[H-verkko] Arvosteltavaksi: Asevelimajat

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Marras 23 10:51:54 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit ar
***
Mitä asevelimajat ovat? Ketkä niitä rakensivat? Milloin ja miksi niitä rakennettiin? Mitä majatoiminnalle kuuluu tänä päivänä? Kirjassa Asevelimajat - merkittävä osa suomalaista sotahistoriaa (Mediapinta 2013) vastauksia antavat sotaveteraanit, sotainvalidit, sotalesket ja sotaorvot sekä vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä mukana oleva reserviläisjärjestöjen väki

Asevelimaja on vapaaehtoisen maanpuolustustyön käyttöön tarkoitettu rakennus tai rakennelma, esim. ampumarata. Majatoiminta mahdollisti yksityisen ihmisen osallistumisen oman vertaisryhmänsä toimintaan. Se oli monelle sodan traumoista kärsivälle silta kestävään arkipäivään, sillä sen parista löytyi samalla tavalla tuntevia ja ajattelevia ihmisiä. 

Asevelimaja-historiikki on surutyö. Tampereen Reserviupseerit joutuivat luopuman omasta majastaan vuonna 2005, mikä oli veteraaneille ja senioreille varsin katkera tapahtuma. Majan historia ja sen merkitys yhdistykselle päätettiin kuitenkin dokumentoida. "Havaitsimme, että majateema vapaaehtoisen maanpuolustustyön kentässä oli kyntämätön sarka. Asevelimaja-projektin alkuperäisenä tarkoituksena oli selvittää, mikä merkitys majatoiminnalla on ollut sodasta palaaville miehille, sotaleskille ja sotaorvoille", kirjan toimittanut Erkki Aaltonen kertoo. Projekti karkasi käsistä, ja lopulta päätettiin tehdä talkootyöhön perustuva kartoitus majatoiminnasta koko maassa. 

"Julkaisumme luo pohjaa sille keskustelulle, jota tänä päivänä ja tulevaisuudessa käydään sodan ajan ajattelusta, sotatraumoista  toisessa ja kolmannessa polvessa", Erkki Aaltonen sanoo. "Se on voimakas kannanotto, että sodan ajan läpikäynyt sukupolvi on antanut poikkeuksellisen panoksen itsenäisyytemme olemassaololle." 
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.