[H-verkko] Etelä-Karjala-instituutin uudessa julkaisussa on puntarissa yliopiston ja maakunnan välinen vuorovaikutus

Tanja Karppinen tanja.karppinen at lut.fi
To Helmi 19 21:07:10 EET 2009


Lappeenranta, 19.2.2009			
LEHDISTÖTIEDOTE/julkaisuvapaa

PUNTARISSA YLIOPISTON JA MAAKUNNAN VÄLINEN VUOROVAIKUTUS

Tervetuloa Yliopisto ja maakunta -julkaisun julkistamistilaisuuteen
10.3.2009 klo 13.00-14.00
Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle, luentosaliin 1383.

Etelä-Karjala-instituutin Yliopisto ja maakunta -hankkeessa on tehty syväluotaus Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Etelä-Karjalan maakunnan vuorovaikutussuhteisiin sekä yliopiston alueelliseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. 

Keskustelu yliopistojen ja yhteiskunnan vuorovaikutuksen tiivistämisestä kiteytyi vuonna 2005 yliopistolain kolmannen pykälän lisäykseen, joka velvoittaa yliopistot avautumaan yhteiskuntaan sekä palvelemaan yritysten, yhteisöjen ja alueiden tietotarpeita. Vaikka lakipykälässä ei selvästi säädetä, mitä ja millaisia palveluja yhteiskunta yliopistoilta odottaa, yleisen ymmärryksen mukaan tavoitteena on aktivoida innovatiivisuutta, lisätä tutkimustiedon hyödynnettävyyttä sekä tuoda suomalaiseen yhteiskuntaan lisää taloudellisesti kilpailukyistä osaamista.  

Lappeenrannan teknillinen yliopisto täyttää tänä vuonna 40 vuotta. On ajankohtaista tarkastella, miltä yliopiston ja ympäröivän maakunnan välinen vuorovaikutus Etelä-Karjalassa näyttää. Onko yliopisto integroitunut tiivisti maakuntaan vai elääkö se omaa elämäänsä opetusministeriön ja kansainvälisen tiedeyhteisön ehdoilla? Yliopisto ja maakunta -julkaisussa aihetta käsitellään viidestä eri näkökulmasta. Aluksi pureudutaan yliopistojen kolmannen tehtävän käsitteeseen ja tarkastellaan yliopiston ja maakunnan välisen suhteen odotusarvoja Etelä-Karjalassa. Seuraavaksi ruoditaan yliopiston julkisuuskuvaa ja sitä, miltä yliopiston imago näyttää suhteessa Etelä-Karjalan julkisuuskuvaan. Tämä jälkeen huomio kohdistuu kansainvälistymiseen. Julkaisussa tarkastellaan yliopiston ja maakunnan kansainvälistymisen tavoitteita, esteitä ja edellytyksiä. Lopuksi puhutaan Venäjästä. Maakunnan tulevaisuusvisioissa Venäjä-osaamisen varaan lasketaan paljon, mutta mitä osaaminen todellisuudessa tarkoittaa ja onko se yliopistoa ja maakuntaa yhdistävä tekijä? Entä kuinka houkuttelevilta teknillinen yliopisto ja Etelä-Karjala vaikuttavat Venäjältä katsottuna?

Julkaisun ovat kirjoittaneet tutkijat Virpi Kaisto, Olga Kirjanen, Kristiina Korjonen-Kuusipuro, Pekka Rautio ja professori Kalle Michelsen Etelä-Karjala-instituutista. 

Julkaisu on luettavissa ja ladattavissa pdf-versiona Etelä-Karjala-instituutin www-sivuilla osoitteessa: http://www.lut.fi/fi/eki/research/publications/sivut/2009.aspx.

Lisätietoja: 	
Virpi Kaisto/Etelä-Karjala-instituutti
Puh. 05 621 7011
virpi.kaisto at lut.fi

***
Tanja Karppinen
suunnittelija, FM
Etelä-Karjala-instituutti
Lappeenrannan teknillinen yliopisto
PL 20, 53851 Lappeenranta
(05) 621 7002
0400 811 233
faksi (05) 621 7099
tanja.karppinen at lut.fi
www.lut.fi/eki


*Save Paper - Do you really need to print this e-mail?* 
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: lehdistötiedote yliopisto ja maakunta.doc
Type: application/msword
Size: 136704 bytes
Desc: =?iso-8859-1?Q?lehdist=F6tiedote_yliopisto_ja_maakunta=2Edoc?=
Url : https://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20090219/6cdc4a0c/attachment-0001.doc