1787–1790         
 
"Kustaa III:n sota 1788–1790 oli varomattomasti aloitettu seikkailu, joka oli vähällä viedä Ruotsin kuninkaan ja koko valtakunnan perikatoon. Sota on historiankirjoituksessa jäänyt 1808 käydyn Suomen sodan varjoon, vaikka kyse oli suuremmasta ja ajallisesti pidemmästä yhteenotosta.
Kustaa III:n sota oli paljon muutakin kuin Porrassalmen, Parkumäen ja Ruotsinsalmen voitot tai Anjalan liittona tunnettu upseerioppositio. Maarintamalla ruotsalaiset joukko-osastot kamppailivat Kymenlaaksossa, suomalaiset puolestaan pääosin Savon suunnalla. Vaikeuksia riitti: joukkojen niukkuus, rahan puute, huoltovaikeudet, sairaudet sekä ajan sovinnaiselle taistelutaktiikalle varsin soveltumaton Suomen maasto. Vesistön rikkomassa Savossa sodankäynti olisi edellyttänyt nopealiikkeistä laivastoa.  Teoksessa esitetään tiiviisti sodan keskeiset tapahtumat. Taistelujen kulkua kuvaavien aikalaiskarttojen avulla lukija voi perehtyä sodankäynnin taktiikan, puolustusryhmityksen ja linnoittumisen yksityiskohtiin.”
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.